Aktuelno

Patrijarh Porfirije zamolio da se iz zatvora oslobodi mitropolit Pavle u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2023

-

19:11

Patrijarh Porfirije zamolio da se iz zatvora oslobodi mitropolit Pavle u Ukrajini
Patrijarh Porfirije zamolio da se iz zatvora oslobodi mitropolit Pavle u Ukrajini - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh Porfirije uputio je danas svim poglavarima pravoslavnih crkava, papi Franji, nadbiskupu kenterberijskom Justinu Velbliju, predsedniku Biskupske konferencije EU Rajnhardu Marksu, generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i brojnim organizacijama, da se zauzmu da mitropolit višgorodski i černobiljski Pavle, iguman Kijevo-pečerske lavre, bude pušten na slobodu.

U pismu poglavara SPC, pored ostalog, stoji da je u vremenima velikih, teških i opasnih istorijskih promena, kakvo je očigledno i današnje, obaveza svakog pravdoljubovog čoveka da, bez obzira na to koje je vere, nacije, kog ideološkog ili političkog opredeljenja, ukaže na nepravde koje se čine prema pojedincima i njihovim elementarnim ljudskim pravima, navodi se na sajtu SPC.

"Takav primer je danas svakako njegovo visokokpreosveštenstvo mitropolit višgorodski i černobilski gospodin Pavle, koga je ukrajinski sud smestio u zatvor. Ličnostima i ustanovama koje poznaju stanje u svetu svakako je jasno da odnosna sudska odluka ne može biti i nije zasnovana na bilo kom zakonu koji važi u iole pravno uređenim državama", naveo je Porfirije.

On je dodao da je ta odluka, sa jedne strane, "plod teške atmosfere u Ukrajini koja gori u ratnom požaru", a sa druge plod namere aktuelnih vlasti da osvoje Kijevo-pečersku lavru, jednu od najznačajnijih svetinja pravoslavnog sveta u celini.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija