Aktuelno

Svetski mediji o pucnjavi u školi na Vračaru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/05/2023

-

12:46

Svetski mediji o pucnjavi u školi na Vračaru
Svetski mediji o pucnjavi u školi na Vračaru - Copyright Fonet AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

O pucnjavi u osnovnoj školi na Vračaru, u kojoj je stradalo osmoro učenika i jedan čuvar obezbeđenja, pišu i veliki svetski mediji.

Američki CNN je objavio vest o tragediji u školi "Vladislav Ribnikar", navodeći da je osmoro učienika poginulo, kao i čuvar, pozivajući se na novinsku agenciju Tanjug, da je pucao jedan od učenika. Takođe, CNN je preneo i saopštenje srpskog MUP-a o pucnjavi.

Britanski BBC preneo je takođe informaciju o pucnjavi, dodajući da su, prema ranijem saopštenju srpskog MUP-a, još šestoro učenika i jedna nastavnica povređeni i prebačeni u bolnicu. Britanski javni servis navodi i da je tinejdžer (14) uhapšen u vezi sa pucnjavom.

Nemački DW navodi policijsko saoštenje u kom se kaže da su sve dostupne patrole poslate na lice mesta, kao i da za sada nije poznat motiv ovog zločina, a prenosi i izjave roditelja koji su došli po decu. Nemački list takođe dodaje da su masovne pucnjave retke u Srbiji, zemlji sa strogim zakonima o oružju. Međutim, ističe DW, mnogo oružja preostalog iz ratova 1990-ih je i dalje u cirkulaciji.

Fonet AP/Darko Vojinović

 

I britanski "Skaj njuz", pod naslovom "Tinejdžer usmrtio osmoro dece i čuvara", piše o pucnjavi u školi "Vladislav Ribnikar". Ovaj medij prenosi, između ostalog, i izjavu predsednika opštine Vračar Milana Nedeljkovića o povređenima, kao i izjavu jedne od učenica ove škole, koja je za RTS rekla da je "videla kako deca vrište i beže iz škole, a roditelji paniče, nakon čega je čula tri pucnja".

O pucnjavi u školi u srpskoj prestonici piše i "Al džazira", navodeći osnovne podatke i dodajući da su školi opkolili policajci sa kacigama i pancirima. Ovaj list podseća i da je poslednja masovna pucnjava u Srbiji bila 2013. godine, kada je u selu u centralnoj Srbiji (Velika Ivanča) stradalo 13 ljudi.

I svetske novinske agencije pisale su o ovoj pucnjavi, pa je tako AFP na Tviteru objavio kao "udarnu vest" da je osmoro učenika stradalo, a agencija AP, kao i neki drugi mediji, podseća da su ovakve situacije na Balkanu retke, ali da ima dosta oružja zaostalog iz ratova s kraja prošle decenije. Rojters, takođe, dodaje i da su srpske vlasti nekoliko puta tražile od vlasnika tih komada oružjada ih predaju ili registruju.

Uhapšen učenik osumnjičen za pucnjavu

Euronews

U pucnjavi koja se jutros dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru život je izgubilo osmoro učenika i jedan radnik obezbeđenja škole, saopštio je MUP Srbije. Ukupno je povređeno šestoro dece i jedna nastavnica, koji su prebačeni u Tiršovu i Urgentni centar.

Učenik ove škole K. K. (2009) koji se sumnjiči da je izvršio ovaj zločin pronađen je i uhapšen u školskom dvorištu, saopštio je MUP.

Sve policijske snage su i dalje na terenu i intenzivno rade na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti koje su dovele do ove tragedije.

Ovim povodom za 13.15 sati Vlada Srbije je zakazala konferenciju za novinare.

Kako je za Euronews Srbija potvrđeno u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, kod njih je zbrinuto troje dece. Jedno dete ima povredu glave i hitno je prebačeno u operacionu salu. Dvoje dece ima povrede ekstremiteta i zbrinuti su na odeljenju intenzivne nege. 

Nastavnica i troje dece primljeno je u Urgentni centar u Beogradu, svi sa prostrelnim ranama u predelu grudnog koša.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija