Tehnologija

"Direktan upad na teritoriju Tvitera": Zakerbergov "udarac" Masku van ringa, kompanija Meta najavila novu aplikaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/07/2023

-

16:05

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

I dalje nije sasvim jasno da li će doći do najavljene borbe između Ilona Maska i Marka Zakerberga, ali se čini da je vlasnik kompanije Meta zadao prvi udarac i pre nego što su prišli ringu. Na onlajn prodavnicama za aplikacije, pojavila se nova platforma Mete pod nazivom "Threads", koja bi trebalo da postane glavni konkurent Tviteru.

Iz Mete najavljuju da će nova aplikacija, koja će biti dostupna od 6. jula, biti besplatna, i da neće biti ograničenja koliko postova korisnik može da vidi (što je očigledno "peckanje" Ilona Maska jer se tviteraši upravo na to najviše žale). 

Zanimljivo je da je "Threads" prvobitno bilo ime aplikacije koju je Zakerbergova kompanija pokrenula 2019. godine kako bi prišla mlađim korisnicima, i kako bi se takmičila sa Snepčetom.

Kako je navedeno, nova platforma je "mesto gde se zajednice okupljaju da razgovaraju o svemu, od tema do kojih vam je danas stalo, do onoga što će biti u trendu sutra". 

Mnogi su nazvali ovu aplikaciju "ubicom Tvitera", jer će funkcionisati slično, sa tekstovima zasnovanim na objavama koje se mogu lajkovati, komentarisati i deliti.

Korisnici će moći da zaprate naloge koje već prate na Instagramu, kao i da zadrže korisničko ime, pa se iz Mete nadaju da će ova integracija sa ostalim njihovim aplikacijama doprineti popularnosti nove.

Prema pisanju lista "Njujork tajms", Mark Zakerberg je već duže zainteresovan da eliminiše Tviter iz trke i obezbedi sebi poziciju vlasnika centralnih platformi kada je u pitanju onlajn razgovor.

Najava ove nove aplikacije, prema pisanju američkog lista, predstavlja "direktan upad na teritoriju Tvitera".

Još jedna u nizu "zamena" za Tviter

Glavni direktor za proizvode kompanije Meta, Kris Koks, rekao je nedavno tokom sastanka da postoji tražnja za alternativom Tviteru "od strane onih kreatora i javnih ličnosti koje su zainteresovane da imaju platformu kojom se razumno rukovodi", kako je preneo "The Verge".

Meta će se ovim pridružiti sve većem broju platformi, uključujući Bluskaj i Mastodon, koje se takmiče da zamene Tviter otkako je Musk postao vlasnik krajem prošle godine.

Prošle nedelje, Tviter je počeo da zahteva od korisnika da se prijave kako bi videli početnu stranicu, a ranije su i ljudi bez Tviter naloga mogli da čitaju objave. 

Zatim je nametnuo ograničenje za većinu korisnika koji ne plaćaju pretplatu, pa je broj objava koje je moguće videti u toku dana ograničen prvo na 600, a potom na 1.000.

Nakon toga je kompanija objavila da će platformu Tvitdek, koju uglavnom koriste kompanije i medijske organizacije, učiniti dostupnom samo korisnicima koji plaćaju osam dolara za Tviter Blu.

Maskove neobične odluke o načinu na koji se vodi Tviter, uključujući ukidanje zabrana nekim nalozima krajnje desnice, kao i sve veća nestabilnost platforme, odvratili su oglašivače, koji su pauzirali ili smanjili ulaganja u poslednjih nekoliko meseci.

Aplikacija Bluskaj je, na primer, morala trenutno da pauzira nove registracije, i one su trenutno dostupne samo po pozivu, da bi se nosila sa velikom tražnjom nakon što je primenjeno ograničenje u broju pročitanih objava na Tviteru.

