Aktuelno

Carinici zaplenili osam tona neprijavljene nafte

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2023

-

12:45

Carinici zaplenili osam tona neprijavljene nafte
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Carinici su u saradnji sa policijom prilikom kontrole stranog broda na Dunavu u Novom Sadu u tankovima za pogonsko gorivo otkrili 8.000 litara nafte koja nije bila evidentirana u dokumentaciji i trajno je oduzeli uz naplatu novčane kazne u iznosu od 600.000 dinara od odgovornog lica, odnosno kapetana broda.

U saopštenju Uprave carine su objasnili da posade, u nameri da dođu do profita od razlike u ceni koja nastaje kada se na crnom tržištu proda nafta koja je prethodno nabavljena po beneficiranim uslovima propisanim za pogonsko gorivo, rizikuju tako što kupe više goriva sa namerom da ga kasnije preprodaju. 

Carinici su akciju kontrole broda sproveli 27. jula, a nakon utvrđivanja da se u tankovima pomenutog broda nalazi osam tona goriva koje ne postoji ni u jednoj evidenciji, epilog na sudu je bio trajno oduzimanje nafte. 

Iz Uprave carina su naveli da carinici mogu da spreče zloupotrebe ovog tipa upoređivanjem podataka iz brodske dokumentacije i merenjem stvarne količine goriva zatečenog u tankovima, a od početka 2023. godine sprečene su različite malverzacije sa više od 30.000 litara ove akcizne robe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija