Aktuelno

Dečak rekao policiji da je "psihopata koji mora da se smiri" i ispričao zašto je nosio četiri Molotovljeva koktela

Komentari

Autor: Euronews srbija

03/05/2023

-

10:28

Dečak rekao policiji da je "psihopata koji mora da se smiri" i ispričao zašto je nosio četiri Molotovljeva koktela
Dečak rekao policiji da je "psihopata koji mora da se smiri" i ispričao zašto je nosio četiri Molotovljeva koktela - Copyright Euronews/Petar Alimpjević

veličina teksta

Aa Aa

U pucnjavi koja se jutros dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru život je izgubilo osmoro učenika i jedan radnik obezbeđenja škole, potvrđeno je za Euronews Srbija. Učenik sedmog razreda Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu pucao je danas na obezbeđenje i učenike škole iz pištolja. Policiji je prijavljena pucnjava jutros u 8.40. Osumnjičeni maloletnik je uhapšen.

Ukupno je povređeno sedam učenika i nastavnika. Četiri osobe, među kojima je i nastavnica, se nalaze u Urgentnom centru i troje u Tiršovoj. U nezapamćenoj tragediji živote je izgubilo sedam devojčica i jedan dečak. 

Euronews/Maja Popović

 

23.20 Građani Kosovske Mitrovice odaju poštu ubijenima u Beogradu

Građani severnog dela Kosovske Mitrovice odaju večeras poštu stradalim učenicima i radniku obezbeđenja beogradske Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”. U blizini spomenika Caru Lazaru, građani su oko 20 časova počeli da pale sveće i polažu cveće, odajuću poštu tragično stradalim učenicima i radniku obezbeđenja O.Š. “Vladislav Ribnikar”. Na jednom od buketa je i poruka “Počivajte u miru”.

Saučešće porodicama uputilo je i bratstvo manastira Visoki Dečani. “Večni pokoj svima nastradalima u današnjoj strašnoj tragediji u školi 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu, koja nas je sve duboko potresla. Gospod da postradalima podari Carstvo nebesko, povređenima oporavak i da uteši unesrećene porodice svih žrtava”, objavljeno je na Fejsbuk stranici i Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

22.15 Milić: Dečak koji je pucao rekao policiji da je "psihopata koji treba da se smiri"

Načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Veselin Milić, kazao je večeras da je dečak, koji je pucao u OŠ "Vladislav Ribnikar", u izjavi u policiji rekao da je ''psihopata koji treba da se smiri''. Milić je naveo da se dečak nalazio u Policijskoj upravi za Grad Beograd i da je upravo ''otišao u jednu zdravstvenu ustanovu za lečenje maloletnih lica, uz prisustvo radnika Centra za socijalni rad". Ističe da je Kecmanović potvrdio da je sam napravio Molotovljeve koktele, u nameri da napravi odbrambeni zid oko škole.

"Imao je i četiri Molotovljeva koktela i dva pištolja. Po njegovoj izjavi sam je to učinio i nije imao nameru niti želju sa tim Molotovljevim koktelima da bilo koje dete zapali, nego kako je rekao, da napravi jedan odbrambeni zid na ulazu u školu kako policija ne bi mogla da dođe, da pruži pomoć, jer bi imali određenu prepreku i barikadu, kada bi mogao da izvadi okvir pištolja i isti spusti na pod", ističe Milić.

Tanjug/AP

 

22.04 Prof. Radovanović: Bojim se da ovo neće biti izolovan slučaj

Borivoje Radovanović, profesor psihologije kriminala u emsiji Euronews centar rekao je da, iako niko nije očekivao da će se nešto ovako desiti, uvek postoji opasnost.

"Uvek smo mislili da neće i da imamo dovoljno kadra koji će to sprečiti. Postoji opasnost jer ako imate bombardovanje u tim stranim medijima, odnosno na internetu, o čestim masovnim ubistvima u ovoj ili onoj školi, postoji jedan mehanizam kod klinaca ovog uzrasta koji se zove imitacija. Mogli smo očekivati u nekoj daljoj perspektivi da se ovako nešto može desiti. Ono što je najgore jeste da se bojim da ovo neće biti izolovan slučaj i da će biti još imitiacija ovakvih slučajeva od strane drugih učenika u našim školama", rekao je prof. Radovanović.