Problemi sa podacima koje Meta prikuplja

Sa druge strane, Zakerberg se suočava sa velikim problemima kada je u pitanju njegova ideja od pre dve godine o Metaverzumu, koji nije zaživeo onako kako je nameravano. Kompanija ulaže velika sredstva u razvoj Metaverzuma, ali se čini da je taj projekat i dalje daleko od uspeha.

Takođe, Meta je na lošem glasu već neko vreme zbog navoda o prikupljanjima podataka korisnika. Naime, Meta je nedavno dobila rekordnu novčanu kaznu od 1,2 milijarde evra zbog kršenja zakona EU o privatnosti prenošenja ličnih podataka korisnika Fejsbuka na servere u SAD. 

Ovu kaznu je Irska komisija za zaštitu podataka izrekla Meti, uz napomenu da za šest meseci kompanija mora da nađe način da čuva podatke u skladu sa pravilima EU. Mnogi su, zbog toga, zabrinuti i kada je u pitanju nova Metina aplikacija, pa upozoravaju na opasnosti koje mogu da prete.

Kao odgovor na pokretanje nove Metine aplikacije, Ilon Mask je odgovorio na nekoliko tvitova koji su ukazivali na količinu podataka za koje Meta kaže da ih može prikupljati o korisnicima. 

"Hvala Bogu pa se ovo vodi razumno", rekao je on u odgovoru na jedan tvit, tako reagujući na prethodnu opasku zvaničnika Mete. 

Osnivač Tvitera Džek Dorsi je objavio skrinšot aplikacije "Threads" i napisao "sve vaše objave pripadaju nama", a Mask je na ovo odgovorio kratkim "da".

Upravo Maska mnogi vide kao osobu koja je "pravi protivnik Tvitera", pa su tako korisnici primetili da možda i nije neophodno osnivati novu aplikaciju, već je dovoljno pustiti ga da povlači nepopularne poteze, i Tviter će sam izgubiti na popularnosti.

Zagrevanje za "borbu u kavezu"?

Sve bi ovo moglo da bude samo zagrevanje za spektakl godine - meč u kavezu između Maska i Zakerberga. Ukoliko su njih dvojica zaista ozbiljni u svojim najavama, u dogledno vreme mogli bismo da dobijemo odgovor na to ko je veštiji u borilačkim veštinama.

Nedavno, nakon što je Meta najavila da će pokrenuti "Threads", Mask je na Tviteru (a gde drugo) ironično napisao kako je "siguran da planeta jedva čeka da bude isključivo pod kontrolom Zakerberga, bez drugih opcija". 

Kada ga je jedan korisnik šaljivo upozorio da bi trebalo da bude oprezan kada se obraća vlasniku Mete jer trenira nekoliko borilačkih veština, Mask je predložio da se njih dvojica bore u kavezu.

Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez, Stephan Savoia

 

Taman kada su svi pomislili da je priča gotova i da je u pitanju samo još jedna Maskova šala koja će se već sutra zaboraviti, da bude suprotno pobrinuo se upravo Zakerberg. On je na svom Instagram nalogu skrinšotovao ovu prepisku i napisao "pošalji mi lokaciju".

Naravno, ovo je odmah postalo viralno, pa je Mask rekao da se meč održi u Las Vegasu, a predsednik UFC-a Dejna Vajt je rekao da je razgovarao sa obojicom, i da su "mrtvi ozbiljni" kada je borba u pitanju.

"Ovo bi bila najveća borba u istoriji sveta", prokomentarisao je Vajt, rekavši da bi TV gledaoci morali da plate 100 dolara da je gledaju, a da bi sav prihod otišao u humanitarne svrhe.

U kompaniji Meta rekli su da "Zakerbergov stori govori sam za sebe".

Komentari (1)

Kuku meni kuku tebi

04.07.2023 17:03

E dokonih ljudi... Pa da li oni imaju kakvih malina za branje, krompira za okopavanje ili to samo drži po celi dan one skalamerije u rukama...

Magazin