Društvo

I danas toplo, ali nestabilno: U delovima Srbije žuti meteoalarm zbog mogućih pljuskova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/05/2023

-

07:23

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Danas u Srbiji više oblaka, češća pojava kiše i pljuskova i košava, ali će temperatura biti oko, pa i iznad 20 stepeni. Zbog lokalnih pljuskova i grmljavine, Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije upalio je ponegde žuti meteoalarm kao znak upozorenja.

Osim padavina, u Banatu je upaljen naradžasti alarm zbog jakog vetra, odnosno košave. 
Na ovom području očekuju se udari veći od 85km/h.

"Vazdušni pritisak je u blagom padu, preko naših predela premešta se oslabljeni front a premeštanje fronta uvek prati velika razlika u pritisku zatim jak vetar, neretako i padvine. Jak oblačni sistem premeštaće se dosta zapadnije od nas, tako da će u većini mesta Srbije danas ostati suvo", navela je urednica Vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Lazarević.

Kiša i pljuskovi očekuju se samo na krajnjem jugozapadu Srbije kao i na Kosovu i Metohiji.

Osim kiše i pljuskova, biće i grmljavine, pa se savetuje dodatan oprez, naročito onima koji će i današnji dan provesti u prirodi.

Na temperaturnom polju bez većih promena u odnosu na juče. Živa u termometru će ostati iznad 20 podeljka. U najtoplijem delu dana od 20 do 23 stepena.

Kako će ostati toplo kao i juče, a biće više oblaka pa i kiše? Odgovor je u toploj košavi koja će danas duvati u oblasti Dunava. Košava je jak jugoistočni vetar koji duva na mahove. Udari će danas ponegde biti veći od 85 km/h.

U nastavku nedelje nestabilno, promenljivo i teško za prognoziranje tačne lokacije pljuskova. U pitanju su padavine koje nastaju u Cumolonimbusnim oblacima, koji nastaju vrlo brzo. Zauzimaju malu horizontalnu površinu, ali zato u vertikalnom pravcu mogu biti veliki i po nekoliko kilometara. Nastaju kao pečurke.  Tu gde se razviju, tu i padne jak pljusak. To sve znači da par metra dalje može biti suvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija