Društvo

Patrijarh Porfirije: Đorđe Mihailović primer za svakog čoveka koji voli svoj narod i ne zaboravlja žrtve

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/07/2023

-

11:05

Patrijarh Porfirije: Đorđe Mihailović primer za svakog čoveka koji voli svoj narod i ne zaboravlja žrtve
Patrijarh Porfirije: Đorđe Mihailović primer za svakog čoveka koji voli svoj narod i ne zaboravlja žrtve - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh Porfirije poručio je, povodom smrti Đorđa Mihailovića, da je "tokom svog života, čika Đorđe bio vredan primer za svakog čoveka koji voli svoj narod i ne zaboravlja njegove žrtve".

"U svakodnevnom životu, ovaj blagočestivi starac pokazao je mudro razumevanje istinskih vrednosti, gostoprimljivosti i posvećenosti", naveo je patrijarh u objavi na Instagramu povodom smrti čuvara srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku, u Solunu.

"Njegov odlazak će zasigurno biti osetan, ali nada da se nalazi u Božjem zagrljaju nas krepi i bodri da koračamo za svetlim primerima iz našega roda. Vojničko groblje 'Zejtinlik' je zadobilo još jednog heroja, Đorđa Mihailovića. Vječnaja pamjat", dodao je patrijarh Porfirije.

Đorđe Mihailović preminuo je juče, u 96. godini života. Dobitnik je nagrade "Majka Srbija" u oblasti humanitarnih aktivnosti, razvijanju i jačanju međusobnih veza, unapređivanju ekonomske saradnje.

"Bio je treća generacija čuvara srpske istorije i grobova srpskih junaka. Životna želja mu je bila da dobije srpski pasoš i ta želja mu je ispunjena. Iskreno saučešće porodici i svim prijateljima. Neka mu je večna slava!", izjavio je juče Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Kada je 1926. godine doneta odluka da se prikupe posmrtni ostaci srpskih ratnika i sahrane na mestu nekadašnje Glavne vojne poljske bolnice, njegov deda, Savo Mihailović, dobio je dužnost da rukovodi ovim poduhvatom. 

I sam solunski dobrovoljac, on je svoje pale saborce čuvao do svoje smrti 1928. godine kada ga je nasledio njegov sin, a Đorđev otac Đuro Mihailović. 

Iako je već decenijama zabranjeno sahranjivanje na Srpskom vojničkom groblju u Solunu, posebnim dekretom je odobreno da Đorđe Mihailović bude poslednji kome će to postati večna kuća, preneo je sajt Grčka.info.

Komentari (0)

Srbija