Aktuelno

Protest poljoprivrednika nastavljen: U Pančevu prekinuta blokada, ratari spremni na sastanak u Vladi

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2023

-

09:39

Protest poljoprivrednika nastavljen: U Pančevu prekinuta blokada, ratari spremni na sastanak u Vladi
Protest poljoprivrednika nastavljen: U Pančevu prekinuta blokada, ratari spremni na sastanak u Vladi - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poljoprivrednici koji već danima protestuju uputili su i dopis Vladi da su, ukoliko je Vlada spremna da im odgovori na zahteve pisanim putem, spremni da prisustvuju sastanku sutra u 9 sati ujutru. U više od 20 mesta nastavljeni su protesti, ali je u Pančevu blokada puteva ka Beogradu prekinuta nakon što su poljoprivrednike posetili i sa njima razgovarali gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović i načelnik beogradske policije Veselin Milić. 

Jovan Jovanov predstavnik poljoprivrednika koji protestuju kod Pančeva za Euronews Srbija kaže da nakon prekida blokade traktori nisu skroz uklonjeni. 

Dodaje da su traktori ostali u jednoj traci i da je samo po jedna traka prohodna u oba smera. Prema njegovim rečima, plan im je da od 20-21 sat ponovo uđu u blokade.

"Niko nas ni na šta nije terao. Ovo je znak dobre volje, kako bi se održao sastanak, da pokažemo da ovo u stvari nije politički. Mi nismo ni na čijoj strani. Mi smo ovde zarad poljoprivrede i ljudi u poljoprivredi", kaže Jovanov. 

Kada je u pitanju poziv Vlade na sastanak, on je rekao da još nema informaciju da je zvaničan dopis stigao, jer predstavnik koji je zadužen za komunikaciju u Inicijativi poljoprivrednika nije trenutno prisutan na protestu. 

Ukoliko do sastanka dođe na stolu su i dalje zahtevi koje su ranije tražili, a među kojima su četiri zahteva koja se tiču stočara i četiri koja se tiču ratara.

"Obuhvata regresirano gorivo, subvencije po hektaru, zagarantovanu cenu mleka i ostalo", kaže Jovanov.

Od jutros protesti su organizovani u Bačkoj Palanci, Zmajevu, Novom Sadu, Srbobranu, Kljajićevu, Bačkoj Topoli, Kuzminu, Adi, Bašaidu, Novoj Crnji, Aradcu, Farkaždinu, Čenti, Kraljevu, Bogatiću, Banovom Polju, Rači kragujevačkoj, Ravnju.

Poljoprivrednici iz nekoliko sela sa teritorije Kragujevca, blokirali su danas oko 14 časova put Kragujevac - Topola, na raskrisnici kod Cerovca. Kako su rekli Tanjugu, blokada bi trebalo da traje do 16 časova. 

Kako je istakao jedan od poljoprivrednika Marko Srećković iz sela Veliko Krčmare, ovaj potez je iznuđen, jer ih je, kako kaže, policija sprečila da traktorima idu za Beograd, zbog isključenja iz saobraćaja usled tehniče neispravnosti pojedinih traktora.

Tanjug/Nataša Lazarević

 

Još jednom su ponovili da traže od nadležnih da se ispune zahtevi poljoprivrednika i dok se to ne dogodi, biće solidarni sa kolegama iz cele Srbije. Iz pravca Kragujevca, Topole i Rače, gde je traktorima onemogućen prolaz, formirane su kolone vozila.

Propustaju se vozila hitne pomoći i porodice sa malom decom.

Više stotina poljoprivrednika Braničevskog okruga takođe su traktorima blokirali put od auto-puta E 75 do Požarevaca, kao i saobraćaj blizu mosta na Velikoj Moravi, a prema rečima predsednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Stig" Nedeljka Savića poljoprivrednicima je ponuđen sastanak u Vladi Srbije sutra u devet sati. "Pomerili smo se ka auto-putu kod Požarevca", rekao je Savić za Tanjug.

Saobraćaj je gotovo obustavljen u Braničevskom okrugu. Savić tvrdi da je poljoprivrednicima iz tog kraja, koji su i juče protestovali, ponuđen sastanak sutra u devet sati i najavljuje da će otići na razgovor.

Blokiran je i Temerinski most kod Novog Sada, a Janko Hrćan iz "Inicijative za opstanak poljoprivrede" izjavio je da se vozila propuštaju na svakih sat vremena, kao i da će blokada trajati do večeras.

Javno preduzeće Putevi Srbije saopštilo je danas da je trenutno obustavljen saobraćaj na putu od Zrenjanin ka graničnom prelazu Srbija/Rumunija, dok se saobraćaj povremeno obustavlja na putu Zrenjanin – Beograd, u mestu Čenta. Ranije danas Putevi Srbije su saopštili da je saobraćaj trenutno obustavljen na Temerinskom mostu na deonici Novi Sad - Zrenjanin.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je juče više izmenjenih uredbi koje se odnose na poljoprivredu, a tiču se povećanja subvencija po grlu za priplodne mlečne krave i povećanja prelevmana i premija za mleko.

Prelevmani za sireve i ostale proizvode biće povećani na 300 dinara, ali i uvedeni prelevmani na evaporisano mleko u iznosu od 300 dinara, a podižu se subvencije po grlu za priplodne mlečne krave i to sa 30.000 na 40.000 dinara, dok će premije za mleko biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu ove godine.

Tanasković: Ispunjeni svi zahtevi poljoprivrednika, osim 300 evra po hektaru

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da su ispunjeni svi zahtevi poljoprivrednika osim da davanje po hektaru bude 300 evra pošto je to, kako je rekla, zakonski neizvodljivo.

Tanaskovićeva ističe da je o tome zahtevu poljoprivrednika spremna da razgovara tek za budžet za narednu godinu.

Ministarka je rekla za RTS da su i poljoprivrednici koji još uvek protestuju bili na sastancima u ministarstvu i vladi, ali da su javno odbili sastanak kod predsednika Aleksandra Vučića i sami odabrali da idu na proteste.

Podsetila je da su juče razgovarali sa osam poljoprivrednika na sastanku kod predsednika Vučića.

"Oni su izneli problem koji trenutno jeste realan u Srbiji, a to je problem viška mleka koje stoji. U celom lancu ima viška, od primarnog proizvođača kojem se otkazuje ugovor ili mu se spušta cena, preko prerađivača koji ima pune zalihe, do trgovinskih lanaca koji treba sada da sprovedu neke akcije i odreknu se dela marže da bi mleko moglo da se proda", kaže Tanaskovićeva.

Naglasila je da su su sada prelevmani povećani na 300 dinara i smatra da će to definitivno zaustaviti uvoz, kako bi se koristilo mleko sa domaćeg tržišta.

"Sledeća stvar koja je tražena i ispunjena jeste da se zbog teške situacije stočarima pomogne direktnim davanjima. Već je bilo 30.000 dinara povećano davanje po grlu u 2023. godini, sada je i tih 30.000 povećano na 40.000. To će se isplaćivati odmah", kaže Tanaskovićeva.

Ističe da država ima novca, da javni poziv traje do 23. maja, ali da će siguno biti produžen za još neki dan da bi se svi prijavili.

Pratimo situaciju i ako javni poziv bude završen početkom juna, u julu će već sredstva biti isplaćena, najavljuje Tanaskovićeva.

Komentari (0)

Srbija