Aktuelno

NASTAVLJA SE RAZORUŽAVANJE SRBIJE Građani donosili retke vrste oružja - od bajoneta do američkog mitraljeza Getling

Komentari

Autor: Euronews srbija

08/06/2023

-

10:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Produžen je rok za predaju nelegalnog oružja do 30. juna, a Jasmina Puhač iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a kaže da je ovo najuspešnjija akcija do sada i da su građani pokazali "veliku odgovornost".

Ona je za Euronews Srbija navela da je do sada predat 62.801 komad oružja, 22.119 komada minsko eksplozivnih sredstava, što je ukupno 84.920 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava. Predato je i 2.880.019 komada municije.

"Ovo je značajan podatak. Građani su pokazali veliku odgovornost. Pozivamo sve da u produženom roku, svakog dana od 7 do 19 sati dođu do policijske stanice i predaju neregistrovano oružje. Ukoliko ne mogu da dođu dovoljno je da pozovu i policija će doći i preuzeti oružje. Građani nisu u obavezi da se legitimišu, ostave lične podatke, ni da objasne poreklo oružja", navela je Puhač.

Dodaje da je i ranije bilo sličnih akcija (2015, 2016, 2021), ali da one nisu dale ni blizu ovakav rezultate. Smatra da se ogroman broj predatog oružja može tumačiti na dva načina- dobro je što je predato, ali i potvrđeno da je mnogo neregistrovanog oružja bilo u posedu građana. 

"Akcija je pohvaljena i od EU. Razlog za produžetak predaje neregistrovanog oružja je da se omogući građanima da i u narednom periodu, bez posledica, mogu da predaju neregistrovano oružje. Građani dobro reaguju na ovakve akcije", istakla je ona.

Predavali i registrovano oružje

Od 8. maja do do 7. juna, koliko traje akcija, građani su mogli da predaju i neregistrovano i registrovano oružje. Uz MUP-a kažu da je više predato neregistrovanog.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Registrovano oružje su građani predavali jer ne žele da imaju oružje ili im je ostalo posle smrti vlasnika i nisu u određenom roku registrovali. Za predaju registrovanog oružja dobijaju potvrdu kojima se dokazuje i potvrđuje da ono prelazi u vlasništvo Vlade Srbije. Oružje koje je ostalo posle smrti vlasnika mogu da ostave u policiji na čuvanje do ostavinske rasprave", pojašnjava Puhač.

Oružje će biti predato Zastavi u Kragujevcu radi remonta i izrade novog, kao i minsko- eksplozivna sredstva u remonstni centar u Kragujevcu radi izrade novih minsko-ekspozivnih sredstava.

Sve je iznenadio podatak da je u ovoj akciji predat i mitraljez tipa Getling, kao i druge vrste retkog naoružanja.

"To su zanimljivi detalji iz perioda akcije. Građani imaju različite odgovore na takve situacije- najčešće da su da su ostali od predaka iz prethodnih ratova. Činjenica da je predaja takvog oružja značajna", rekla je ona.

Podseća da će u narednom periodu biti pojačene i kontrole registrovanog oružja, da su građani u obavezi da ga čuvaju na pravilan način - u posebnim kasetama, da su zaključane ili pod šifrom. 

"Šifru samo da znaju samo vlasnici, nikako deca i maloletna lica", zaključila je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija