Aktuelno

U Srbiji vakcinisano više od 23.500 devojčica i dečaka protiv humanog papiloma virusa (HPV)

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2023

-

16:43

U Srbiji vakcinisano više od 23.500 devojčica i dečaka protiv humanog papiloma virusa (HPV)
U Srbiji vakcinisano više od 23.500 devojčica i dečaka protiv humanog papiloma virusa (HPV) - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Srbiji je za godinu dana, koliko je vakcina o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dostupna u domovima zdravlja, primilo više od 23.500 devojčica i dečaka. 

"Oko 18.500 devojčica i oko 5.000 dečaka, mahom u velikim gradovima - Beogradu, Novom Sadu, Nišu, dok je u Novom Pazaru vakcinisano manje od 50 dece.

Da bi što više dece i mladih bilo zaštićeno na ovaj način, potrebno je da roditelji budu informisani i upoznati s tim da je reč o veoma efikasnoj i bezbednoj vakcini, jer samo tako možemo ostvariti cilj Svetske zdravstvene organizacije, a to je da 90 odsto devojčica primi vakcinu, da 70 odsto žena ide na redovne skrining preglede i da 90 odsto dobije blagovremenu dijagnostiku i lečenje", izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić. 

Međutim, prema mišljenju epidemiologa u Institutu za javno zdravlje Vojvodine Mirjane Štrbac, preko 20.000 vakcinisane dece je i dalje mali broj kada se priča o broju dece u Srbiji, koja treba da se zaštite.

"Najbolji uspeh vakcinacije postiže se kada se u kratkom vremenu što veći broj dece vakciniše, kako bi se sprečila transmisija humanih papiloma virusa i zato je potrebno da se što više priča o tome, podiže svest i da roditelji sve dece znaju da je ovo jedina specifična mera zaštite od HPV-a", izjavila je Štrbac. 

Prema rečima pomoćnika ministra zdravlja Đure Radovića, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije prepoznalo je potrebu za uspostavljanjem centralne evidencije imunizacije HPV vakcinama, i u skladu sa tim formiralo radnu grupu koja će uvesti digitalni karton imunizacije, što će zaposlenima u zdravstvenom sistemu omogućiti vođenje evidencije o vakcinaciji pacijenata, kao i praćenje HPV imunizacije u Srbiji, na osnovu kojih će se blagovremeno objavljivati statistički podaci.

Prema saopštenju Udruženja građana za borbu protiv raka grlića materice i raka jajnika „Progovori“ i Udruženju žena „Naša Aska“, iako se ova vakcina u našoj zemlji dobija o trošku zdravstvenog osiguranja i namenjena je deci uzrasta od 9 do 19 godina, na godišnjem nivou oko 1.500 žena oboli, a više od 700 premine od raka grlića materice, što Srbiju stavlja na treće mesto u Evropi kada su pitanju učestalosti i stope mortaliteta.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija