Aktuelno

Nastavljen protest u selu Prilipcu kod Požege - još uvek bez dogovora sa direktorom Puteva Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2023

-

19:46

Nastavljen protest u selu Prilipcu kod Požege - još uvek bez dogovora sa direktorom Puteva Srbije
Tanjug/Branko Lukić - Copyright Tanjug/Branko Lukić

veličina teksta

Aa Aa

Meštani požeškog sela Prilipac, koji već nekoliko meseci blokiraju radove na deonici auto-puta "Miloš Veliki" u tom selu, danas nisu postigli dogovor sa direktorom "Puteva Srbije" Zoranom Drobnjakom. 

Meštani ovog sela blokiraju radove, jer zahtevaju konačno okončanje eksproprijacije i naplatu oduzetog zemljišta i građevinskih objekata.

Tanjug/Branko Lukić

 

"Nemam samo ja problem, imamo ga svi, samo ja imam najveći jer meni ide celo domaćinstvo. Godinu dana sam na sudu, nikakav pomak se još nije desio. I ostalim ljudima oko zemlje ništa nije isplaćeno. Zato je blokirano. Drobnjak je obećao da će to da reši”, rekao je za Tanjug Goran Jovanović, preko čijeg celokupnog imanja prelazi trasa auto-puta.

Meštanin Prilipca Miloš Jovanović, kaže da njemu ni njegovim komšijama nije jasan sistem po kome su određivane prvobitne cene zemljišta, jer su, kako tvrfdi, za dve granične i gotovo identične njive davane dve potpuno različite procene.

"Dve godine smo tolerisali ovakvu situaciju i građani su strpljivo i lojalno čekali da se završi taj proces eksproprijacije po nekoj pravdenoj ceni i blagovremeno. Međutim, shvatili smo da je to jedan dug period u kome se ništa ne dešava i u sudu u kome smo pokrenuli taj postupak je prošlo 20 ročišta, ništa se pomerilo nije", naveo je on. 

"Mi smo se odlučili za miran protest, blokirajući gradilište na ovom mestu i na ulazu u tunel 'Munjino Brdo' i sada čekamo neko rešenje koje se odnosi na pravedno i blagovremeno nadoknade za našu imovinu i da se taj proces ne opstruiše i da se na vreme završi", rekao je Miloš Jovanović 

"Od toga imamo jedno obećanje direktora Drobnjaka koji nam je usmeno najavio nekakve cene za metar kvadratni, ali nikakav rok nije do sada ustanovljen niti trenutak do kada će to da bude gotovo. Mi ne možemo da govorimo niokakvom zadovoljstvu. Prvobitna ponuda je bila toliko mala da me je prosto stid da pričam o tome. Od 20 do 100 dinara po kvadratnom metru maksimalno. To je za nas apsolutno neprihvatljivo”, rekao je Tanjugu Jovanović.

Advokat Nikola Ružić izrazio je sumnju u brzo rešavanje sudskih postupaka koje su meštani pokrenuili pred Osnovnim sudom u Požegi.

Tanjug/Branko Lukić

 

"Trenutno, ovde je ponuđena cena od 2.000 do maksimalnih 12.000 dianra za jedan ar zemlje. Eksproprijacija se sprovodi još od 2019. godine. Čisto radi poređenja, ljudima kojima je 2019. godine ponuđeno 2.000 dinara po aru, to je bilo za pet do šest kilograma maline te sezone. Trenutno, ovde za tu cenu koja im je ponuđena oni ne mogu dobiti neku restituciju niti mogu kupiti zemljište po toj ceni", kaza je on. 

Zbog toga je, podseća, velik ibroj meštana pokrenuo sudske postupke pred vanparničnim odeljenjem Osnovnog suda u Požegi. 

"Prema mojim informacijama tih procesa ima oko 350 aktivnih. Što se tiče samih postupaka, oni su jako korektno vođeni do novembra prošle godine, kada se uključuje i pravna služba javnog preduzeća `Putevi`, osporavajući sve moguće činjenice, čak i da se radi o građevinskom zemljištu, što u ovom momentu ne osporavaju, ali smo potrošili neko dragoceno vreme", naveo je advokat. 

"Trenutna cena koja je izveštačena od strane veštaka koje je postavio sud je od 1.100 do 1.300 dinara po kvadratnom metru, što je više od prvobitne cene čak i 20 puta. Ovi postupci inače su jako jednostavni i ne bi trebalo da traju duže od šest meseci do godnu dana, a mi smo već sada praktično navršili drugu godinu", rekao je Ružić.

Tanjug/Branko Lukić

 

Direktor "Puteva Srbije” Zoran Drobnjak je došao kako bi sa okupljenim meštanima postigao dogovor oko prestanka blokade radova. 

Međutim, nakon razgovora sa okupljenim meštanima do dogovora nije došlo.

Oni su ostali pri svojim zahtevima za početkom isplate,  uz napomenu da će se pomeriti sa gradilišta tek kada se krene sa isplatama.

Meštani ovog sela na dva postavljena punkta dežuraju danonoćno, po svim vremenskim uslovima kako bi, kako kažu, naterali nadležne da reše njihovu situaciju.

 

Komentari (0)

Srbija