Aktuelno

Srbija na udaru vremenskih nepogoda: RHMZ izdao upozorenje na novu oluju praćenu gradom, vanredna situacija u Sjenici

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/06/2023

-

10:26

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Beograd je prošle noći zahvatilo veliko nevreme, tokom koga je palo od šest litara kiše u centru grada, do 27 litara po kvadratnom metru u Jakovu.

Najviše problema je bilo na Čukaričkoj padini, gde se voda slivala niz Radničku ulicu. Tamo su pala i dva stabla, ali je tokom noći sve sanirano.

Meteorološkinja Euronews Srbija Milena Lazarević napominje da nas već sredinom dana očekuje novi kišonosni talas praćen olujom i gradom, kao i da bi se u narednim danima moglo akumulirati i do 50 litara vodenog taloga po metru kvadratnom.

Shodno tome, Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je jutros upozorenje za područje Srbije na lokalno obilne pljuskove sa grmljavinom i gradom.

Padavine na pojedinim lokalitetima kratkotrajno mogu biti veoma intenzivne uz grad (gde je procenjena ukupna 10-dnevna prosečna količina padavina od 40 do 70 mm, u brdsko-planinskim predelima i do 100 mm).

Pljuskovite padavine su vrlo neujednačene po intenzitetu i neravnomerno raspoređene u prostoru, čak i na malim udaljenostima, napominje RHMZ.

Opasnost od novih poplava i klizišta

Lazarević kaže da zbog obilnih padavina preti opasnost od izlivanja reka i poplava. Vetar će se prolazno pojačati samo tokom oluja, a mimo toga, očekuje nas miran i tih dan, dodaje Lazarević.

"Vikend pred nama biće buran i nestabilan. Neće baš biti idealan za šetnju i boravak u prirodi, naročito ne u subotu kada se očekuje i najveća količina pljuskova i najintezivnije oluje", kaže Lazarević.

"Računajte da će lokalno biti i grada, a zbog obilnih padavina preti opasnost od poplava i klizišta, naročito na rekama na istoku Srbije", dodaje.

Tanjug

Od reka su posebno ugrožene Kolubara, Mlava, Pek, Timok, Zapadna i Južna Morava, a savet je da se prate vremenski izveštaji i upozorenja koja izdaju nadležne službe.

"Situacija je svakako zabrinjavajuća s obzirom da je kiša padala skoro ceo maj, a sada se kišovit period nastavlja i junu. Ipak, moram da napomenem da to nije ništa novo, jer maj i jun spadaju u najkišovitije mesece na našim prostorima", kaže Lazarević.

Pljuskovi su naročito izraženi u brdsko planiskim predelima zbog konfiguracije terena, kada na maloj površini padne velika količina kiše.

Vanredna situacija u Sjenici, Novi Pazar u pripravnosti

Vanredna situacija proglašena je sinoć na teritoriji opštine Sjenica, na jugozapadu Srbije, zbog obilnih padavina i velikog broja reka i potoka koji su se izlili iz korita.

“Veliki broj vodotokova se izlio iz korita, došlo je do oštećenja putne infrastrukture, plavljenja stambenih, pomoćnih i poslovnih objekata”, saopštio je Štab za vanredne situacije Sjenice.

Na području te opštine sinoć je za nepun sat palo oko 55 litara kiše po kvadratnom metru.

Ranije se u centru Sjednice izlila reka Grabovica, zbog čega se pod vodom našlo celo naselje.

profimedia

 

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić kazao je da je ogromna količina kiše za kratko vreme pala i da se osim reke Grabovice izlio i potok Tuhovac i Medorački potok.

“Poplavljenih domaćinstava ima i uz ova dva vodotoka. Činimo sve što je u našoj moći. Punimo džakove peskom. Nadležne službe izlaze na teren”, kazao je Mujagić.

Novi Pazar je takođe angažovao dodatnu mehanizaciju i ljudstvo, saopšteno je iz te lokalne samouprave.

Tokom nevremena i obilne kiše izlivala se kanalizacija u Novom Pazaru, oštećeni su neki seoski putevi, u dve kuće u Prvomajskoj ulici je prodrla voda. Od udara groma izbio je požar u jednoj kući u Hercegovačkoj ulici, prema podacima Štaba za vanredne situacije.

U Banjaluci voda odnela ulice

I meštani banjalučkog naselja Obilićevo jutros sumiraju štetu nevremena koje je ovaj grad i okolinu pogodilo u četvrtak, kada je veliki dotok vode doneo i bujične, koje su pogodile mnoga naselja.

Bujice su izazvale odrone blizu kuća, a naleti vode odneli su i delove asfalta.

RTRS je objavila niz fotografija posledica jučerašnjeg nevremena, a meštani kažu da je pričinjena šteta veća nego što je bila od poplava 2014. godine.

 

 

Komentari (0)

Srbija