Aktuelno

SRBIJA U IŠČEKIVANJU NEVREMENA Pašće kiše kao za ceo avgust, RHMZ upozorava na "vrlo opasno" vreme

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/08/2023

-

10:26

SRBIJA U IŠČEKIVANJU NEVREMENA Pašće kiše kao za ceo avgust, RHMZ upozorava na "vrlo opasno" vreme
SRBIJA U IŠČEKIVANJU NEVREMENA Pašće kiše kao za ceo avgust, RHMZ upozorava na "vrlo opasno" vreme - Copyright FoNet/Miodrag Miša Pejić, Tanjug/Strahinja Aćimović, Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će u Srbiji danas doći do značajne promene vremena, kao i na vremenske nepogode u drugom delu dana - obilne padavine, grad i olujni vetar. Posebno upozorenje izdato je za Beograd gde se posle podne i uveče očekuje veoma nestabilno vreme, a pri intenzivnim grmljavinskim procesima u pojedinim delovima grada i velika količina padavina - od 30 do 50 mm, lokalno i više, kao i pojava grada i kratkotrajno olujnog severozapadnog vetra.

Ljubica Gojković, meteorolog Euronews Srbija kaže da je ovu intenzivnu promenu vremena na Balkansko poluostrvo donelo premeštanje ciklona koji se juče formirao iznad Mediterana.

"S obzirom da nam sistem niskog vazdušnog pritiska stiže sa zapada, naoblačenje je u zapadne predele stiglo već sredinom jučerašnjeg dana. Prilikom prelaska Jadranskog mora ciklon je dobio na snazi, a količina kiše koja će pasti lokalno će prelaziti mesečnu sumu padavina, pogotovo u Banatu i Pomoravlju", upozorava Gojković.

RHMZ

 

Zbog sporog premeštanja ovog sistema očekuju se dugoročne padavine, umerenog i povremeno jakog intenziteta. Kiša će u Srbiji padati više od 12 sati, što znači da će se zemlja vrlo brzo natopiti vodom. U brdsko-planinskim predelima postoji opasnost od bujičnih poplava, a osim poplava na manjim rekama, moguće je da u većim gradovima dođe do zadržavanja vode na asfaltu. Količina padavina u centralnoj i istočnoj Srbiji može prelaziti čak 60mm kiše po kvadratnom metru, što je više od srednje sume kiše koja padne tokom celog avgusta.

"Kiša će biti praćena grmljavinom. U prvoj zoni padavina očekuje se i pojačan vetar, a nakon prolaska najintenzivnijih oblaka vreme ostaje oblačno, kišovito i osetno svežije jer ciklon sa Mediterana sa sobom novi veoma hladnu vazdušnu masu", dodaje.

Poslepodne, ali i narednih nekoliko dana temperatura će se kretati oko 20. podeljka, a nestabilnost će obeležiti i narednih nekoliko dana. U nedelju i ponedeljak kiša će padati znatno slabijim intenzitetom, a postepeno razvedravanje doneće nam i nekoliko sunčanih perioda.

Vreme ipak ostaje sveže, daleko ispod proseka, a prognostički modeli sve do sredine sledeće nedelje najavljuju maksimalnu temperaturu od svega 23 stepena. Od utorka sledi stabilizacija vremena uz postepen porast temprature.  

Može li doći do superćelijske oluje?

Meteorolog Euronews Srbija Milena Lazarević je dan ranije istakla da oluja koja nas danas očekuje na teritoriji Srbije, ima potencijal da postane superćelijska. Međutim, o njenom tačnom intenzitetu ne može se znati do par sati pre formiranja iste.

"Ono što je izvesno jeste da će se u toku dana formirati olujni oblaci kumulonimbusi. Može se desiti da se više takvih oblaka spoji i da se formira jedna višećelijska oluja koja može biti razornog karaktera", upozorava Lazarević.

Ona je objasnila da se u meteorologiji razlikuju jednoćelijske, višećelijske i superćelijske oluje i naglašava da nije svaka jaka oluja superćelijska.

"U subotu poslepodne gotovo da neće biti mesta koje će u Srbiji ostati suvo, a lokalno se očekuje veća količina grada, olujni vetar i jaki pljuskovi".

Miljan Svorcan

 

Nevreme poharalo Sloveniju i Hrvatsku

Snaža ciklon stigao je juče u prepodnevnim časovima najpre u Sloveniju gde je najmanje troje ljudi stradalo od posledica nevremena i katastrofalnih poplava.

Ministar odbrane Marjan Šarec rekao je da je situacija ozbiljna, da je vojska na terenu i da je aktiviran akcioni plan Vihra. Međutim, veliki problemi nastupili su upravo na terenu gde su vatrogasci, civilna zaštita i vojnici često bili onemogućeni da pristupe pogođenim područjima zbog neprohodnih puteva, dok je u Kamniku voda odnela mostove i poplavila privatne objekte i javne ustanove.

Associated Press

Nakon što je poharalo Sloveniju, nevreme je stiglo i u Hrvatsku, konkretno na područje Kvarnera. Vodostaji širom Hrvatske su u blagom porastu, a vrhunac talasa iz Slovenije očekuje se u narednim satima.

Sava se na nekim delovima izlila iz korita, a njen nivo je jutros bio rekordan. Širom zemlje su na snazi uglavnom redovne mere odbrane od poplava, osim u Drenju Brdovečkom, gde je na snazi vanredna odbrana od poplava, prenosi Index.hr.

Hrvatski ministar policije Davor Božinović, koji se nalazi u Drenju Brdovečkom, izjavio je da su vatrogasci i policija jutros na tom području spasili tri migranta iz Avganistana, koji su se odjednom našli okruženi vodom.

"Oni su spašeni i zbrinuti u Domu zdravlja, nemaju nikakvih povreda", rekao je Božinović.

Komentari (0)

Srbija