Aktuelno

Sindikati i udruženja pozvali državne institucije na hitne mere prevencije na sprečavanju tragedija

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2023

-

23:48

Sindikati i udruženja pozvali državne institucije na hitne mere prevencije na sprečavanju tragedija
Sindikati i udruženja pozvali državne institucije na hitne mere prevencije na sprečavanju tragedija - Copyright Euronews/Petar Alimpjević

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici više sindikata i udruženja u Srbiji izjavili su saučešće porodicama nastradalih u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i apelovali na državne institucije da hitno preventivno deluju kako bi se ovakve tragedije u budućnosti sprečile.

Predsetavnici Asocijacije slobodnih i nezvisnih sindikata saopštili su da su potreseni tragedijom i dodali da je današnja tragedija samo je posledica tolerisanja i instuticijalnog igranja sa vršnjačkim nasiljem.

"Asocijacije naslobodnih i nezavisnoh sindikata najoštrije upozorava Vladu i nadležna ministarstva da još od danas prionu na posao i obezbede elementarnu sigurnost i bezbednost dece i nastvnika, a malim i velikim nasilnicima konačno i jednom zauvek stanu na put", navodi se u saopštenju Asocijacije.

Strukovno udruženje policije saopštilo je danas da smatra da se masakru koji se dogodio u beogradskoj OŠ "Vladislav Ribnikar“ mora pristupiti etiološki i fenomenološki, te da kao društvo u celini treba da se zapitamo gde je posrnulo.

U saopštenju navode da, iako su sve oči opet uprte u policiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova, smatraju da je policija u individualnom kontekstu najmanje odgovorna za ovaj tragični događaj nezapamćen u srpskoj kriminologiji.

Smatraju da je ključno pitanje kako se vatreno oružje našlo u posedu maloletnika i ocenjuju da da ga vlasnik nije čuvao i držao na zakonom propisan način.

Upozoravaju da su sva lica u legalnom posedu oružja i municije dužna su da obezbede uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije, tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno, mora da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormanima koji se ne mogu lako otvoriti, pri čemu je obaveza da se municija čuva odvojeno od oružja.

Sindikat obrazovanja Srbije saopštio je da je šokiran tragedijom koja je nezabeležene u istoriji školstva u Srbiji i zatražio od svih državnih organa da odgovorno, dugoročno i sistemski stvaraju uslove za normalan i bezbedan život dece i zaposlenih i svakodnevnu borbu protiv svih oblika nasilja, a posebno u obrazovnom sistemu.

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da duboko žali zbog ubistva đaka i njihovog čuvara, ranjavanja dece i nastavnika u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" i izražava saučešće porodicama stradalih.

Iz Udruženja apeluju na medije da poštuju Kodeks, štite dostojanstvo žrtava, ne ranjavaju već postradale porodice, i vode računa da su deca posebno zaštićena novinarskim kodeksom i zakonima od medijskog senzacionalizma i otkrivanja identiteta, navodi se u saopštenju.

Strukovno udruženje policije "Dr Rudolf Arčibald Rajs" u otvorenom pismu ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću zatražilo je momentalnu centralnu akciju kontrole držanja, čuvanja i smeštaja oružja i municije u pogledu prostorno-tehničkih uslova na mestima prebivališta i u objektima vlasnika oružja u legalnom posedu, u cilju utvrđivanja poštovanja propisanih uslova u navedenom pogledu. 

Dodali su da "u svetlu današnjeg nezapamćenog tragičnog događaja", smatraju da je takva hitna i neodložna aktivnost policije, profesionalan, metodološki i bezbednosno neophodan logičan korak sa krajnjim ciljem opšte generalne prevencije, a ujedno smanjenja uznemirenja javnosti.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija