Aktuelno

Kosovski institut za javno zdravlje: Analiza pokazala da voda u Dečanima nije zatrovana

Komentari

Autor: Kossev

14/07/2021

-

10:05

Kosovski institut za javno zdravlje: Analiza pokazala da voda u Dečanima nije zatrovana
Kosovski institut za javno zdravlje: Analiza pokazala da voda u Dečanima nije zatrovana - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Mikrobiološke analize uzoraka u slučaju trovanja stanovnika opštine Dečani su negativne, odnosno voda u ovoj opštini nije zatrovana, potvrdila je Adnora Nurboja iz kosovskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZK).

Ona je za Kljan Kosova kazala da će, uprkos ovim rezultatima, narednih dana uzorci ponovo biti uzeti na testiranje. Analize su rađene u mikrobiološkim laboratorijama NIJZK, kako bi se utvrdilo da li je ovaj slučaj povezan sa kontaminacijom.

Prethodno je kasno sinoć gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj nakon sastanka sa Štabom za upravljanje vanrednim situacijama i u skladu sa preporukama kosovskog instituta za javno zdravlje, saopštio da u ovoj opštini od utorka funkcioniše vodosnadbevanje.

Dve osobe preminule, simptomi trovanja primećeni kod 1.500 ljudi u Dečanima

Međutim, on je apelovao na građane, da vodu koriste samo za sanitarne potrebe i da se voda za potrebe domaćinstva preporučuje za upotrebu tek nakon što se prokuva. Takođe, naglasio je da su ovi kriterijumi na snazi do donošenja druge odluke.

U Dečanu je juče kako su javili mediji, gradonačelnik ove opštine na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o sprečavanju zaraznih bolesti Statuta opštine Dečani, odlučio da na celoj teritoriji ove opštine proglasi vanredno stanje.

Odluka je doneta nakon što je, kako su preneli mediji, do sada 900 građana Dečana zatražilo pomoć u Centru za porodičnu medicinu, zbog sumnje na trovanje vodom.

Ovu opštinu juče je posetio i kosovski ministar zdravlja, Arben Vitija, koji je otklonio sumnje prethodno iznete u medijima, kazavši da dva smrtna slučaja koja su se dogodila u poslednja 24 sata u Dečanima, „nemaju nikakve veze sa trovanjem vodom“.

Komentari (0)

Srbija