Aktuelno

Maloletni ubica iz Ribnikara će se školovati u "Dr Dragan Hercog", Đukić Dejanović: Za takve slučajeve poseban program

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2023

-

15:09

Maloletni ubica iz Ribnikara će se školovati u "Dr Dragan Hercog", Đukić Dejanović: Za takve slučajeve poseban program
Maloletni ubica iz Ribnikara će se školovati u "Dr Dragan Hercog", Đukić Dejanović: Za takve slučajeve poseban program - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će maloletni K. K., učenik koji je počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, osnovno obrazovanje završiti u školi "Dr Dragan Hercog".

Ministarka je za Tanjug rekla da očekuje odluku nastavničkog veća OŠ "Vladislav Ribnikar", ali je objasnila da nije moguće da nastavničko veće izbaci K.K. iz OŠ Vladislav Rinikar.

"Pretpostavljam da će dobiti ukor što znači negativnu ocenu iz vladanja. Zakon kaže da ona deca, koja su u zdravstvenim ustanovama zbog lečenja i sličnih razloga, postaju učenici OŠ 'Dr Dragan Hercog', pošto je osnovno obrazovanje obavezno", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je dodala da kada lekari na Klinici za nurologiju i psihijatriju za decu i omladinu "Dr Subotić" budu dali pristanak K.K. će u skladu sa zakonom nastavi školovanje, a škola "Dr Dragan Hercog" je namenjena za takve slučajeve.

Nastavničko veće može da izrekne disciplinsku meru i ta mera može biti ukor nastavničkog veća, a to praktično znači negativnu jedinicu iz vladanja.

"Ali iz činjenice da maloletni K.K. ne može pohađati školu, jer se nalazi u 'Dr Subotića', OŠ 'Dr Dragan Hercog' je ta u koju takvi đaci idu, i za njih se pravi poseban program. To su deca koja se nalaze na onkologiji, psihijatriji, u zdravstvenim i drugim institucijama uopšte, kako bi se realizovala ustavna odredba da je osnovno obrazovanje obavezno", objasnila je ministarka.

Navela je da je to škola o kojoj brinu 87 profesora za onu decu koja iz različitih razloga, najčešće bolesti, ne mogu da pohađaju nastavu.

"Ta škola ne liči na druge škole u Beogradu ili Srbiji, jer nastavnici imaju potpuno drugačije programe. Njih pogađaju uglavnom deca koja se dugo leče u beogradskim bolnicama", objasnila je ministarka.

Inače, K.K. je 3. maja ove godine u OŠ Vladislav Ribnikar iz očevog pištolja ubio devet učenika i čuvara škole, a ranio šest osoba. On se od tada nalazi u  Klinici za nurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

Policija je u sobi dečaka pronašla spisak učenika koje je planirao da ubije, ali i mapu škole gde je planirao da uđe, a gde da izađe. 

Na krvavi pir se odlučio 3. maja, jer je tada njegovo odeljenje imalo prvi čas istoriju u kabinetu koji je najbliži ulaznim vratima. K. K. je nakon masovnog ubistva sam pozvao policiju i prijavio da je pucao da đake. 

Istog dana uhapšen je i njegov otac, iz čijeg oružja je K.K. pucao, a policija je saopštila da je otac vodio sina i u streljanu gde je učio da puca.

OŠ "Vladislav Ribnikar" čine dva objekta sastavljena u jednu celinu. U jednom objektu su učenici nižih razreda, a drugom, gde se desio zločin, su učenici od petog do osmog. Svi učenici od prvog do osmog razreda od naredne školeske godine nastavu će pratiti u delu škole koji je do sada bio namenjen nižim razredima. Za drugi deo škole planirana je rekonstrukcija, a u okviru objekta biće i memorijalni deo, kao sećanje na stradale. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija