Društvo

I škole se uključuju u promociju vakcinacije protiv HPV virusa - prijava moguća i preko obrazovnih ustanova

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

18/09/2022

-

10:29

I škole se uključuju u promociju vakcinacije protiv HPV virusa - prijava moguća i preko obrazovnih ustanova
I škole se uključuju u promociju vakcinacije protiv HPV virusa - prijava moguća i preko obrazovnih ustanova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osnovnim i srednjim školama u Srbiji stigao je dopis da podrže promociju vakcinacije protiv humanog papiloma virusa (HPV), najčešćeg izazivača karcinoma grlića materice kod žena. Naime, obrazovne ustanove su dobile edukativni materijal od Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", koji je planirano da distribuiraju roditeljima preko vajber grupa, na roditeljskim sastancima, ali da materijal okači na sajt škole. Planirane su i radionice za roditelje od strane nadležnih domova zdravlja i drugih zdravstvenih ustanova.

"Ukoliko roditelji iskažu zainteresovanost da vakcinišu svoje dete neophodno je njegove kontakt podatke proslediti nadležnoj službi za zdravstvenu zaštitu dece u Domu zdravlja", navodi se u dopisu Batuta dostavljenom školama.

Iz Batuta podsećaju da je Svetska zdravstvena organizacija usvojila 2020. godine Globalnu strategiju za eliminaciju karcinoma grlića materice kao javnozdravstvenog izazova, u kojoj je iznela nove preporuke za sve tri oblasti ključne za smanjenje i eliminaciju ovog oboljenja: Primarnu prevenciju – efikasnom HPV vakcinom, skrining grlića materice – visoko pouzdanim testovima i lečenje i palijativnu zdravstvenu zaštitu za invazivne oblike karcinoma. 

Кarcinom grlića materice je vodeći uzrok smrtnosti u populaciji žena. Procena je da je samo u 2020. godini na globalnom nivou, kod 604.000 žena dijagnostifikovan rak grlića materice, dok je 342.000 žena letalno završilo usled ove bolesti. Ovo je najčešće dijagnostifikovan rak u 23 zemlje i vodeći je uzrok smrti od raka u 36 zemalja sveta.

"S obzirom na to da se Srbija i dalje nalazi u grupi zemalja sa visokim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice u Evropi, započeta je vakcinacija devojčica i dečaka uzrasta od 9 do 19 godina preporučenom HPV vakcinom u domovima zdravlja o trošku države", podsećaju iz Batuta.

"Zajedno protiv raka grlića materice"

Istovremeno je pokrenuta javnozdravstvena kampanja "Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE" uz podršku Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u okviru koje je planirana realizacija zdravstvenopromotivnih aktivnosti, pre svega edukacije roditelja i staratelja o značaju, efikasnosti i bezbednosti HPV vakcine u osnovnim i srednjim školama.

profimedia

 

Načelnica pedijatrije Doma zdravlja Vračar dr Snežana Leković kaže za Euronews Srbija da vakcinacija protiv HPV virusa ide dobro, da su trebovali dodatne količine vakcina.

"Čim je krenula vakcinacija bila je velika navala. I sada dolaze sukcesivno roditelji sa decom, vakcinišemo ih. Ono što je najvažnije distribucija vakcina je redovna i ima je u dovoljnim količinama", navodi Leković.

Ističe da uglavnom dolaze starije tinejdžerke, sa 17, 18 godina da se vakcinišu.

 
"Važno je da se vakcinišu pre stupanja u prve seksualne odnose. Vakcinacija je besplatna i za dečake i devojčice, ali uglavnom dolaze devojčice", navela je Leković.

Zaštita i od drugih karcinoma

Načelnica Republičkog centra za planiranje porodice pri Institutu za majku i dete prim. dr sci.med. Ilijana Mažibrada navodi da vakcina ne štiti samo od karcinoma grlića materice, već i od kondiloma na genitalijama.

"Ono što se manje pominje, a izazvano je istim onkogenim serotipovima jeste karcinom rektuma, a vakcina pruža i zaštitu dečacima od karcinoma penisa. Tu je i karcinom laringsa - usmne duplje, koji se javlja polnom transmisijom ovih virusa", pojasnila je Mažibrada za Euronews Srbija.

Tanjug/AP/Kristopher Radder/The Brattleboro Reformer

 

Napominje da je važno da kompletna vakcinacija bude završena do stupanja u seksualne odnose. 

Dečaci i devojčice do 14 godina primaju je u dve doze, a za one starije zbog drugačijeg imunološkog odgovora vakcina se daje u tri doze.

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa o trošku države počela je pre oko tri meseca. Do sada je u Srbiji oko 10.000 dece i mladih primilo vakcinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija