Aktuelno

Kontrola uslova u kojima se drže pištolji i lovačke puške: Sve traženije kase i bravice za zaključavanje oružja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/05/2023

-

20:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Do 15. maja u Srbiji je predato skoro 18.000 komada oružja i minskoeksplozivnih sredstava, a kako su saopštili iz MUP-a svo oružje osim trofejnog biće uništeno. Apelu MUP-a na predaju ilegalnog oružja do 8. juna odazvali su se i građani na jugu Srbije, gde je krenula i akcija kontrole uslova u kojima se oružje čuva.

Policijskoj upravi Niš do sada je vraćeno više od 1.000 komada oružja. A kako je rečeno za Euronews Srbija građani najčešće dolaze u Policijsku upravu i tu predaju oružje. 

Ovoj policijskoj upravi oružje predaju i stanovnici opština Aleksinac, Ražanj, Doljevac, Gadžin Han, Svrljig i Merošina, a među onima koji su to do sada učinili ima i onih koji su vratili legalno oružje.

"Od 8. maja, kada je počela akcija, odziv građana u PU Niš je zaista zadovoljavajuć. Policijskoj upravi zajedno sa pripadajućim područnim policijskim stanicama do sada je ukupno vraćeno preko 1.000 komada oružja različite vrste, više od 70.000 različite municije i preko 90 minskoeksplozivnih sredstava. Radi se o svim vrstama oružja. Predaje se i automatsko oružje, minskoeksplozivna sredstva, najčešće bombe, sve vrste municije, delovi za oružje", kaže za Euronews Srbija Jelena Dobrić, potpukovnica policije i načelnica Odeljenja za upravne poslove Niš.

Ona podseća da sve ono što su građani protivpravno držali mogu da predaju do 8. juna bez ikakvih posledica. 

Sve traženiji sistemi za bezbedno čuvanje oružja

Uporedo sa kampanjom predaje oružja, Vlada Srbije donela je odluku o moratorijumu izdavanja dozvola za oružje i najavila strožije kontrole vlasnika legalnog oružja. Iz policijske uprave u Nišu za Euronews Srbija kažu da su policajci već na terenu i da je kontrola već počela.

Prema rečima prodavaca, to je dovelo do prestanka kupovine oržja, ali i do povećanja kupovine sistema za bezbednost.

"Primećuje se pad prodaje. Primećuje se da su se ljudi malo šokirali zbog svega ovoga. Sad se trenutno najviše traže kase za držanje oružja, za pištolje, lovačko oružje, traže se bravice za zaključavanje i bezbedno transportovanje oružja. Dok su bili normalni ulovi tražile su su vazdušne puške, lovačke puške i slična druga oprema", objašnjava Vladimir Simović, vlasnik radnje za prodaju oružja i municije u Nišu.

Dodaje da je trenutno dozvoljena prodaja oružja D kategorije koje se ne registruje u policiji u šta spadaju slabije vazdušne puške i vazdušni pištolji i da su time posebno pogođeni lovci.

"Najčešći kupci su lovci, ali sada je moguće kupiti samo municiju i drugu opremu. Za to postoji procedura i kupovina je moguća jedino uz oružanilist, što je dokaz da neko ima legalno oružje u svom posedu i kalibar koji ima može i da kupi, dok oprema ne podleže nikakvim propisima", pojašnjava on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija