Aktuelno

"Milijarderski spektakl kao novi žanr": "Okršaj" Maska i Zakerberga između šale, profita i priče o slobodi govora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/07/2023

-

15:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prethodni period bio je buran za vlasnika Tvitera Ilona Maksa, a njegovi najnoviji potezi u vidu privremenih ograničenja koja je ta društvena mreža uvela zabrinuli su mnoge korisnike. S druge strane, vlasnik Mete Mark Zakerberg lansirao je platformu "Threads" koja bi trebalo da bude glavni rival Tviteru. Kojim motivima su milijarderi vođeni kada preduzimaju kontroverzne mere i kakvo mesto zauzimaju korisnici u njihovim "okršajima"?

Od kada je postao vlasnik Tvitera, Ilon Mask je imao mnogo "eksperimenata". Najnoviji u nizu je prošlog vikenda neprijatno iznenadio mnoge korisnike ove društvene meže, jer je bilo uvedeno ograničenje u broju tvitova koji mogu dnevno da se pogledaju.

Među onima koji su bili zabrinuti je i kopirajterka Vanja Bahilj, koja je na Tviteru poznata kao "Koza na štiklama". Kako navodi, za nju je Tviter osnovno sredstvo informisanja za pojedine vesti koje je zanimaju, a koje inače ne mogu da se čuju i nisu deo narativa u tradicionalnim medijima. 

"Ograničenje na 600 tvitova koje možete da pogledate ako niste platili osam dolara za plavu kvačicu zvuči mnogo. Ali zapravo je to minorno, jer vi dok skrolujete i čitate, verovatno za desetak minuta prelistate 600 tvitova", rekla je Bahilj gostujući u emisiji Hajde da razgovaramo na Euronews Srbija.

Euronews Srbija

 

S druge strane, Vukašin Zorić, istoričar i asistent na Filozofdkom fakultetu, kaže da je ravnodušno reagovao na privremeno ograničenje koje je Mask uveo, jer ističe da Tviter ne koristi.

"Nije me mnogo pogodilo, koristim TikTok i tamo se informišem, ali mi je bilo zanimljivo kao posmatraču sa strane zbog toga što je to nova egzibicija vlasnika Tvitera, pošto definitivno ima i neki politički podtekst", rekao je Zorić i naveo da je to Maskovo "apsolutističko tumačenje" slobode govora zapravo krinka za provlačenje raznih teorija koje mogu da se tumače kao društveno šetne i nenaučne, posebno u kontekstu pandemije koronavirusa. 

"Skupa igračka milionera iz crtaća"

I Vanja Bahilj navodi da Mask za sebe voli da kaže da je apsolutista kada je slobodni govor u pitanju, ali "da se ispostavlja da je on za slobodan govor kada mu slobodan govor odgovara, odnosno kada naginje ka njegovim političkim uverenjima". 

"Ona su u principu desna, konzervativna, čak nekad jako jako desno i onda kada se krećete u tom narativu, tu je sloboda govora zagarantovana. Ako ste liberalniji ili ste progresivniji ili govorite nesto što Masku ne odgovara, onda malo vidite da sloboda govora nije baš toliko slobodna", kaže Bahilj.

Ponašanje Maska prema Tviteru ona opisuje kao ponašanje prema "skupoj igrački" i u tom smislu Mask joj deluje kao "milioner iz crtaća" koji je kupio nešto, pa sad porverava "in vivo šta sa tim može da uradi i kakve će to konsekvence imati". 

Euronews Srbija

 

"Svi imamo utisak da je Mask na čelu Tvitera jako dugo, zapravo nije ni godinu dana, samo što se za tih godinu dana desilo toliko toga da svi već sad mislimo da je on tu decenijama. On je napravio neke potrese. Prva stvar koja se desila je zapravo kada je on preuzeo kompaniju, da je oko polovine oglašivača po njegovom sopstvenom priznanju napustilo Tviter. Sada se to nešto revidiralo sa dolaskom nove osobe na čelo Tvitera, pa su se neki oglašivači vratili, ali to je i dalje neki triki biznis za sve oglašivače, jer se njihove reklame mogu naći recimo pored nekih fašističkih tvitova. Za svaku kompaniju koja vodi računa o svom ugledu i pametno ulaže svoj novac, to i nije najpametnija stvar", rekla je Bahilj. 

Prema rečima Vukašina Zorića, Masku je njegovo prisustvo i njegov imidž stvar koja direktno utiče na vrednost akcija njegovih kompanija. 

"Njegovo prisustvo u javnoj sferi makar i na negativan način se ogledava u njegovom sve većem bogatstvu. Ne bih isključio, iako bi trebalo dodatno istražiti, da njegovi konzervativniji stavovi imaju veze sa voljom ulagača u njegove poslove koji su takođe konzervativnijih stavova, a koji dolaze van evroameričkog okruženja", rekao je Zorić. 

"Okršaj" Maska i Zakerberga - šala, priča o profitu ili nešto drugo

Nedavno je postala dostupna i platforma "Threads", a lansirao ju je vlasnik kompanije Meta Mark Zakerberg, u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instagram. Prema pisanju lista "Njujork tajms", Zakerberg je već duže zainteresovan da eliminiše Tviter iz trke i obezbedi sebi poziciju vlasnika centralnih platformi kada je u pitanju onlajn razgovor. Iz Mete su najavili da će nova aplikacija biti besplatna, i da neće biti ograničenja koliko postova korisnik može da vidi. 

Mask je ubrzo ironično napisao da je "siguran da planeta jedva čeka da bude isključivo pod kontrolom Zakerberga, bez drugih opcija", a na šaljivo upozorenje jednog korisnika da bi trebalo da bude oprezan kada se obraća vlasniku Mete jer trenira nekoliko borilačkih veština, Mask je predložio da se njih dvojica bore u kavezu. 

Kada se pomislilo da je u pitanju samo još jedna Maskova šala koja će se već sutra zaboraviti, da bude suprotno pobrinuo se upravo Zakerberg koji je na svom Instagram nalogu skrinšotovao ovu prepisku i napisao "pošalji mi lokaciju".

Euronews Srbija

 

Komentarišući "najavljenu tuču", Vukašin Zorić kaže da je "milijarderski spektakl" novi žanr. 

"Koliko je to bizaran trenutak u svetskoj istoriji da se fizički pomlate dvojica ljudi koji su među najbogatijama u svetu, meni se čini bez presedana. To je ruganje pre svega ljudima koji nisu na pozicijama moći jer vidimo da je milijarderski spektakl novi žanr medija kojima smo praktično bombardovani", rekao je Zorić. 

Povodom šaljivih komentara na društvenim mrežama o najavi "borbe" između Maska i Zakerberga, Zorić navodi da ga zasmejava čitava priča oko eventualnog smeštanja njihove borbe u Koloseum.

"Zasmejavaju me i razne šale koje sam video u tom smeru, šta bi se sve moglo dodati toj borbi da bi bila autentičnija i da bi više podsećala na gladijatorske. Zamišljam već one lavove i tigrove koji izviru iz poda i čine tu borbu drastično zanimljivijom", rekao je Zorić. 

Dok Bahilj kaže da je humor jedni način da čovek u ovakvim okolnostima sačuva zrno zdravog razuma i da ne padne u totalnu depresiju, Zorić napominje da će se šale na račun Maska i Zakereberga ići njima u korist kao besplatna reklama.

Komentari (0)

Srbija