Društvo

Posle jutarnjeg mraza, pred nama sunčan dan: Za vikend ponovo nestabilno, praznik rada uz kišu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/04/2023

-

07:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

April je ove godine rešio da nam pokaže svoju hladniju stranu. Sam početak meseca doneo nam je obilan sneg, a na samom kraju beležimo i temperaturni minus. Prognoze su da je pred nama topliji period ali i dalje sa vrednostima ispod proseka. 

Otkud mraz u aprilu? Razlog je severna struja na visini i razvedravanje. Naime, sa severnim vetrom spušta se svež vazduh koji već danima drži temperaturu ispod proseka. Takođe, oblaka tokom noći nema i zbog toga se zemlja dodatno hladi. Najhladnije je pred zoru. Na temperaturu ovog jutra utiče i magla. Tamo gde se magla duže zadrži biće svežije, navodi urednica Vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Lazarević.

Zbog mrata je uključen narandžasti meteoalarm. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će jutros biti hladno i da se u većini predela očekuje slab prizemni mraz. Na području južne i centralne Srbije ponegde se očekuje i slab mraz na dva metra visine, objavljeno je na sajtu RHMZ. Jutros u šest sati nahladnije je bilo na Kopaoniku, gde je izmereno minus četiri stepena Celzijusa, dok je u Sjenici bilo minus tri stepena. Najtopliji je Beograda sa četiri stepena Celzijusa.

U danu pred nama sunčano i vedro. Danas, baš kao i juče, neće biti uslova za kišu i pljuskove  tako da kišobran možete ostaviti kod kuće. Kada je reč o temperaturi, danas će biti toplije nego juče ali će to i dalje biti vrednosti ispod proseka za kraj aprila. U najtoplijem delu dana od 16 do 21 stepen.

Naredni sati biće mirni i tihi. Duvaće veoma slab vetar zapadnog i severnozapadnog pravca brzinom od 8 do 20km /h.

Vikend će temperaturno biti sličan kao i danas, za nijansu će biti toplije. Temperatura će se kolebati oko 20 podeljka, međutim biće nestabilnije. Koliko sutra, očekuje se prelazak fronta koji će Vojvodini i Beogradu doneti slabu prolaznu kišu.

Biće to samo uvertira u novo pogoršanje koje će u prvim danima maja Srbiji doneti kišu, pljuskove i grmljavinu. Praznik rada će i ove godine obeležiti kiša.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija