Društvo

U domove zdravlja stigle vakcine protiv HPV infekcije, mogu da je prime i dečaci, i devojčice

Komentari

Autor: S. Tuvić

11/06/2022

-

12:43

U domove zdravlja stigle vakcine protiv HPV infekcije, mogu da je prime i dečaci, i devojčice
U domove zdravlja stigle vakcine protiv HPV infekcije, mogu da je prime i dečaci, i devojčice - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U zavode za javno zdravlje u Srbiji stigle su vakcine protiv HPV infekcije  a već su distribuirane i mnoge domove zdravlja. Ta preporučena vakcina u Srbiju je stigla prošlog petka, 3. juna, a od ponedeljka je počela distribucija zavodima za javno zdravlje.

Lekari kažu da je to najbolja zaštita od humanog papiloma virusa, koji je jedan od glavnih uzročnika karcinoma grlića materice kod žena, ali i penisa kod muškaraca. O trošku države u domovima zdravlja moći će da je prime dečaci i devojčice uzrasta od devet do 19 godina, a pre prvog seksualnog odnosa. Idealan period za vakcinaciju je između 12. i 14. godine.

Država je obezbedila najsavremeniju, devetovalentnu vakcinu koja predstavlja zlatni standard prema preporuci struke. Svetska zdravstvena organizacija ocenila je da je ta vakcina jedna od najbezbednijih. Vakcina će se davati tako što će deca uzrasta do 14 godina primati dve doze, dok će ostali, od 14 do 19 godina primati tri doze vakcine.

Vakcine u domovima zdravlja

Dom zdravlja “Novi Sad“ saopštio je juče da su stigle devetovalentne vakcine protiv HPV infekcije. Oni su pozvali roditelje dece uzrasta od devet do 19 godina da se informišu i prijave svoju decu kod izabranog pedijatra.

"Trenutno raspolažemo sa 80 HPV vakcina i najveće interesovanje je u uzrasnoj grupi od 12 do 15 godina. Vakcinacija će se sprovoditi uz dobrovoljni, pisani, pristanak roditelja/staratelja i popunjavanje obrasca (Saglasnost za sprovođenje preporučene imunizacije) od strane izabranog lekara i roditelja. Podaci o sprovedenoj imunizaciji će se unositi u karton deteta (elektronski i štampani)", navodi se u saopštrenju.

profimedia

 

One devojčice i dečaci, koji su zainteresovani, tj. njihovi roditelji, treba da se jave svom izabranom pedijatru i dogovore o terminu vakcinacije i lekarskog pregleda.

Novi Sad je jedini grad u Srbiji u kojem je već dve godine zaredom vakcina besplatna za devojčice uzrasta od 12 do 18 godina. Prošle godine vakcinisali su 570 devojčica protiv HPV-a, najčešćeg uzročnika raka grlića materice. Besplatne vakcine obezbedio je pilot projekat lekara iz Instituta za javno zdravlje, odnosno njihova ideja da umesto za promotivne flajere, od resornog ministarstva zatraže novac za vakcine.  

Epidemiološka slika

Godišnje u Srbiji od karcinoma grlića materice oboli i do 1.500 žena, a umre čak 600. Vakcina protiv HPV infekcije je preporučena u Srbiji od 2019. godine, ali je prethodnih godina bio problem gde i kako je primiti da se ne prekine hladni lanac. Dešavalo se da niko u domu zdravlja neće da da vakcinu koja je kupljena u apoteci, baš iz tog razloga.

Inače, zemlje poput Velike Britanije, Švedske i Australije su zahvaljujući ovoj vakcini smanjile stopu obolevanja od karcinoma grlića materice za 88 odsto. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija