Aktuelno

Urušio se još jedan deo zgrade u Vidovdanskoj, stanar: Danima gledamo kako naši stanovi padaju

Komentari
Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Još jedan deo zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru urušio se danas, potvrdila je za Euronews Srbija stanarka zgrade Zorica Hinić.

U petak je došlo do urušavanja dela zgrade zbog gradilišta koje se nalazi pored, a stanari objekta u Vidovdanskoj 2a ostali ostali su bez krova nad glavom.

Prema prvim informacijama sa terena, danas se srušio veći deo zida zgrade koji je delimično već urušen u incidentu prošlog petka. Kako javlja reporter Euronews Srbija na terenu je policija, koja obezbeđuje lokaciju i trenutno nije moguće prići urušenom delu zgrade. 

Euronews/Emil Čonkić

 

"Došli smo da vidimo šta se dešava sa zgradom, i tu je bio bagerista koji je nasipao jamu gradilišta. Pitali smo ga šta radi, ali nismo dobili odgovor. Potom se čuo sa nekim, obustavio radove i otišao. Nakon toga je počelo urušavanje zgrade. Danima gledamo kako naši stanovi padaju, imam utisak da žele da se ugrada uruši", kaže za Euronews Srbija jedan od stanara Stefan Hinić, koji je dodao i da su mu u stanu ostala sva lična dokumenta.

Traže, kako je dodao, da uđu u stanove i pokupe lične stvari.

"Šteta je već načinjena. Ne znamo šta više da očekujemo", poručio je i dodao da bi sutra trebalo da imaju sastanak sa predstavnicima Grada Beograda.

instagram/moj_beo_grad

Zorica Stanimirović, stanarka urušene zgrade, rekla je za Euronews Srbija da im je obećano da će rupa biti zatrpana i da će zgrada biti obezbeđena tako da mogu da uđu i uzmu osnovne stvari iz stanova.

"Tamo je meni ostalo 60 godina života", rekla je Stanimirović i dodao je da su joj u stanu ostali albumi sa fotografijama i sve uspomene.

"Stojimo danima i gledamo kako nam se urušava život", dodala je ona.

Euronews/Emil Čonkić

Ljubica Stanković, stanarka zgrade koja se urušila na Vračaru

"Ono moja kuhinja visi"

Ljubica Stanković, koja za razliku od ostalih nije smeštena u hotelu "Slavija" kaže za Euronews Srbija kaže da nije bila u momentu rušenja u stanu.

"Ono moja kuhinja visi, sada ja stojim i to gledam. Nisam bila tu kada se urušilo, ali sam došla čim su mi javili", objasnila je i dodala da sada živi sa majkom. Kako kaže, kuhinja je renovirana pre četiri godine.

Euronews/Jovana Stanković, Ljubica Stanković

 

Pored urušene zgrade nalazi se gradilište, čija temeljna jama, prema nalazima Građevinske inspekcije, nije bila obrezbeđena u skladu sa propisima. Naloženo je hitno obustavljanje radova, a započeto je zatrpavanje jame, dok je zgradu obezbeđivala policija.

Danas se, međutim, srušio još jedna zid, rekla je Hinić za Euronews Srbija. 

Stanari su u petak nakon što se deo zgrade urušio u jamu gradilišta evakuisani, a trenutno su smešteni u hotelu "Slavija", gde čekaju konačno rešenje svog stambenog pitanja. 

Nakon incidenta, inspekcija je naložila hitno zatrpavanje temeljne jame na gradilištu pored urušene zgrade, koja je i prouzrokovala štetu.

Inspekcija na terenu

Građevinska inspekcija izvršila je tada hitan inspekcijski pregled gradilišta, prilikom kojeg je utvrđeno da izvođač radova nije izveo obezbeđenje temeljne jame shodno propisima.

Po hitnom postupku je doneto rešenje o zabrani korišćenja urušenog objekta, a u toku je i donošenje rešenja kojim će investitorima i izvođaču radova biti naređena hitna obustava svih radova, osim radova na obezbeđenju temeljne jame, saopšteno je iz Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Beograda. 

Euronews/Emil Čonkić

 

Jedna od stanarki koja je bila u zgradi neposredno pre urušavanja, opisala je u petak za Euronews Srbija kako je to izgledalo.

"Primetila sam da su mi zidovi popucali ovih dana, i da ima puno pukotina. Zvali smo sve ljude koji su tu građevinci. Oni su pogledali, pokucali po zidovima, i rekli da je to sve normalno i da nije ništa strašno. Ja sam se vratila u dnevnu sobu. Odjednom je sve živo počelo da puca, i u tom momentu sam znala da je vreme da se izađe iz stana. Posle pet minuta je neki čovek pokucao I rekao da se izađe iz stana, i posle toga je zgrada počela da se ruši", rekla je stanarka Ljubica.

U stanu koji je pretpreo najveću štetu, pukom srećom, u trenutku rušenja nije bilo nikoga. Delovi parketa i nameštaj iz stana koji je urušen u petak završili su u jami gradilišta. 

Fotografije zgrade nakon urušavanja: 

 

Komentari (2)

Pedja

20.07.2021 18:09

Zasto vlast dozvoljava bilo kome da gradi zgrade? Zasto to ne mogu da rade samo firme sa ozbiljnim portfoliom? Zasto je urbanisticki plan los, zasto zida ko kako hoce? Zasto stanovi mogu da se prodaju pre nego sto zgrada dobije upotrebnu dozvolu?

Ivan

21.07.2021 21:39

Ko zna ciji je covek taj investitor kad mu drzava cuva ledja? Umesto da odgovara za rusenje susedne zgrade, drzava ce da se namiri sa njim a stanare zbrinuti privremeno dok im ne naprave stanove. Mozda je I cilj investitora bio da oslobodi prostor za jos jedan so liter.....

Srbija