Euronews

20.15 Skup saučešća i u Novom Sadu

Euronews

20.02 Počeo skup saučešća na Cvetnom trgu

19.55 Institut za mentalno zdravlje otvorio dve telefonske linije za pomoć i podršku

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu saopštio je večeras da je, u cilju podrške porodicama stradalih u današnjem masakru, nastavnicima i učenicima, kojima je potrebna psihološka pomoć i podrška, otvorio dve telefonske linije:

063/868-17-57

063/868-22-17

Stručnu podršku će pružati tim psihologa i psihijatara iz Instituta za mentalno zdravlje.
I na Klinici za psihijatriju UKCS formiran je tim stručnjaka koji će biti dostupan za podršku svima kojima je potrebna.

Telefoni koji su dostupni na Klinici za psihijatriju za telefonsku podršku su:

066/830-08-54

Kao i za zakazivanje:

011/366-21-24
063/310-723

18.57 Vučić predložio set mera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbije povodom tragedije koja se jutros dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" i rekao da je utvrđeno da je dečak planirao krvavi pir, kao i da se on sada nalazi u posebnom delu Klinike za neuropsihijatriju. Predsednik je predložio i set mera Vladi Srbije, među kojima je i spuštanje starosne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina. Opširnije u posebnom tekstu.

18.01 Završen uviđaj policije u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Euronews

17.08 Šapić: Grad Beograd će pružiti svaku vrstu pomoći porodicama nastradalih

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić u ime Grada Beograda i u svoje lično ime, izrazio je najdublje saučešće porodicama poginulih, napomenuvši da će Grad nastojati da svim porodicama nastradalih, kao i povređenima, pruži svaku vrstu pomoći koja im bude potrebna.

"Iako potpuno svestan činjenice da nedužne dečije živote nijedna pomoć na svetu više ne može da nadoknadi”, navedeno je u saučešću gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića.

16.44 Uključenje reporterke Euronews Srbija kod škole na Vračaru u kojoj je stradalo osam đaka

Euronews

16.35 Građani i deca polažu cveće i pale sveće kod OŠ "Vladislav Ribnikar"

Građani i deca danas polažu cveće i pale sveće u blizini OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, javlja reporterka Euronews Srbija. Većinu okupljenih ispred škole čine deca.

15.54 Tužilaštvo: Učenik koji je pucao u školi nije krivično odgovoran, ocu određeno zadržavanje do 48 sati

Učenik VII razreda OŠ "Vladislav Ribnikar", K.K. (13) , koji je jutros hicima iz pištolja usmrtio 8 učenika i učenica, kao i radnika obezbeđenja, a šest učenika i učenica, kao i nastavnicu teško ranio, nije krivično odgovoran, saopštilo je Više javno tužilaštvo.

Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica, K.K. je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocu ovog dečaka V.K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti. 

"Prethodno su na licu mesta uviđaj obavili dežurni zamenici javnog tužioca Odeljenja za opšti kriminal i Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji su naložili da se u prisustvu radnika Centra za socijalni rad od K.K. uzme izjava i da se obavi lekarski pregled, nakon čega će Centar odlučiti koje će mere iz svoje nadležnosti dalje preduzeti".

Takođe je naloženo da se od K.K uzme krv radi toksikoloških analiza, kako bi se utvrdilo da li je u vreme izvršenja krivičnog dela bio pod dejstvom alkohola, narkotika, odnosno drugih psihoaktivnih supstnaci.

"Ispituju se sve okolnosti ovog slučaja, kako je došao do pištolja, kao i motivi ovog gnisnog zločina", navodi se u saopštenju.

15.43 Lukić: Apelujemo na roditelje koji imaju oružje da ga obezbede

Član veća za obrazovanje Opštine Vračar Dragi Lukić rekao je da se jutros dogodila velika tragedija, da su svi potreseni, a dodao je da je održan vanredni sastanak veća Gradske opštine Vračar na kom se razgovaralo kako da se u ovoj teškoj situaciji pomogne roditeljima i školi.

On je istakao da ne postoje potpune informacije o događaju, da postoje različite priče i apelovao na roditelje koji imaju oružje po kućama, isto i obezbede.

Euronews

15.36 Ašanin: "Situacija bolja, to ohrabruje"

Nakon što su operacije nad troje povređenih u Urgentnom centru završene, direktnor Kliničkog centra Milika Ašanin je rekao da je situacija mnogo bolja i da to ohrabruje.

"Četiri pacijenta su bila u operacionim salama, kod njih troje su završene operacije, nalaze se u jedinicama za intenzivno lečenje. Troje se probudili, esktubirani su (samostalno dišu). Nastavnica se polako budi i trenutno su svi u stabilnom stanju", rekao je Ašanin. 

Četvrti pacijent, dečak koji je od prijema bio u lošem opštem stanju, ima prostrelne povrede grudnog koša, vrata i kičme i bilo je uključeno više specijalnosti od grudnih hirurga, vaskularnih... 

"Morali smo da radimo dodatna dijagnostička ispitivanja, mislimo da će ići u dobrom pravcu. Možemo da kažemo da nisu životno ugroženi, u ranom postoperativnom toku moramo biti oprezni, ali izlaze iz neposredne vitalne ugroženosti", rekao je on.

Upitan o učenici koja je sa teškim povredama glave operisana u Tiršovoj, on je rekao: "Naši neurohiruzi su operisali pacijentkinju, učenicu radi se o prostrelnoj povredi glave, povreda je teška, ali oni su sa svoje strane uradili sve što je bilo moguće".

Euronews

15.11 Patrijarh: Katastrofa u školi kakva se u našem narodu nikad nije dogodila

Patrijarh srpski Porfirije uputio je danas najdublje izraze saučešća porodicima stradale dece i radnika u pucnjavi u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, navodeći da "u mukom bolu" sluša vesti o katastrofi, kakva se nikad nije dogodila u srpskom narodu.

Patrijarh je na Instagramu zamolio da svako učini sve što do njega stoji za prestanak i osudu bilo kakvog nasilja, a pogotovo za promociju nasilja u javnosti.

"U muklom bolu slušam vesti o katastrofi, kakva se u našem narodu i našoj Otadžbini nikada nije dogodila, a danas se desila u jednoj beogradskoj osnovnoj školi. Molim se Spasitelju Hristu za postradalu decu i radnika škole. Molim se Spasitelju za njihove roditelje, braću, sestre, rodbinu i izražavam im najdublje saučešće", naveo je patrijarh.

15.02 Borelj: Duboko saučešće porodicama žrtava u pucnjavi u školi u Beogradu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, izjavio je da duboko žali zbog smrtonosne pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. "Želimo da izrazimo duboko saučešće porodicama žrtava i njihovim bližnjima i želimo brz oporavak povređenima", naveo je Borelj. On je istakao da je "ovo veoma tužna vest".

14.49 Pisac Dušan Nedeljković: Čuo sam da je dečak koji je pucao bio žrtva vršnjačkog nasilja  

Pisac Dušan Nedeljković za televiziju K1 je govorio o stravičnoj pucnjavi. Njegov sin ide u ovu školu i pisac je kazao da je jutros probuđen s ovom groznom vešću.  

"Moj sin je bio učionicu ili dve pored kabineta u kojoj je taj dečak počeo da puca, koliko znam to se desilo u kabinetu istorije. Bilo je sve šokantno. Ja sam otišao u školu i prošao sam kordon policije, izveo sam sina iz škole i doveo ga kući. Jezive su dezinformacije, i sada kada čitam različite vesti molim medije da prestanu da govore i pišu ako nemaju prave informacije", rekao je on.

14.47 Trebješanin: Ovo je poslednji čas da se ljudi malo osveste

Psiholog Žarko Trebješanin rekao je da se sada ništa određeno ne može reći o motivu, ali da ono što je verovatno mora da bude nešto što ga je jako povredilo da neko toliko dugo i tako detaljno planira i da ostaje pri tome mesec dana.

"To dosta govori o tome da je bio ogorčen. Zašto i kako - ja ne mogu tačno da znam. Mi smo do sada ovakve stvari samo viđali u američkim školama, a i tamo je to malo slobodnije da u smislu da ljudi nabave oružje, ovde to nije toliko dostupno ovde i onda nam se činilo da smo imuni od toga - ja se nadam da će pored celog užasa ovo malo ljude da osvesti. Problem je svih nas, ne samo škole, roditelja i dece koje su žrtve nasilja to je problem i za školu, vrtić, sudstvo, policiju, mislim da je ovo zbilja poslednji čas da se ljudi malo osveste ", rekao je on za Euronews Srbija.

Euronews

14.32 Uhapšen otac osumnjičenog

Otac dečaka koji je jutros pucao u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru je uhapšen, saopštio je ministar policije Bratislav Gašić. Kako je rekao na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, on tvrdi da je za oružje imao legalne dozvole.

"Tvrdi da su bila zaključana u sefu pod šifrom, ali očigledno da je dete imalo šifru od tog sefa, nađena su pored dva pištolja još tri okvira puna metaka. Nezvanično, zajedno je sa ocem išao u streljane, trenirao pucanje. U svakom slučaju, i prema ocu biće preduzete zakonom predviđene mere", rekao je Gašić. Opširnije u posebnoj vesti.

14.30 "Legao je pored drugarice i pravio se mrav"

"Moj sin se nalazio u kabinetu kada je otvorio vatru na njih. Sigurne smrti spasao se kada je u trenutku pucnjave legao pored mrtve drugarice. Legao je pored nje i pravio se mrtav. U momentu kada više nije čuo pucnjeve iskočio je kroz prozor sav krvav i otišao kući gde mi je rekao "Sve ih je pobio, sve" - prepričava majka preživelog maloletnika za Blic.

14.01 Ana Stanić: Čuvar je bio divan čovek 

Sin poznate pevačice Ane Stanić pohađa peti razred OŠ „Vladislav Ribnikar“ u kojoj se ovog jutra dogodila pucnjava. Kako je pevačica kazala u „Uranku“ na televiziji K1, njen sin danas je srećom bio u popodnevnoj smeni tako da nije bio u školi već na treningu.  

"Šta se dešava videla sam tek kada su roditelji počeli u grupi da pišu o tome. Malo mi je laknulo što moje dete nije bilo u školi, ali sam odmah počela da zovem ostale roditelje za koje znam da su im deca u prvoj smeni i proveravam da li je sve okej. Svi smo potreseni. Toliko dece je stradalo, čuvara svi obožavamo, bio je divan čovek, profesorka istorije, takođe. Ovo je jedna nemerljiva tragedija i šok, ne mogu još da sredim utiske", rekla je ona za K1.

13.50 Ubijeno sedam devojčica i jedan dečak

Kako je saopšteno na konferenciji za medije u Vladi Srbije, u pucnjavi je ubijeno sedam devojčica i jedan dečak. Načelnik policijske uprave PU grada Beograda Veselin Milić izjavio je danas da je dežurnu policijsku službu jutros u 8.42h pozvalo NN lice koje se predstavilo kao K.K. i reklo da je pucalo u više lica. On je rekao da je prethodno policiju pozvala direktorka škole "Vladislav Ribnikar" koja je prijavila da je u školu ušlo dete sa vatrenim oružjem i da nasumično puca. Opširnije u posebnoj vesti.

Euronews

13.39 Trodnevna žalost u Srbiji

Vlada Srbije donela je odluku da 5, 6. i 7. maj budu dani žalosti u Srbiji.

13.38 Žiofre: Šokiran sam tragedijom, u ime delegacije EU i lično saučešće porodicama

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izrazio je danas, u svoje lično ime i ime Delegacije EU, saučešće porodicama ubijenih u pucnjavi u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar". Naglasio je da je osetio šok zbog svega što se desilo ovog jutra.

"Šokiran sam i izražavam saučešće i kao otac i u ime Delegacije EU svim porodicama stradalim u strašnom zločinu kao i njihovim prijateljima i građanima Srbije u ovom teškom trenutku, rekao je Žiofre na početku konferencije koju organizuje ANEM povodom Svetskog dana slobode medija.

13.29 Očevici o pucnjavi u školi na Vračaru

Veliki broj roditelja okupljen ispred škole čeka svoju decu, neki od njih su uspeli da se telefonom čuju sa njima, neki nisu, što među njima izaziva dodatnu zabrinutost. 

"Čuo sam pucnjavu, neki đaci su odmah izašli u hodnik da vide šta se dešava. Ja sam prvo mislio da se nešto čulo napolju. Svi su počeli da vrište, nastala je opšta panika, svi su krenuli da trče, kada sam izašao video sam ga, on je došao i uperio pištolj u sve nas", kroz plač je ispričao jedan od učenika medijima.

Otac dečaka koji je prvi čuo pucnjavu u školi rekao je za Novosti da je njegov sin mislio da su petarde i kad je shvatio otrčao je da spase mlađu sestru.

"Tad je ubica već pucao redom i on je utrčao u odeljenje gde je sestra da je spase i učiteljica mu je rekla šta lupaš, izlazi napolje. On je bio odlučan i rekao sestri - ne, ti ideš sa mnom - i tako je izvukao sestru. I onda su svi počeli da beže, jer su skapirali u stvari šta se dešava", ispričao je on.

13.19 UNICEF: Važno mentalno zdravlje mladih

UNICEF je saopštio danas da je tragični događaj u OŠ Vladislav Ribnikar podsetnik zašto je važna svest o mentalnom zdravlju i podrška, posebno u obrazovnom sistemu.

"Kao društvo, ne smemo da zanemarimo potrebe mentalnog zdravlja naše dece i mladih. Moramo da preduzmemo konkretne korake da identifikujemo i podržimo one koji se bore sa problemima mentalnog zdravlja i da stvorimo društvo koje promoviše mentalno zdravlje i dobrobit za sve. Važno je da se obezbedi pristup uslugama mentalnog zdravlja i podrška deci i mladima, kao i da se promoviše bezbedno i negujuće okruženja u školama i zajednicama", navodi UNICEF.

13.02 U beogradskim školama neće biti nastave u poslepodnevnoj smeni

Zbog tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar“, u beogradskim osnovim školama posle podne neće biti nastave, potvrđeno je za Euronews Srbija u Ministarstvu prosvete. U školi će biti samo dežurno osoblje. Opširnije u posebnoj vesti

12.59 Poznato stanje povređenih

Povređeno je ukupno sedmoro ljudi, među kojima je šestoro đaka i jedna nastavnica, a oni su prebačeni u Urgentni centar i Tiršovu.  U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj nalazi se troje dece, dva dečaka i devojčica, a devojčica je u teškom stanju i ona se nalazi u operacionoj sali. Još troje učenika i nastavnica nalaze se u Urgentnom centru. Opširnije u posebnoj vesti.

Fonet AP/Darko Vojinović

 

 

12.57. Tišma: Najvažnije da učenici sada budu u porodičnom okruženju

Školski psiholog Branka Tišma kaže da je sada najvažnije da se učenici OŠ Vladislav Ribnikar vrate u porodično okruženje i da sa porodicom budu na okupu. 

"Treba im staviti do znanja koliko su važni porodici, bez obzira na probleme koje imaju. Osim toga treba zaštititi decu od pretaranih medijskih informacija koje možda nisu tačne", rekla je Tišma za Euronews Srbija.

Euronews

Prema nezvaničnim informacijama dečak je u pucnjavi koristio očev pištolj, a Tišma kaže da to potvrđuju da je oružje neoprezno čuvano u porodici i da je moralo da bude pod ključem.

"Municija i oružje drže se na različitim mestima. Ukoliko i neko dođe do oružjem nije lako doći do metaka. U porodici mora da se razgovara o tome, o bezbednosti", rekla je Tišma za Euronews srbija.

12.53 Svetski mediji o pucnjavi na Vračaru. 

O pucnjavi u osnovnoj školi na Vračaru, u kojoj je stradalo osmoro učenika i jedan čuvar obezbeđenja, pišu i veliki svetski mediji. Opširnije u posebnom tekstu

12.48 Nekoliko roditelja još uvek kod škole "Vladislav Ribnikar"

Nekoliko roditelja, rođaka i poznanika dece koja pohađaju školu "Vladislav Ribnikar" još uvek se nalaze kod škole. Uviđaj je još u toku, policija obezbeđuje ulaze u školu kao i okolne ulice.

12.01 Nedeljković: Nezapamćena tragedija za opštinu Vračar

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković rekao je danas da je pucnjava koja se dogodila u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" velika i nezapamćena tragedija za Vračar i Beograd.

"Ovo je velika tragedija, ne samo kod nas na Vračaru, nezapamćeno je da se ovo desilo u Beogradu", naveo je Nedeljković.

Nedeljković je rekao da video nadzor u školama u opštini Vračar postoji, kao i da detektori za metal nisu postavljeni u školi u kojoj se dogodila tragedija.

"Mi imamo pet osnovnih škola i pored nadzora i obezbeđenja, tu je bio čovek koji je sprečio tragediju, nažalost preminuo je, podlegao je povredama, dotrčao je da spreči ceo događaj", rekao je predsednik opštine Vračar.

Fonet AP/Darko Vojinović

 

12.00 Obaveštenje za roditelje koji nisu stupili u kontakt s decom

MUP Srbije pozvao je roditelje, koji nisu još stupili u kontakt sa svojom decom, da se jave u prostorije Policijske stanice Vračar, u ulici Radoslava Grujića 14 (bivša Božidara Adžije).

11.32 Doktor iz Tiršove: Devojčica u operacionoj sali - operacija u toku

V.d. direktor klinike u Tiršovoj Siniša Dučić izjavio je da su u toj ustanovi dva dečaka i jedna devojčica. Kako je rekao dečaci su u stabilnom stanju, imaju prostrelne rane donjeg ekstremiteta i oni su na praćenju i primaju antibiotsku terapiju.

Devojčica ima povredu glave i ona je u ovom trenutku u operacionoj sali. "Ima tešku telesnu povredu", rekao je doktor medijima. 

11.26 Pogledajte uključenja reportera Euronews Srbija sa mesta pucnjave i ispred Urgentnog centra

Euronews

11.22 Devetoro mrtvih u pucnjavi

U pucnjavi koja se jutros dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru život je izgubilo osmoro učenika i jedan radnik obezbeđenja škole, potvrđeno je nezvanično za Euronews Srbija.

Ukupno je povređeno sedam učenika i nastavnika. Četiri osobe se nalaze u Urgentnom centru i troje u Tiršovoj. Uskoro se očekuje zvanično saopštenje MUP-a Srbije. Ovim povodom za 13.15 sati Vlada Srbije je zakazala konferenciju za novinare. Opširnije u posebnoj vesti.

11.15 Vanredna konferencija u Vladi Srbije u 13.15

U Vladi Srbije u 13.15 sati održaće se vanredna konferencija za novinare, a povodom tragedije koja se desila u OŠ Vladislav Ribrnikar na Vračaru. Na konferenciji će se medijima obratiti  ministar prosvete Branko Ružić, ministarka zdravlja Danica Grujićić i predstavnik MUP-a.

11.01 Učenik koji je pucao sa prekrivenom glavom sproveden u automobil

Učenik sedmog razreda Osnovne škole na Vračaru koji je jutros pucao na đake i zaposlene odveden je u policijsku stanicu. Dok ga je policija uvodila u automobil on je imao prekrivenu glavu. Video-snimak pogledajte u posebnoj vesti

Tanjug/

 

10.56 Ministarstvo prosvete: Sve relevantne informacije saopštavaće MUP

Iz Ministarstva prosvete navode u saopštenju da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova vrše uviđaj zbog tragedije koja se jutros dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" kada je učenik te škole pucao na učenike i zaposlene.

"Ministar prosvete Branko Ružić je odmah po saznanju o događajima u školi otišao na lice mesta. Sve relevantne informacije u vezi sa tragedijom i okolnostima pod kojima se desila saopštavaće MUP, dok će se nadležne zdravstvene ustanove oglašavati o stanju povređenih", navode iz Ministarstva prosvete.

Fonet

 

10.46 Ubijena jedna osoba

U pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", prema nezvaničnim informacijama, ubijen je jedan radnik obezbeđenja škole.

10.35 Još nema zvaničnih informacija o žrtvama

U pucnjavi koja se jutros dogodila u školi povređeno je najmanje šestoro učenika, a oni su zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj. Povređena je i jedna nastavnica, ali zvaničnih informacija o ukupnom broju ranjenih nema. 

Prema nezvaničnim informacijama, povređeno je devet osoba, a najmanje jedna je poginula. Te informacije zvanično zasad niko ne potvrđuje. U toku je zbrinjavanje povređenih, a ekipe Hitne pomoći su i dalje na terenu.

10.33 Ministri Ružić i Grujičić u školi

Ministar prosvete Branko Ružić i ministarka zdravlja Danica Grujčić stigli su na lice mesta i nalaze se u školi "Vladislav Ribikar".

10.10 Policija ne dozvoljava prilaz

10.07 Veliki broj roditelja ispred škole

Kako javlja reporterka Euronews Srbija sa terena veliki broj roditelja okupio se ispred škole. Čekaju decu. Neki od njih su uspeli da se telefonom čuju sa njima, neki nisu, što izaziva dodatnu zabrinutost.

Euronews

09.44 Ima povređene dece

Kako je za Euronews Srbija potvrđeno u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, kod njih je zbrinuto troje dece. Jedno dete ima povredu glave i hitno je prebačeno u operacionu salu. Dvoje dece ima povrede ekstremiteta i zbrinuti su na odeljenju intenzivne nege.

Euronews

Kako navodi RTS, nastavnica i troje dece primljeno je u Urgentni centar u Beogradu, a svi imaju prostrelne rane u predelu grudnog koša. Povređena nastavnica i jedno dete odmah moraju na operaciju, dok je dvoje dece na odeljenju intenzivne nege. 

Doktor Marko Ercegovac iz Urgentnog centra rekao je za RTS da je dvoje povređenih van životne opasnosti.

Euronews

 

"Policija je uputila sve raspoložive patrole, odmah izašla na teren i uhapsila osumnjičenog maloletnika, učenika sedmog razreda, koji je, kako se sumnja, iz očevog pištolja ispalio više hitaca u pravcu učenika i obezbeđenja ove škole", saopštio je MUP.

Zbrinjavanje povređenih je u toku, kao i rad policije na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa ovim događajem, navodi se u saopštenju MUP-a.

Blokirana je ulica i veliki deo Vračara, od Slavije ka školi. Na terenu je pet ekipa Hitne pomoći. Na licu mesta okupio se veliki broj građana. Policija ne dozvoljava prilazak.

Komentari (1)

Dojčilo

03.05.2023 18:17

Ako ovo nije dovoljan razlog da kompletna Vlada podnese ostavku onda ne znam šta je??? Apsolutno sam politički neopredljen ali već vidim da ne da neće Vlada se raspustiti već ni jedan ministar se neće prepoznati kao odgovoran za ovako nešto!!

Srbija