Aktuelno

Milić: Učenik je planirao mesec dana ovaj zločin, sam je pozvao policiju, imao je spisak dece koju planira da likvidira

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/05/2023

-

13:39

Milić: Učenik je planirao mesec dana ovaj zločin, sam je pozvao policiju, imao je spisak dece koju planira da likvidira
Milić: Učenik je planirao mesec dana ovaj zločin, sam je pozvao policiju, imao je spisak dece koju planira da likvidira - Copyright Printskrin/Pink

veličina teksta

Aa Aa

Načelnik policijske uprave PU grada Beograda Veselin Milić izjavio je danas da je dežurnu policijsku službu jutros u 8.42h pozvalo NN lice koje se predstavilo kao K.K. i reklo da je pucalo u više lica. On je rekao da je prethodno policiju pozvala direktorka škole "Vladislav Ribnikar" koja je prijavila da je u školu ušlo dete sa vatrenim oružjem i da nasumično puca. 

"Utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane dečaka koji je pozvao našu službu", rekao je Milić i dodao da je smrtno stradalo sedam devojčica i jedan dečak. 

Dodao je da je učenik planirao ovaj zločin mesec dana i da je imao spisak dece koju je planirao da likvidira. Rekao je i da je pištolj kojim je izvršen zločin uzet iz stana od oca osumnjičenog učenika. 

"Zločin je planiran mesec dana"

"U toku je vršenje uviđaja i utvrđivanje činejnica. Prema do sada prikupljenim saznanjima, dete K.K. u dužem vremenskom periodu je planirao izvršenje ovog krivičnog dela. Motiv još nije utvrđen, niti nam je saopštio. Dan 3.5. 2023. izabrao je, iz razloga što je učionica istorije bila blizu ulaza u školu, a prvi čas imalo je njegovo odeljenje, VII/2. Pištoj koji je za sada nađen kalibra 9 milimetara sa tri okvira, malokalibarski pištolj je uzet iz stana od oca. Ostavio je u torbu koju je pripremio i u kojoj su bila četiri molotovljeva koktela", rekao je Milić. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Kako je dodao, po dolasku u školu odmah je izvadio pištolj iz torbe i pucao u radnika obezbeđenja.

"Nakon toga se okrenuo ka deci, ka onoj koja je bila dežurna i sedela za stolom. Devojčici koja je stajala pored stola, kao i učenici koja je bila pored klavira. Pucao je ka njima i lišio ih života. Zatim je nastavio ka učionici istorije, gde je usput zamenio okvir. Ušao je sa vrata i odmah pucao ka učiteljici i ostalim učenicima", rekao je Milić.

"Imao spisak dece koju je planirao da likvidira"

On je rekao i da je K.K. imao spisak dece koju je planirao da likvidira. 

Osumnjičeni, kako je objasnio Milić, zatim izlazi iz učionice, i odlazi do dvorišta škole, gde vadi okvir oružja, baca ga pored stepšeništa, poziva policiju i nakon toga je i lišen slobode.

"Da je isti, kako je i sam izjavio, planirao da ovo izvrši, ovo je bio spisak dece koju je planirao da likvidira. Sam je radio plan ulaza u školu, izlaza iz škole, koji je nađen u njegovom radnom stolu. I kako je sam rekao, odredio je prioritetne mete. Skice izgled kao iz neke igrice ili nekog horor filma, što ukazuje da je detaljno po razredima škole planirao kako da uđe u koju učionicu i kako koje dete da likvidira i po kom broju", rekao je Milić navodeći brojeve odeljenja.

On je rekao i da su odmah upućene patrole policije i dodao da je u istom događaju je još šest učenika navedene škole povređeno - četiri dečaka, dve devojčice i učiteljica.  

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Milić je rekao i da je za 25 godina koliko radi u MUP-u bio na hiljade uviđaja i da je ovo što se desilo danas u srpskom društvu nezapamćeno.

Dodao je da su policijski službenici lišili slobode dete K.K., rođeno 2009. godine.

"Na licu mesta je pronađeno oružje kojim je izvršeno krivično delo. Ovo su realne činjenice i možda preduzimamo neke stvari koje nisu ni dozvoljene, ali da se javnost upozna sa ovim zlodelom koje je planski i organizovano, mesec dana planirano za izvršenje", rekao je Milić.  

Odgovarajući na pitanje da li dečak koji je počinio zločin može krivično da odgovara, Milić je rekao:

"Mi nismo u mogućnost da kvalifikujemo ovakvo krivično delo. To će raditi nadležno Tužilaštvo. Ali, sigurno se radi o teškom delu protiv sigurnosti vezano za izazivanje opšte opasnosti. Radi se o detetu koje je po izjavi direktora i nastavnog osoblja bio uzoran đak i drug. O licu koje nema nikakve uočene mentalne ili druge emocionalne probleme koje bi ukazivale na ovakvo zlo", rekao je on.   

Ružić o tome da li je bilo vršnjačkog nasilja nad učenikom koji je pucao u školi

Na pitanje da li postoje informacije da je dečak prijavljivao vršnjačko nasilje, Ružić tvrdi da što se tiče navodnog vršnjačkog nasilja koje je u nekom prethodnom periodu izvršeno nad vinovnikom ovog tragičnog događaja, sistem ni tada nije zakazao.

"Postoje nalazi dečije klinike Tiršova i Centra za socijalni rad. Radi se o rasekotini na usni do koje je došlo u školi glume koja inače nije u sistemu prosvete, u privatnoj školi glume. Po tom osnovu se ne može izvesti zaključak da je bilo potrebno dalje postupanje u reašavanju bilo koje vrste problema koji su nastupili prema tom detetu", rekao je on.  

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Odgovarajući na nepotvrđene informacije koje su se pojavile i prema kojima je dečak nekoliko puta pretio da će baciti bombu i zašto to nije uzeto u obzir, on je rekao da bi kada se dobije ovakvo pitanje, neko zaključio da se to i dogodilo, ali da oni takvim saznanjima ne raspolažu.

"Mi ne raspolažemo tim saznanjima. Škola ne raspolaže, da je raspolagala, bio bi pokrenut postupak i nadam se do ovoga ne bi ni došlo: Direktorka od jutros je sa nama tamo. Pomoćnik direktora, sekretar, razredni, niko nije ukzao na to što sve vi čuli. Ukoliko taj zaposleni ima ime i prezime neka izađe i prijavi koja saznaja ima. Ja ipak verujem u te ljude koji predano rade u teškim okolnistima bore se za svoj status i ne bih tako ležerno prihvato nešto što se čuje negde od nekoga koji nema ime i prezime. Dotični neka prijavi, sve ćemo ispitati i sagledati", rekao je Ružić.   

On je naveo da je se sve dogodilo jutros oko 8.40h, kada je, kako je rekao, učenik sedmog razreda ove škole izvršio ovaj bestijalni čin po prvi put u Srbiji. Naveo je i da je postojao prsten obezbeđenja. 

"Prsten obezbeđenja koji po našim procedurama jeste normiran i predviđen za škole, postojao je i jutros, funkcionisao je i video nadzor i pripadnik obezbeđenja koji je tragično izgubio život na dužnosti bio je prisutan, kao i što je bio prosutan i školski policajac koji je bio u redovnom obilasku", rekao je Ružić na konferenciji za medije. 

On je podsetio da je šestoro dece hospitalozvano, kao i jedna nastavnica.

"Zahvalan sam i na hrabrosti nastavnika i svih prisutnih u školi koji su pokušali da spreče tragediju. Tim psihologa je promptno pozvan kako bi se učenicima zaposlenima i roditeljima pružila podrška u traumatičnom peirodu koji sledi. Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo toj deci koji su doživela strah, strah čuvara i nastavnika koji su pokušali da zaštite ono što je za njih najsvetije, a to su deca", rekao je Ružić dodavši da roditeljima decu niko ne može da vrati.

Podsetimo, MUP Srbije je ranije saopštio da je u pucnjavi koja se jutros dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru život izgubilo osmoro učenika i jedan radnik obezbeđenja škole.

Ukupno je povređeno šestoro dece i jedna nastavnica i oni su trenutno zbrinuti u Tiršovoj i Urgentnom centru.

Učenik ove škole K. K. (2009) koji se sumnjiči da je izvršio ovaj zločin pronađen je i uhapšen u školskom dvorištu, saopštio je MUP.

Komentari (0)

Srbija