Tehnologija

"Zahtevamo...": Tviter preti da će tužiti kompaniju Meta zbog nove platforme Treds, u pismu izneli zahteve Zakerbergu

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2023

-

07:05

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Tviter je zapretio da će tužiti vlasnika Fejsbuka Marka Zakerberga i kompaniju Meta zbog osnivanja nove platforme Treds.

Kompanija je uputila pismo Zakerbergu, u kojem ga je upozorila da namerava da striktno sprovodi svoja prava intelektualne svojine, preneo je sajt Semafor koji se pozvao na pismo advokata Tvitera Aleksa Spira.

"Zahtevamo da Meta odmah preduzme korake da prestane da koristi bilo kakve Tviterove poslovne tajne ili druge visoko poverljive informacije", napisao je Spiro u pismu, a prenosi Skaj njuz.

Spiro je optužio Metu da je angažovala bivše zaposlene na Tviteru koji su "imali i imaju pristup Tviter poslovnim tajnama i drugim visoko poverljivim informacijama".

Na to je portparol Mete Endi Stoun odgovorio u objavi na Tredsu da niko u inženjerskom timu te društvene mreže nije bivši radnik Tvitera.

Vlasnik Tvitera Ilon Mask ranije je, povodom lansiranja Tredsa, naveo na Tviteru da je "konkurencija u redu, ali varanje nije". 

Za dan 30 miliona korisnika

Mnogi su nazvali Treds aplikaciju "ubicom Tvitera", jer funkcioniše slično, sa tekstovima zasnovanim na objavama koje se mogu lajkovati, komentarisati i deliti.

Korisnici mogu da zaprate naloge koje već prate na Instagramu, kao i da zadrže korisničko ime, pa se iz Mete nadaju da će ova integracija sa ostalim njihovim aplikacijama doprineti popularnosti nove.

Međutim, i dalje ima nekih nedostataka - Treds još uvek nema haštegove i funkcije pretraživanja ključnih reči, što znači da korisnici ne mogu da prate događaje u realnom vremenu kao na Tviteru, a nedostaje mu i funkcija direktne razmene poruka i desktop verzija. 

Prema pisanju lista "Njujork tajms", Mark Zakerberg je već duže zainteresovan da eliminiše Tviter iz trke i obezbedi sebi poziciju vlasnika centralnih platformi kada je u pitanju onlajn razgovor.

Tanjug/AP/Richard Drew

 

"Dobrodošli u Treds", napisao je Zakerberg u svojoj prvoj objavi na aplikaciji, zajedno sa emotikonom vatre.

"Aplikacija za javnu konverzaciju sa više od milijardu korisnika je potrebna. Tviter je imao priliku da to uradi, ali nije uspeo. Nadamo se da mi hoćemo", dodao je Zakerberg. 

Istog dana kada je Treds pokrenut, 6. jula, Zakerberg je malo kasnije saopštio da već ima 30 miliona korisnika.

"Bilo to planirano ili ne, Meta je objavila aplikaciju Treds u savršenom trenutku, kada ima šansu da se uspešno bori sa Tviterom", rekao je za BBC profesor marketinga na Univerzitetu Čepmen, Niklas Mir.

Sve veći broj "zamena za Tviter"

Meta se ovim pridružuje sve većem broju platformi, uključujući Bluskaj i Mastodon, koje se takmiče da zamene Tviter otkako je Mask postao vlasnik krajem prošle godine.

Prošle nedelje, Tviter je počeo da zahteva od korisnika da se prijave kako bi videli početnu stranicu, a ranije su i ljudi bez Tviter naloga mogli da čitaju objave. 

Zatim je nametnuo ograničenje za većinu korisnika koji ne plaćaju pretplatu, pa je broj objava koje je moguće videti u toku dana ograničen prvo na 600, a potom na 1.000.

Nakon toga je kompanija objavila da će platformu Tvitdek, koju uglavnom koriste kompanije i medijske organizacije, učiniti dostupnom samo korisnicima koji plaćaju osam dolara za Tviter Blu.

Maskove neobične odluke o načinu na koji se vodi Tviter, uključujući ukidanje zabrana nekim nalozima krajnje desnice, kao i sve veća nestabilnost platforme, odvratili su oglašivače, koji su pauzirali ili smanjili ulaganja u poslednjih nekoliko meseci.

Aplikacija Bluskaj je, na primer, morala trenutno da pauzira nove registracije, da bi se nosila sa velikom tražnjom nakon što je primenjeno ograničenje u broju pročitanih objava na Tviteru.

Komentari (0)

Magazin