Aktuelno

Sednica Vlade započela minutom ćutanja, usvojeno deset Vučićevih zaključaka

Komentari

Autor: Euronews

04/05/2023

-

18:25

Sednica Vlade započela minutom ćutanja, usvojeno deset Vučićevih zaključaka
Sednica Vlade započela minutom ćutanja, usvojeno deset Vučićevih zaključaka - Copyright Tanjug/Valda Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Današnja sednica Vlade Republike Srbije započela je minutom ćutanja za sve žrtve stravičnog masakra koji se juče dogodio u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Na sednici je usvojeno i deset zaključaka, koje je juče predstavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Prvi zaključak predstavlja moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja (odobrenja za nabavku oružja, oružnih listova i slično) na dve godine. U roku od tri meseca, Ministarstvo unutrašnjih poslova izvršiće reviziju svih izdatih dozvola za držanje oružja. U roku od šest meseci MUP će izvršiti kontrolu lica koja imaju dozvole da drže oružje, pogotovo ispunjenje zakonskih uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i odvojeno čuvanje municije. MUP će u istom roku, takođe, izvršiti uvid u to da li je na adekvatan način sprečen pristup oružju i municiji maloletnicima i drugim neovlašćenim licima.

Predmet kontrole MUP-a u naredna tri meseca biće i rad svih streljana. Nakon toga, u saradnji sa Ministarstvom pravde, u roku od mesec dana, biće priređeni propisi o uslovima i načinu korišćenja streljana, uključujući zabranu pristupa maloletnim licima.

Tanjug/Valda Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Ministarstvo pravde će, u okviru postojeće Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika, pripremiti izmene zakona kojima bi se propisala krivičnopravna odgovornost za lica koja omoguće maloletnim i drugim neovlašćenim licima da dođu u posed vatrenog oružja i koja maloletna i druga neovlašćena lica obučavaju da rukuju vatrenim oružjem.

Ministarstvo pravde će takođe, u okviru postojeće Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika, razmotriti mogućnost izmena Krivičnog zakonika kako bi se starosna granica za krivično-pravnu odgovornost maloletnih lica snizila sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda. Bitno je napomeuti da je Ministarstvo pravde već preduzelo prve korake po ovom pitanju, tako što je uputilo dopis Evropskoj komisiji.

Ministarstvo pravde i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija će u roku od mesec dana, razmotriti mogućnost pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga, uključujući internet i druge elektronske platforme kao i društvene mreže, u pogledu zabrane programskih sadržaja kojim se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika.

U roku od mesec dana, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja pripremiće propise kojima će se omogućiti uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim školama i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda.

Vlada će u roku od deset dana formirati Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja koji će, između ostalog, obezbediti organizovanje mobilnih timova za vršnjačko nasilje kroz protokole između centara za socijalni rad i drugih službi (obrazovne i zdravstvene ustanove, policija), koji bi hitno reagovali na slučajeve vršnjačkog nasilja i u konsultacijama sa sindikatima prosvetnih radnika i udruženjima roditelja učenika razmotrili celishodnost donošenja mere zabrane upotrebe mobilnih telefona u školama.

Vlada će takođe u roku od deset dana, formirati Radnu grupu za bezbednost dece na internetu, koja će razmotriti uvođenje mere zabrane pristupa sajtovima (DarkNet i slično), a koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje.

Članovi Vlade doneli su odluku o proglašenju dana žalosti na teritoriji Republike Srbije, kojom se za dane žalosti određuju 5, 6. i 7. maj 2023. godine.

Vlada Republike Srbije i ovim putem je uputila izraze najdubljeg saučešća svim porodicama preminulih u jučerašnjem tragičnom događaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija