Društvo

Vučić predložio 10 mera: Spustiti nivo starosne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/05/2023

-

18:15

Vučić predložio 10 mera: Spustiti nivo starosne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbije povodom tragedije koja se jutros dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u beogradskoj opštini Vračar kada je trinaestogodišnji dečak ubio osam učenika i člana obezbeđenja škole. Predsednik je rekao da je utvrđeno da je dečak planirao krvavi pir i predložio set mera Vladi Srbije, među kojima je i spuštanje starosne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina.

"Danas je jedan od najtežih dana u savremenoj istoriji naše zemlje. Izražavam saučešće porodicama, roditeljima, braći, sestrama, dekama i bakama ubijene dece; deci, porodici ubijenog radnika obezbeđenja. Srbija je nažalost u tugi ujedinjena, a ona je tolika da ne pamtimo veću. Ali, kada smo i u tuzi ujedinjeni moramo da tražimo da sagledavamo uzroke, odgovornost svakoga od nas, da tražimo rešenja, da nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo, neočekivano, da ne kažemo nikada više ne ponovi, što bi bilo najbolje, ali živimo u takvom svetu gde je moguće govoriti o tome da se broj takvih incidenata užasnih i tragedija smanjuje", rekao je predsednik.

Vučić je rekao da se dečak K.K. nalazi u posebnom delu Klinike za neuropsihijatriju. Rekao je i da je njegov otac imao sve neophodne dozvole za čuvanje oružja, ali da ga je nepropisno čuvao. Dodao je da je privedena i majka.

"Ovaj stravičan zločin dogodio se u jednoj od najboljoj školi koju imamo u zemlji, jedna od tri najbolje, policijski službenici obavili su svoj posao pre zločina, bili su na licu mesta jutros pre početka časova, policajka je obišla školu, pitala, razgovarala, uradila svoj posao - ne rutinski već profesionalno i u dobroj veri. Obezbeđenje dobro, veoma dobro uklopljeno u školu, čovek koji je ubijen iz obezbeđenja je razmenjivao poruke sa dečakom ubicom, voleo ga je. Čovek je bio dobri duh škole, čuvao i brinuo o deci", rekao je on.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Predsednik je rekao da je porodica dečaka dobrostojeća, čija primanja nisu manja od 300.000 dinara, kao i da je reč o "uzornim ljudima".

"Krem de la krem našeg društva. Otac je napravio jedan prekršaj u životu. Čista biografija", rekao je i nastavio:

"Dečak je u svojoj izjavi pokazao da je planirao sve. On je to na čudan način objasnio, što ne možete da objasnite nikome od onih koji su izgubili svoju decu. Govore o vršnjačkom nasilju, da je pretio ranije bombama. Nikada nije pretio. Mislio je da baci molotoljive koktele da bi sprečio da nekog uđe i spreči ga. Međuitm, uplašio se kod prvog, pa odustao", dodao je.

Dečak K.K. (13) je tražio od svojih roditelja i škole premešaj iz jednog u drugi razred u kojem je imao trojicu drugara, kaže Vučić.

"Jedino što je rekao je su stalno tražili od njega bolje rezultate i da je nešto slabije pružao otkada je bio zaljubljen, ali i u tom novom razredu niko nije hteo da ga prihvati. Onda je on po sopsvetnom priznanju odlučio da počini monstruozni čin. To je pripremao. Tu ćemo doći do dva dela koja su važna. Ovo su činjenice", dodao je predsednik.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Predsednik je podcrtao da je dečak išao sa ocem u streljanu tri puta, kao i da je krvavi pir pripremao. Na mestu zločina je, kako kaže, pronađeno čak 57 čaura.

"Gađao je kružnu metu, po priznaju dopalo mu se i bio je dobar strelac. To je jedna važna tačka. Kada govorite o nasilju, jednom je dobio neku ćušku na školi glume", rekao je i nastavio:

"Bio je ambiciozan - i on, i njegovi roditelji. Ovo je suprotno od klišea na koji smo navikli. Imaju da jedu i piju, nije se borio za status. Sve suprotno"

"Pitanje za celu naciju"

Vučić je najavio da će jedna mera biti veći broj policajaca po školama, kao i je pitanje za celo društvo i naciju šta da menjamo.

