Aktuelno

Preminuo čuvar "Zejtinlika" Đorđe Mihailović u 96. godini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/07/2023

-

18:14

Preminuo čuvar "Zejtinlika" Đorđe Mihailović u 96. godini
Đorđe Mihailović - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Đorđe Mihailović, poznat kao čuvar "Zejtinlika" preminuo je danas u 96. godini, saopštio je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Dobitnik je nagrade "Majka Srbija" u oblasti humanitarnih aktivnosti, razvijanju i jačanju međusobnih veza, unapređivanju ekonomske saradnje.

"Bio je treća generacija čuvara srpske istorije i grobova srpskih junaka. Životna želja mu je bila da dobije srpski pasoš i ta želja mu je ispunjena. Iskreno saučešće porodici i svim prijateljima. Neka mu je večna slava!", napisao je Dačić.

Kada je 1926. godine doneta odluka da se prikupe posmrtni ostaci srpskih ratnika i sahrane na mestu nekadašnje Glavne vojne poljske bolnice, njegov deda, Savo Mihailović, dobio je dužnost da rukovodi ovim poduhvatom. 

I sam solunski dobrovoljac, on je svoje pale saborce čuvao do svoje smrti 1928. godine kada ga je nasledio njegov sin, a Đorđev otac Đuro Mihailović. 

Đorđe Mihailović je rođen u Solunu 1. maja 1928, iste godine kada je njegov deda Savo preminuo.

Otac ga je od ranog detinjstva pripremao za dužnost i čast koju mu je u amanet ostavio 1961. godine. Đorđe je poslednja generacija čuvara iz loze Mihailovića. 

Iako je već decenijama zabranjeno sahranjivanje na Srpskom vojničkom groblju u Solunu, posebnim dekretom je odobreno da Đorđe Mihailović bude poslednji kome će to postati večna kuća, prenosi sajt Grčka.info.

Dokumentarni film pod nazivom "Poslednji čuvar" snimljen je 2013. godine o Đorđu Mihailoviću, a pesnik Raša Perić posvetio mu je pesmu "Maršira svu noć".

Zejtinlik, smešten u centru Soluna, obuhvata 21.000 grobova, među kojima je sahranjeno i 8.000 srpskih vojnika.

Saučešće povodom smrti Đorđa Mihailović izrazio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Sa posebnom tugom sam primio vest o smrti Đorđa Mihajlovića, čuvara groblja Zejtinlik, na kojem počivaju srpski junaci i stradalnici albanske golgote, ali i čuvara kolektivnog sećanja na jedan od najslavnijih herojskih perioda naše istorije. Skroman i tih, veran svojoj otadžbini i narodu, zaduženja je obavljao revnosno i sa ogromnim poštovanjem prema senima onih kojima je Srbija bila najveća svetinja. Sa istom predanošću je gostima i posetiocima pričao o podvizima naših ratnika, zbog kojih je Srbija danas ponosna na svoj slobodarski duh i predačko nasleđe", naveo je predsednik Srbije.

Onje podsetio da je Mihailović bio poštovan i voljen od naroda, dostojan dužnosti koja mu je poverena i da je "čika-Đorđe je otišao tiho, jer je tako i živeo, pokazavši celom našem rodu da odnos prema precima, određuje budućnost potomcima".

"Izražavam duboko saučešće porodici i poštovaocima ove časne starine. Neka počiva u miru", napisao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija