Aktuelno

Evropska komisija zabrinuta zbog pritvora Savkoviću, očekuje brzu istragu slučaja

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2023

-

13:57

Evropska komisija zabrinuta zbog pritvora Savkoviću, očekuje brzu istragu slučaja
Evropska komisija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija je saopštila da je zabrinuta zbog izveštaja da je Bošku Savkoviću produžen pritvor za 30 dana, nakon njegovog učešća na protestu "Srbija protiv nasilja", prošle subote u Beogradu i poručila da očekuje brzu istragu slučaja.

Iz EK su saopštili da su "sloboda okupljanja i sloboda izražavanja osnovna prava EU, koja treba zaštititi".

"EU očekuje poštovanje prava na slobodu i bezbednost. Svaka mera lišenja slobode mora biti opravdana i srazmerna. Svaka takva mera izrečena na osnovu izražavanja političkih stavova je problematična prema članu 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima", saopštila je portparol EK Ana Pisonero.

Ona je navela da EK očekuje brzu istragu ovog slučaja u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i relevantnim međunarodnim i evropskim standardima".

Na predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredio je juče pritvor Bošku Savkoviću, koji se sumnjiči da je na protestu "Srbija protiv nasilja" 3. juna u Beogradu nosio transparent na kojem je bila okačena lutka sa likom predsednika Republike Aleksandra Vučića, sa obmotanim koncem oko vrata i oborenom glavom, tako da aludira na vešanje.

Osumnjičenom je pritvor do 30 dana određen, jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke, saučesnike ili prikrivače, kao i osobite okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, saopšteno je iz Višeg suda u Beogradu.

 

Komentari (0)

Srbija