Aktuelno

"Bilo je i ranije poplava, ali nikada ovako": Vanredno u pet užičkih sela, velika materijalna šteta

Komentari

Autor: Vesna Đurović/Studio ZooM

27/05/2023

-

22:27

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na području pet užičkih sela proglašena je vanredna situacija zbog nevremena koje je juče pogodilo ovaj kraj. Situacija je danas znatno bolja, jer se reka Lužnica povukla u korito.

Meštani Lužničke doline kažu da ne pamte ovoliko padavina. Meštanka Karana Milena Marković ističe da je jakih kiša bilo i pre, ali da nikada nije bilo ovako. 

"Bilo je, ali nije bilo ovako bilo, da ovaj most ovako napukne i toliko koliko je nama doneo vode pod kuću, pod garažu. Sedam dana ćemo raskrčivati, mi ne možemo pređemo ispod garaže do štale", kaže Marković. 

Za dva sata na ovom području palo je 50 litara kiše po metru kubnom, a pored oštećenja na infrastrukturi i kućama, grad je naneo štetu i na usevima.  

"Korito je bilo puno i voda je išla na obe strane, bilo je poplave 1991. godine, međutim mnogo je bila manja u odnosu na ovu, ovo je baš mnogo vode, velika je šteta, malinjaci su oštećeni, kukuruz. Poplava je nanela dosta krša i granja i svega", rekao je meštanin Karana Milan Petrović. 

Tokom nevremena, pripadnici sektora za vanredne situacije evakuisali su sedam osoba, među kojima je bilo dvoje dece. Gradske službe odmah su angažovane na probijanju novih putnih pravaca koje je nabujala reka Lužnica uništila.  

"Štete su ogromne, mere se desetinama miliona dinara. Nadamo se da ćemo sve to uspeti uz pomoć države da razrešimo. Trenutno će prioritet biti infrastruktura, ali ima i ogromne štete na poljoprivredi, ovo područje u isto vreme je pogodio i izuzetno jak grad - područje Gostinice i Ribaševine, gde je umesto grada pala ogromna količina kiše. Mi očekujemo da ćemo uspeti da odgovorimo svi zadacima", kaže načelnik Gradske uprave za komunalne poslove Zoran Militarov.

Nevereme je takođe izazvalo i brojne probleme u pojedinim selima u opštinama Kosjerić. 

Komentari (0)

Srbija