Aktuelno

Tri oblasti u Srbiji na udaru jake košave, kiša ne prestaje do sredine sledeće nedelje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/05/2023

-

07:44

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kiša u pojednim predelima Srbije pada od juče, a meteorolozi najavljuju da će kišni talas trajati do sredine naredne sedmice. Košava i danas ne prestaje da duva. Najjače udare očekujemo u oblasti Banata, gde će košava duvati na mahove brzinom povremeno većom od 85 km/h, Pomoravlja i u Vojvodini.

Na ovom području košava će duvati na mahove brzinom većom od 60 kilometara na sat.

"Košava će malo oslabiti za dane vikenda, ali to će biti kratkog daha. Vetrovito će ponovo biti od ponedeljka. Što se tiče kiše, na nju računajte i tokom vikenda i tokom prvog dela naredne sedmice", kaže urednica vremenske prognoze u Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Lazarević.

Uprkos kiši, danas će biti za koji stepen toplije u odnosu na juče. U najtoplijem delu dana od 13 stepeni u Negotinu, do 20 koliko se očekuje u Loznici.

Kiša, povremeno pljuskovi

"Kišovite vremenske prilike posledica su sredozemnog ciklona, dok košava i dalje duva zbog velike razlike u vazdušnom pritisku. Nizak vazdušni pritisak pozicionirao se u Sredozemlju, dok je visok severoistočno od nas, na području Ukrajne", kaže urednica vremenske prognoze u Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Lazarević.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Ona je navela da sinoptičke karte pokazuju da će košava nakratko oslabiti u subotu, ali da će ponovo početi da duvati tokom naredne sedmice.

"Nestabilna je amtosfera, velika količina vlage kruži iznad Srbije, tako da danas računajte na kišu, povremeno i na pljuskove sa grmljavinom. Najvše padavina biće u oblasti Novog Pazara i Raške.  Na ovom području u periodu od tri sata može pasti nešto više od 10 l kiše na samo jednom metru kvadratnom", ističe Lazarević.

Toplije nego juče

Uprkos kiši, danas će biti za koji stepen toplije u odnosu na juče. Ipak, to će i dalje biti vrednost ispod proseka za sredinu maja. Istok zemlje biće najhladniji dok zapad najtopliji. U najtoplijem delu dana od 13 stepeni u Negotinu, do 20 koliko se očekuje u Loznici.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Za dane vikenda očekuje nas kiša, ali i tokom prvog dela naredne sedmice. Temperatura i dalje ostaje ispod proseka. Jutarnje će biti oko 10 do 12 stepeni, najviša dnevna oko 20.

"Sve u svemu pred nama je kišovit i svež majski period. Za dane vikenda bez košave, ali već od ponedeljka ponovo računajte na jake udare ovog jugoistočnog vetra", zaključila je Lazarević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija