Aktuelno

Jeličić pravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog napada na advokata

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2023

-

16:47

Jeličić pravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog napada na advokata
Jeličić pravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog napada na advokata - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Beogradu povećao je kaznu Zoranu Jeličicu, kojem se sudi kao pripadniku tzv. "valjevske grupe" i pravosnažno ga osudio na kaznu zatvora od dve godine zbog fizičkog napada na svog advokata 23. decembra 2020. godine.

Prvostepenom, sada preinačenom presudom, Jeličić je za krivično delo ometanje pravde bio osuđen na uslovnu kaznu zatvora od pola godine sa rokom provere od dve godine, objavljeno je na sajtu tog suda.

Jeličić je pored zatvorske kazne osuđen i na novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Po nalaženju Apelacionog suda, u delu odluke o krivičnoj sankciji, prvostepeni sud je pogrešno ocenio kao olakšavajuću okolnost porodične prilike okrivljenog, ne navodeći pritom u čemu se one ogledaju, budući da Jeličić nije oženjen i nema decu.

Prvostepeni sud, kako je navedeno, nije uzeo u obzir ni Jeličićevu ličnost, raniji život, ponašanje posle izvršenog krivičnog dela, stepen krivice i druge okolnosti pod kojima je delo učinjeno, kao i raniju osuđivanost zbog krivičnog dela sa elementima nasilja.

Apelacioni sud je kao olakšavajuću okolnost cenio što se oštećeni advokat nije pridružio krivičnom gonjenju i nije istakao imovinsko-pravni zahtev, dok je od otežavajućih okolnosti uzeo u obzir Jeličićevu raniju osuđivanost, stepen krivice, a posebno vršenje bezrazložnog i ničim isprovociranog nasilja prema braniocu.

Jeličić je oglašen krivim zato što je ispred Specijalnog suda u Beorgadu udario šamar svom braniocu koji mu je postavljen po službenoj dužnosti, kako ga ne bi zastupao kao branilac na suđenju tzv. valjevskoj grupi.

Nakon šamara branilac je podneo zahtev da ga sud razreši dužnosti branioca po službenoj dužnosti, što je sud i usvojio i doneo rešenje o razrešenju branioca.

Jeličić je inače uhapšen 11. oktobra 2022. godine po poternici nakon skoro godinu i po dana bekstva.

Valjevskoj grupi sudi se niz teških krivičnih dela - ubistva, zločinačko udruživanje, nedozvoljeno držanja oružja i eksplozivnih materija, iznuda, nanošenja lakih i teških telesnih povreda, kao i za iznudu novca.

Ova grupa je uhapšena 2009. godine, suđenje je i dalje u toku, jer je kako je ranije saopštio sud, od ukupnog broja zakazanih suđenja čak trećina bila odložena na zahtev odbrane. 

Pored Milana Lazarevića i Jeličića optuženi su i Milan Milijanović, Nebojša Goloskoković, Aleksandar Pavlović, Dejan Velimirović, Mirko Lazarević, Marko Miličković i Aleksandar Bošković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija