Aktuelno

Stanari zgrade na Vračaru: Prava je sreća što u stanu koji se urušio sada niko ne živi, a mi ćemo pod šator verovatno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/07/2021

-

15:27

Stanari zgrade na Vračaru: Prava je sreća što u stanu koji se urušio sada niko ne živi, a mi ćemo pod šator verovatno
Vračar urušena zgrada - Copyright Euronews/Lana Lukić, 24sedam/Goran Sivački

veličina teksta

Aa Aa

"Oštećenje je takvo da zgrada mora da se ruši, a mi ćemo pod šator verovatno", rekao je predsednik skupštine stanara zgrade u Vidovdanskoj ulici na Crvenom krstu, koja se danas urušila. 

Stanari zgrade trenutno ne mogu da priđu objektu i navode da je prava sreća što u stanu stanu koji se urušio trenutno niko ne živi. Okupljeni žitelji kažu da u stanu iznad živi devojka koja je "mogla da strada i da je iz njega izašla samo desetak minuta pre rušenja".

Stanarka Ljubica, koja živi iznad stana koji se urušio, bila je tu neposredno pred rušenje zgrade. Ona je za Euronews Srbija rekla da joj je jedan od radnika pokucao i rekao joj da izađe, kao i da se predsednik saveta stanara, Novica Stanimirović, mesec dana unazad žalio na pukotine po zidovima i plafonima, ali da niko nije reagovao.

 

"Primetila sam da su mi zidovi popucali ovih dana, i da ima puno pukotina. Zvali smo sve ljude koji su tu građevinci. Oni su pogledali, pokucali po zidovima, i rekli da je to sve normalno i da nije ništa strašno. Ja sam se vratila u dnevnu sobu. Odjednom je sve živo počelo da puca, i u tom momentu sam znala da je vreme da se izađe iz stana. Posle pet minuta je neki čovek pokucao I rekao da se izađe iz stana, i posle toga je zgrada počela da se ruši", rekla je Ljubica za Euronews Srbija.

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, rekao je da će stanari biti smešteni u toku dana, a da će onda onaj ko je napravio štetu da plati smeštaj stanara. Kaže da je tu inspekcija, i da će se utvrditi šta je u pitanju, dodajući da stanari nisu inspekciji prijavljivali probleme do sada.

"Inspekcija je na terenu, i utvrdiće ko je odgovoran, ali očigledno je da je u pitanju investitor. Sada će doći centar za socijalni rad, da bi se videlo gde će stanari biti smešteni. Radovi će biti obustavljeni", rekao je Vesić za Euronews Srbija.

Prema najnovijim informacijama, stanari će biti smešteni u hotelu Slavija.

Delovi parketa i nameštaj u rupi pored urušene zgrade

U rupi pored zgrade koja se urušila vide se delovi parketa i nameštaja stana koji je najteže oštečen u incidentu.

24sedam/Goran Sivački

 

Novica Stanimirović, predsednik skupštine stanara zgrade rekao je da su zidovi popucali i da vrata ne mogu da se otvore. Strahuje šta će biti sa stanarima, jer, kako kaže, kako sve sada izgleda "zgrada mora da se ruši".

"Kada sam došao, video sam ovo što i sami sada vidite. Inspekcija nam nije dala da uđemo, ja sam samo utrčao da uzmem par ličnih dokumenta. Zidovi su popucali, vrata ne mogu da se otvore. Oštećenje je takvo da zgrada mora da se ruši, a mi ćemo pod šator verovatno. Ne znam šta da kažem", rekao je Stanimirović.

Stanari tvrde da su danima opominjali da zgrada puca. Velimirović tvrdi da je mesec dana unazad žalio na pukotine po zidovima i plafonima, ali da niko nije reagovao. Inspekcija još nije stigla u Vidovdansku 4.

Stanari evakuisani

U Vidovdanskoj ulici na Crvenom krstu u Beogradu danas je došlo do urušavanja dela stambene zgrade.

24sedam/Goran Sivački

 

Prema prvim nezvaničnim informacijama MUP-a u incidentu nema povređenih, a evakuacija stanara je "bezbedno izvršena".  

24sedam/Goran Sivački

 

Zgrada na Vračaru inače se nalazi na parceli pored aktivnog gradilišta. U Sekretarijatu za inspekcijske poslove Grada Beograda za Euronews Srbija kažu da su dobili informacije o slučaju i da je ekipa trenutno na terenu. Oni su potvrdili da se pored zgrade čiji deo je urušen vrše građevinski radovi. 

Ekipe spasilaca su na terenu. 

Na teren su izašli i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, sekretarka za socijalnu zaštitu Grada Beograda Nataša Stanisavlević, kao i sekretar za vanredne situacije Grada Beograda Drako Glavaš.
 

Komentari (1)

marko

16.07.2021 14:04

Pozdrav svima koji izdaju dozvole za gradnju..

Srbija