"Nije pitanje vlasti i opozicije. Hoćemo li da budemo dovoljno odgovorni i ujedninjeni da se promenimo i da priznamo sopstvene greške? Da pokušamo da decu vratimo sportu, da ih odmaknemo od telefona i intereneta. Ta deca ne geldaju televiziju", kaže on i dodaje:

"Jedan problem je odnos u porodici i šta radi dete koje nema ni 14 godina u streljani i kako je bilo moguće da maloletno dete puca. Drugi, po šemi koju je nacrtao mali dečak, vidite da je on igrao neku vrstu igrice. U njima oni imaju više života. Vidite da kod njega nema kajanja. Da on ne razume šta je učinio, jer misli da je za deo njih na mrežama postao heroj. Od progonjenog, sada je zadovoljan jer je za neke postao heroj"

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Predsednik je naveo da je u zemlji prisutno 765.665 cevi, registrovano 232.310 komada pištolja i revolvera, lovačkog oružja 361.716 i sportskog oružja 64.658, te predložio Vladi Srbije sledeće mere:

1. Uvođenje moratorijuma za izdavanje i nošenje oružja

2. Izvršiti reviziju svih izdatih dozvola za nošenje oružja

3. Izvršiti kontrolu načina na koje lica koja imaju dozvolu, drže oružje i kako ga čuvaju

4. Izvršiti kontrolu rada svih streljana, doneti propise o uslovima i korišćenju istih - posebno obratiti pažnju na lica koja dolaze, da li su to maloletnici ili osuđivana lica

5. Propisivanje krivično pravnu odgovornost onima koji omoguće maloletnim licima da dođu u posed oružja

6. Spustiti starosnu granicu za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda. "Kod nas postoji bojazan da je dečak znao da ne može biti krivično odgovoran. Postoji mogućnost za tako nešto", rekao je Vučić.

7. Pooštravanje sankcija za nepoštovanje propisa pružalaca medijskih usluga - zabrana programskih sadržaja u kojima se ističe nasilje, emitovanje scena brutalnog nasilja koje mogu da naškode maloletnicima.

8. Uvesti obavezne šestomesečne testove za narkotike u srednjim školama

9. organizovati posebne službe i mobilne timove za vršnjačke nasilje u okviru Centara za socijalni rad koji bi odmah reagovali

10. Razmotriti mere zabrane pristupima sajtovima dark-neta i slično koji daju savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga, itd.

Predsednik kaže da će biti zadovoljan ako Vlada usvoji makar pet ovih mera, te konstatovao da smo postali "deo globalnogt sveta, ne samo u dobrim, već i u najgorim stvarima".

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

Na pitanje da li smatra da ministar prosvete Branko Ružić treba da podnese ostavku, Vučić odgovara:

"Svako o svojoj odgovornosti. Ja mogu o svojoj, a danas je Bane Ružić govorio o tome da je spreman da podnese ostavku jer se to desilo u njegovom resoru. To je na njemu, na Ani, na Vladi... Da li vidim njegovu krivicu u tome, a nisam neko ko ima blizak odnos sa njim... Ja, za razliku o mnogih ne volim da se iživljavam na ljudima kada je to relativno lako ili se tako čini, mrzim da šutiram ljude kada su na zemlji. Trudim se da budem objektivan i sagledam ima li tu njegove krivice, pa da idemo dalje", rekao je Vučić.

"Sa Zapada došle i dobre i loše stvari"

Predsednik Srbije je rekao i da je mnogo toga dobrog došlo sa Zapada, ali su došle i stvari koje nisu tako dobre.

"Ja ne mogu na neozbiljan način da slušam šta ljudi govore, osim što moram da pitam je li onda i to što se u Rusiji dogodilo bio deo zapadnih vrednosti. A tamo se gotovo istovetan slučaj dogodio kao i ovde. Sa nešto više žrtava", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje medija da neki navode da su stvari koje dolaze sa Zapada uzrok masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Dodao je da, kada je u pitanju odnos prema modernim tehnologijama i razvoju softvera, Srbija mora da bude najuspešnija u "ovom delu Evrope".

"I po izvozu IKT usluga, softvera moramo da budemo najuspešniji. Ali da li postoji neki problem u tome što nam deca ne igraju fudbal, odbojku, košarku? Mi gradimo terene koji su prazni. Džabe ih gradimo. Nema dece da tu igraju zato što svi, 'drndaju' telefone. I tu ima dobrih sadržaja, ali ima i katastrofalnog sadržaja", rekao je Vučić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Naveo je da je upravo zato predložio da dostupnost sajtovima koji promovišu ubistva budu ograničena.

"Strukturalno i suštinski ne smemo da zadiremo u slobodu ljudi, ali neke granice razaranje tradicionalnog tkiva moraju da postoje. Iako nisam u potpunosti saglasan, spreman sam da otvorimo u tu vrstu rasprave o vrednostima kojima smo izloženi svakoga dana", rekao je Vučić.

Dodao je da je potrebno analizirati ovaj događaj i kako bi se ustanovilo šta je pravi problem.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (2)

Jakov

03.05.2023 19:02

Smejurija. Broj 7. Treba da je na prvom mestu, jer to i jeste osnovni problem, tu je poreklo svog zla, u reklamiranju zla!

Srbija