Aktuelno

Dvojici osumnjičenih pripadnika grupe određen pritvor

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2023

-

12:10

Dvojici osumnjičenih pripadnika grupe određen pritvor
Tanjug/AP/Matt Rourke - Copyright Tanjug/AP/Matt Rourke

veličina teksta

Aa Aa

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu odredilo je pritvor do 30 dana dvojici osumnjičenih pripadnika grupe koja se sumnjiči da je vršenjem različitih krivičnih dela oštetila budžet Srbije za više od 350 miliona dinara.

Pritvor je određen A.O. i M.T.  jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni, svaki ponaosob, ometati postupak uticanjem na svedoke, kao i usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, saopšteno je iz tog suda.

Osumnjičenima M.O., D.N. i J.B. određena je mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora (nanogica).

Ta mera određena im je zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni, svako ponaosob, u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Sud je  osumnjičenima M.O., J.B. i J.S. odredio meru zabrane prilaženja, sastajanja ili komuniciranja sa  određenim osobama, usled postojanja okolnosti koje ukazuju da bi okrivljene, svaka ponaosob, mogle ometati postupak uticanjem na svedoke.

Predlog tužilaštva da se odredi pritvor osumnjičenom A.R. je odbijen kao neosnovan, te je određeno da se on pusti odmah na slobodu.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu pokrenulo je juče istragu protiv sedam pripadnika kriminalne grupe na čelu sa Aleksandrom O. (44), čiji se pripadnici sumnjiče da su vršenjem različitih krivičnih dela oštetili budžet Srbije za više od 350 miliona dinara.

Naredbom o sprovođenju istrage pored A.O, obuhvaćeni su i M.O. (42), M.T. (36), J.B. (40), A.R. (44), J.S. (60) i D.N. (37) zbog sumnje da su izvršili krivična dela Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost, Pranje novca i Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Sumnja se da je ova kriminalna grupa navedena krivična dela izvršila u periodu od januara 2020. godine do januara 2023. godine, tako što su novac pribavljen izvršenjem krivičnog dela Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost na različite načine integrisali u legalne tokove.

Osumnjičeni su juče saslušani u tužilaštvu, od kojih je dvoje njih iznelo odbranu dok su se ostali branili ćutanjem, odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose odbranu u ovoj fazi postupka.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložili da se svim osumnjičenima odredi pritvor.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, sumnja se su od 1. januara 2020. do 15. januara ove godine osumnjičeni u nameri da u prethodnih 12 meseci ostvare pravo na neosnovani povraćaj PDV-a podneli 48 mesečnih poreskih prijava neistinitog sadržaja za privredna društva "Goonies styled" doo, "Mandalorian" doo, "Annihilus" doo, "Flasher Fashion" doo, "Change Me 2019" doo, "Congwang 888" doo, "East hua sheng" doo, "Weifang 888" doo, "Fashion style 2018" doo, "Chunlan 2020" doo, "Ema group 2021" doo, "Hua Bang 888" doo, "Fornax group" doo, "Centella" doo i "Speed Treks" doo.

Prethodno je A.O. uspostavio faktičku kontrolu nad upravljanjem i rukovođenjem nad ovim privrednim društvima čiji su formalni vlasnici i zakonski zastupnici kineski državljani, koji su nedostupni proverama državnih organa, a koja su osnovana kako bi se preko istih tražio neosnovani povraćaj PDV.

Aleksandar je, kako se sumnja, donosio odluke u vezi sa sačinjavanjem i podnošenjem poreskih prijava za nezakonit povraćaj PDV-a preko gore označenih privrednih društava, kao i u vezi sa simulovanjem prometa robe preko navedenih privrednih društava, u cilju stvaranja privida obavljanja legalne privredne delatnosti putem fiktivnog prometa i lažnih transakcija, za svako privredno društvo pod njegovom kontrolom.

M.T. je, kako se sumnja, po nalogu A.O. osnovao knjigovodstvenu agenciju - privredno društvo "AM Logistic 2209" koje je bilo zaduženo za sačinjavanje knjigovodstvene dokumentacije neistinitog sadržaja i to lažnih računa, kalkulacija, knjiga ulaznih i izlaznih računa i poreskih prijava za PDV za sva privredna društva pod neposrednom i faktičkom kontrolom A.O, kao i podnošenje poreskih prijava za nezakonit povraćaj PDV-a.

M.O, J.B. J.S. i A.R. su zaposleni u privrednom društvu "AM Logistic 2209", dok je osumnjičeni Draženko N. po nalogu osumnjičenog A.O. pristao da formalno bude ovlašćeno lice za elektronsko poslovanje u privrednim društvima "Fashion style 2018" doo, "East hua sheng" doo, "Centella" doo, "Weifang 888" doo, "Chunlan 2020" doo, "Fornax group" doo, "Ema group" doo i "Speed Treks" doo koja su podnosila poreske prijave sa zahtevom za neosnovani povraćaj PDV, a u nameri da prikrije lica koja su stvarno bila zadužena za elektronsko poslovanje.

Osumnjičeni su na ovaj način kroz neosnovan povrat PDV-a pribavili ukupan iznos od 350.980.814 dinara, za koji iznos je oštećen budžet Republike Srbije.

Potom su, kako se sumnja, znajući da novac potiče od kriminalne delatnosti, M.T.  i A.R. u više navrata podizali novac u gotovini sa poslovnih računa privrednih društava, koji su zatim integrisali u legalne tokove ponovnim uplatama u vidu pozajmica osnivača na privredna društva koja su pod neposrednom kontrolom A.O.

Drugi deo novca su, kako se sumnja, predavali A.O, koji je on dalje ulagao u kupovinu nekretnina i vozila.

Takođe se sumnja da su A.O, M.T. i J.B. sa poslovnih računa privrednih društava, nakon primljenih uplata po osnovu nezakonitog povrata PDV-a novac prebacivali po osnovu fiktivnih poslovnih odnosa na inostrana privredna društva u Kini.

A.O. i M.O. se sumnjiče i da su naručivali i plaćali građevinski i elektromaterijal u iznosi većem od tri miliona dinara radi renoviranja kuća u vlasništvu M.O. plativši iznos sa poslovnih računa privrednih društava koje je kontrolisao A.O, od novca stečenog po osnovu nezakonitog povraćaja PDV-a.

Prilikom pretresa stanova i prostorija osumnjičenih pronađeni  su i privremeno oduzeti skupoceni satovi, nakit, luksuzni automobili.
 

 

Komentari (0)

Srbija