Aktuelno

Doživotna kazna zatvora za ubistvo vlasnika menjačnice u Zemunu

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2023

-

18:31

Doživotna kazna zatvora za ubistvo vlasnika menjačnice u Zemunu
Doživotna kazna zatvora za ubistvo vlasnika menjačnice u Zemunu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Beogradu duplirao je kaznu Branislavu Muratagiću i pravosnažno ga osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva Dragana Pantelića, vlasnika menjačnice u Zemunu 17. decembra 2019. godine prilikom pljačke menjačnice.

Drustepeni sud je usvajio žalbu Višeg javnog tužioca u Beogradu i preinačio prvostepenu samo u delu odluke o kazni te osudio Muratagića na maksimalnu kaznu zbog krivičnog dela teško ubistvo, objavljeno je na sajtu tog suda.

Apelacioni sud je istovremebo potvrdio odlobađajuću presudu kojom je supruga okrivljenog, Georgina Jovčić Muratagić oslobođena od optužbi da mu je u tome pomogla.

U obrazloženju odluke navodi se da po oceni ovog suda prvostepeni sud nije u dovoljnoj meri cenio otežavajuće okolnosti za Muratagića i to da je on višestruko osuđivan. Osnovano se, kako je navedeno u presudi, žalbom Višeg javnog tužioca u Beogradu ističe da raniji život okrivljenog ukazuje na njegovu sklonosti ka vršenju istovrsnih krivičnih dela čija su bitna obeležja upotreba sile i pretnje, kao i sticanje sticanje protivpravne imovinske koristi i neovlašćeno držanje i nošenje oružja.

Dodaje se i kontinuitet pri vršenju krivičnih dela, budući da je on od rane mladosti do zrelih godina, vršio ta krivična dela, a od kojih su neke kazne bile u dužem vremenskom trajanju, što sve ukazuje da u odnosu na okrivljenog svrha kažnjavanja protekom vremena i tokom izdržavanja brojnih osuda nije ostvarena.

Od otežavajućih okolnosti, kako tvrdi ovaj sud, moralo se ceniti i ponašanje Muratagića nakon izvršenog dela, odnosno da je Pantelića nakon povređivanja ostavio na podu menjačnice, zatvorio vrata i na taj način mu uskratio i najmanju šansu da ga neko od prolaznika vidi i pruži mu pomoć.

Takođe, navodi se da ga posledice ubistva nisu sprečile da bez griže savesti troši novac koji je uzeo.

Stoga ga je Apelacioni sud osudio na maksimalnu zatvorsku kaznu ceneći pritom i ličnost Muratagića koji je radi novca ubio Pantelića, oca troje maloletne dece, kome je posao u menjačnici bio više od izvora egzistencije jer je u istoj provodio i po 12 sati dnevno.

Muratagić je osuđen jer je tog dana ušao za Pantelićem u menjačnicu i ispalio više hitaca iz pištolja u njega. Nakon ubistva izvršio je premetačinu po menjačnici i uzeo oko 50.000 evra u različitim valutama, i po izlasku iz menjačnice zatvorio je vrata kako Pantelića niko ne bi video i pomogao mu.

Komentari (0)

Srbija