Zdravlje

Lekari upozoravaju: HPV vakcina jedina mera prevencije protiv virusa koji izaziva rak grlića materice

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2023

-

14:35

Lekari upozoravaju: HPV vakcina jedina mera prevencije protiv virusa koji izaziva rak grlića materice
Lekari upozoravaju: HPV vakcina jedina mera prevencije protiv virusa koji izaziva rak grlića materice - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji se godišnje dijagnostikuje više od 1.100 slučaja oboljevanja od raka grlića materice, a bitku sa tom bolešću u toku godine izgubi oko 460 žena, podaci su Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" koji su predstavljeni danas na konferenciji povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice ove godine obeležava se od 23. do 29. januara, u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

"Prema podacima registra za rak IZJZS dr Milan Jovanović Batut iz 2020. godine, na teritoriji Srbije registrovano je 1.087 slučajeva karcinoma grlića materice, pri čemu je 453 smrtna slučaja.  Najvažnije je istaći da je to maligna bolest koja se može sprečiti, u 98 odsto slučajeva povezan je sa dugotrajnim prisustvom HPV virusa", rekla je za Tanjug direktorka Instituta Batut, Verica Jovanović.

Dodala je da je SZO okupila zemlje u borbi protiv tog karcinoma, te da postoji univerzalan pristup u cilju ranog otkrivanja.

"Primenjivanje skrininga, odnosno ranog otkrivanja kod uslovno zdravih žena bez simptoma i primenom druge strategije, a to su redovni ginekološki pregledi tri godine od prvog stupanja u seksualne odnose.  Za generacije koje dolaze, prevencija u vidu vakcine protiv HPV virusa je ključna, imajući u vidu podatke iz zemalja koje su usvojile tu imunizaciju još 2006. godine", rekla je Jovanović.

U Srbiji se, ističe, preporučuje kombinacija - od 25 do 64 godine redovni odlasci kod ginekologa, jednom u tri godine Papanikolau test, a za mlađe generacije istovremeno i vakcinacija.

profimedia

 

"Kombinacija te dve metode je zlatni standard za prevenciju raka grlića materice. Jedna od preporučenih strategija je i primena HPV tipizacije za uzrast od 30 do 60 godina. Ovom nedeljom prevencije, koju sprovodimo od 2007. godine započeli smo kampanju značaja preventivnih pregleda i neka tako ostane", poručila je Jovanović.

HPV vakcina nije samo vakcina protiv tog virusa već i protiv karcinoma raka grlića materice, ali i protiv drugih karcinoma poput tumora vagine, anusa, penisa, karcinomi glave i vrata - a oni su svakako prisutni i u muškoj i u ženskoj populaciji i mogu se prevenirati tom vakcinom, objasnila je za Tanjug virusolog sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Ana Banko.

Ona objašnjava da je vakcina u upotrebi oko 15 godina u svetu, te da spada među najbezbednije vakcine, a do sada je dato preko 500 miliona doza i ono što je najvažnije, ističe Banko, dala je rezultate.

"U zemljama u kojima se upotrebljava preko deset godina, kakve su Australija i zemlje zapadne Evrope, pokazalo se da se stopa incidencije raka grlića materice, odnosno oboljevanje i umiranje smanjili za preko 90 odsto. Dakle, mi govorimo o virusu koji napada samo humanu populaciju i ako se prevenira vakcinom, dovodi do toga da se neke od bolesti iskorene, a karcinom je jedna od najopasnijih i zato je važno da se pre nego što dođemo u kontakt sa HPV-om vakcinišemo", apelovala je ona.

Banko ukazuje na to da je HPV virus dosta specifičan u odnosu na druge, kao i da ga je gotovo nemoguće izbeći u seksualno aktivnom periodu života, a da je zastupljen i među dečacima i devojčicama i najčešće je bez simptoma.

"Asimptomatski period znači i prenošenje tog virusa, a od sedam meseci do dve godine može da bude bez simptoma, što je dugačak period. Ima nekoliko stotina tipova, svi oni koji ga nose istovremeno mogu da se zaraze i drugim tipovima. Prevencija ne postoji osim vakcine", istakla je Banko.

Država je o trošku države od juna prošle godine uvela vakcinu protiv HPV virusa i to devetovalentnu, najkvalitetniju za uzrast od devet do 19 godina, podseća za Tanjug direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), Sanja Radojević Škodrić.

Navela je da od 2006. otkad je ta vakcina u upotrebi nije prijavljen nijedan neželjeni efekat, a SZO je proglasio za jednu od najbezbednijih vakcina.

"Strategija SZO je, da će ukoliko se vakciniše oko 90 odsto planete, karcinom grlića materice biti u potpunosti iskorenjen do 2030. godine i u tom smislu, sa Ministarstvom zdravlja i Institutom Batut pre dve nedelje smo potpisali deklaraciju "90-70-90", da nam je cilj da se što pre vakciniše 90 odsto žena, kod 70 odsto da se sprovede skrining i kod 90 odsto rana dijagnostika i lečenje, ukoliko se rano dijagnostikuje on je 100 odsto izlečiv", poručila je Škodrić.

profimedia

 

Dodala je da od kako se krenulo sa kampanjom zainteresovanost je velika, a da je čak veća kod mladih preko 15 godina, nego kod samih roditelja.

"Država je obezbedila dovoljno vakcina, biće za sve, do sada je 15.000 već vakcinisano, a najveći obuhvat imaju Beograd, Novi Sad, Pančevo. Apelujem na roditelje da razgovaraju sa svojom decom oko imunizacije. Jedan od najvažnijih puteva jeste iznenzivna kampanja, obilazak Srbije i edukacija", poručila je Škodrić. 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko istakao je na konferenciji da je cilj da se postigne to da rak grlića materice padne na ispod jedan odsto.

"Imamo način da predupredimo, i meni je jako drago kada čujem kolika je zainteresovanost za HPV vakcinu i mislim da je to najbolja alatka u našim rukama", poručio je on. 

Najveća zainteresovanost za imunizaciju je bila na samom početku, kada je vakcina uvedena jer su to bili roditelji koji su želeli da je daju deci a nisu bili u mogućnosti, kazala je dr Jelena Mitrović, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece, Dom zdravlja "Dr Simo Milošević“.

"Zatim je bio mali pad zainteresovanih, a sada se to opet pojačalo, a oko praznika su ponovo došli u većem broju da vakcinišu svoju decu", zaključila je ona.

Komentari (0)

Magazin