Aktuelno

Velika akcija policije: Uhapšeni članovi međunarodne grupe osumnjičeni za trgovinu šest tona kokaina, radili sa Arube

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/05/2023

-

14:47

MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa MUP Službom za borbu protiv droga, Uprave kriminalističke policije nakon višemesečnog predistražnog postupka na teritoriji Beograda, Niša, Lazarevca, Subotice i Zrenjanina danas je lišeno slobode 13 lica i to: M.S., M.L., M.J., D.Đ., M.M., D.N., I.C, R.R., G.P.,M. R, V.S. M.P. i Lj.L., zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz čl 246. KZ, navodi se u saopštenju TOK-a.

"Ova organizovana kriminalna grupa koju čine 20 lica sumnjiči se da je umešana u međunarodnu trgovinu narkoticima. Naime, organizatori i pripadnici ove organizovane kriminalne grupe sumnjiče se da su tokom 2020. godine učestvovali u nabavci i transportu više od šest tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije", navodi se  u saopštenju.

Kako dodaju, u toku predistražnog postupka prikuljeni su dokazi koji se odnose na korišćenje Skaj aplikacije putem međunarodne pravne pomoći kao i dokazi koji se odnose na predmetne zaplene od drugih država , pre svega, Republike Francuske.

"Na teritoriji Srbije slobode je lišeno 13 lica, od sedam lica koja nisu lišena slobode dva lica se nalaze na izdržavanju kazne zatvora odnosno pritvora po rešenjima Kraljevine Holandije i Republike Peru, jedno lice se nalazi u pritvoru po drugom osnovu u Nišu i četiri se nalazi u besktvu. Ova organizovana kriminalna grupa, koja je delovala i na području Kariba na Arubi, je u februaru 2022. godine ugovorila za samo jednu isporuku droge isplatu u iznosu od 4,5 miliona evra", navodi se iz ovog tužilaštva i dodaje se da su u toku pretresi na više lokacija.

Prinstscreen YouTube/MUP Republike Srbije

 

U zakonom predviđenom roku policija će osumnjičene uz krivičnu prijavu sprovesti u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega biti saslušani.

Cmolić: Uhapšeni su najveći trgovci kokainom s Balkana

Povodom ovog hapđenja Ministarstvo unutrašnjih poslova je održalo vanrednu konferenciju za novinare na kojoj su izneti novi detalji. Načelnik Kriminalističke policije NInoslav Cmolić je rekao da je grupa koja je razotkrivena funkcionisala u nezavisnim ćelijama kao "Balkanski kartel".

"U saradnji sa Europolom, Srbija je uspela da identifikuje ključne mete na svojoj teritoriji i da mapira njihove aktivnosti širom sveta. Veruje se da ovaj kartel stoji iza višetonskih pošiljki kokaina koje su stigle u Evropu iz Kolumbije, Brazila, Ekvadora, preko Zapadne Afrike. Ova međunarodna akcija je rezultirala je uklanjenjem najveće kriminalne oranizacije za trgovinu drogom s Balkana. U akciji širom Srbije uhapšeni su organizatori ove kriminalne grupe M.S. i M.L., kao i još 11 osoba koje se sumnjiče da su bile vođe nezavisnih ćelija.", naveo je Cmolić. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

On je istakao da je, zahvaljujući analizi sprovedenoj na osnovu podataka sa Skaj aplikacije, najmanje sedam tona kokaina zaplenjenog tokom 2020. godine dovedeno u vezu sa danas uhapšenim i prethodno uhapšenim vođama pomenutok kartela.

"Radi se  o sledećim zaplenama. Oko pet tona kokaina zaplenjeno je na Arubi, Holandski Antili; 1,2 tone kokaina zaplenjeno je u Haseltu Belgija i 743 kg kokaina zaplenjeno je u Roterdamu. Kriminalne voođe kartela uhapšene u Srbiji su najveći trgovci kokainom s Balkana", naveo je Cmolič.  

Dodao je da je pretreseno više od 20 lokacija gde je pronađena veća količina novca i oružja i da je rad na predmetu i dalje u toku. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Cmolić je rekao da je u ovom slučaju bila ključna Skaj aplikacija. 

"Akcija se vodila od momenta preuzimanja Skaj aplikacije 2021. godine. Vođena je u tajnosti do današnjeg dana", rekao je.

Dodao je i da su se sve zaplene dogodile van teritorije Srbije zato što je fokus delovanja pripadnika ove grupe bio na bogatim evropskim zemljama, a Srbija nije bila interesantna za tolike količine kokaina. 

Komentari (0)

Srbija