Aktuelno

MUP: Lokalnim samoupravama naloženo preduzimanje preventivnih mera zbog mogućih nepogoda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/08/2023

-

22:11

MUP: Lokalnim samoupravama naloženo preduzimanje preventivnih mera zbog mogućih nepogoda
Ilustracija - Copyright Tanjug/MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnjih poslova intenzivno prati kretanje vremenskih nepogoda koje su zadesile zemlje u regionu i u skladu sa tim, kao i sa prognozama RHMZ-a, preduzima sve neophodne mere u cilju preventivnog delovanja na zaštiti od posledica obilnih padavina, kao i zaštiti stanovništva i njihove imovine.

MUP je saopštio da je vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije MUP Luka Čaušić prosledio je nalog za preduzimanje preventivnih i operativnih mera, preko svih 27 organizacionih jedinica u Srbiji, gradonačelnicima, predsednicima opština, kao i načelnicima upravnih okruga.

Kako se navodi u saopštenju, nalog za preduzimanje preventivnih i operativnih mera poslat je u cilju sprečavanja i otklanjanja posledica vremenskih nepogoda i zaštite života ljudi, materijalnih i kulturnih dobara.

Pomoćnik direktora RHMZ: Sutra od sredine dana biće nestabilno

Ranije danas je pomoćnik direktora RHMZ-a Goran Mihajlović rekao za RTS da je nevreme najavljeno za sutra, ali da su pljuskovi sa grmljavinom mogući i u toku noći, u zapadnim i severnim krajevima, uz lokalnu pojavu grada.

"Sutra od sredine dana u većini krajeva biće nestabilno vreme, sa uslovima za pljuskove sa grmljavinom, obilnije padavine, naročito na području Banata, u delovima Beograda, Šumadije i Pomoravlja", rekao je Mihajlović.

Očekuje se da padne između 20 i 40, a lokalno i 70 milimetara kiše, kaže Mihajlović i dodaje da je u zoni pljuskova moguć i olujni vetar, ali ne orkanske jačine.

Ističe da su najavljene količine padavina i grmljavina u kategoriji opasnih vremenskih pojava, ali se ne očekuje da našu zemlju zadesi nevreme poput onog koje je pogodilo Sloveniju.

Sutra u većini krajeva između 5 i 7 stepeni niža temperatura, ali na jugoistoku i dalje toplo, oko 35 stepeni.

U nedelju se očekuje dalji pad temperature, tako da će u nedelju i početkom sedmice biti između 22 i 25 stepeni u većini mesta, što je osetno svežije i prijatnije, rekao je Mihajlović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija