Aktuelno

Beogradska policija sprečila pokušaj pljačke majke sa bebom, džeparoš uhapšen u brzoj akciji (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/08/2023

-

22:22

Beogradska policija sprečila pokušaj pljačke majke sa bebom, džeparoš uhapšen u brzoj akciji (VIDEO)
Beogradska policija sprečila pokušaj pljačke majke sa bebom, džeparoš uhapšen u brzoj akciji (VIDEO) - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Odseka za suzbijanje džepnih krađa beogradske policije juče su sprečili pokušaj krađe čija je meta bila majka sa bebom u kolicima. Majka i beba tom prilikom nisu povređene a pljačkaš je uhapšen i priveden nadležnom tužilaštvu.

Sinoć oko 19:30 sati u Ulici Majke Jevrosime u Beogradu policija je uhapsila džeparoša koji je pokušao da ukrade novčanik ženi koja je gurala kolica sa bebom.

Na snimku koji je načinio prolaznik koji se zadesio na licu mesta, a koji je dostavljen našoj redakciji, može se videti hapšenje, a kako je za Euronews Srbija rekao šef Odseka za suzbijanje džepnih krađa Aleksandar Mitrović akciju su sproveli policajci u civilu koji su nadgledali počinioca.

Euronews

Džeparoš rođen 2004. godine je, kako je rekao, poznat policiji jer je višestruki povratnik, protiv koga je prethodno bilo podneto osam prijava.

Mitrović objašnjava da su policajci u okviru akcije sprečavanja džeparenja, a koja se odnosi na pojačanu kontrolu izvršilaca ovih krivičnih dela nadgledali uhapšenoga čekajući da izvrši delo krađe kako bi ga uhapsili sa predmetom, jer je, kako ističe, dokazivanje dela tako mnogo lakše. 

"Međutim žena ga je primetila i reagovala, pa smo mi morali da reagujemo da bismo sprečili eskalaciju i eventualno njegovo bekstvo. Tako da je odmah u tom trenutku uhapšen na licu mesta. Ni majka ni dete nisu bili ugroženi u akciji, osim što su doživeli neprijatnost što su bili odabrani kao žrtve, ali nikakvih povreda nisu imali", objasnio je on.

Uhapšeni je nakon toga zadržan do 48 časova, a danas je, navodi Mitrović, priveden Tužilaštvu i o daljoj njegovoj sudbini odlučuju pravosudni organi.

Džeparoši su po pravilu višestruki povratnici

Prema rečima šefa Odseka za suzbijanje džepnih krađa, džeparoši su po pravilu višestruki povratnici.

"Retko da ko može da izvrši ovo krivično delo, a da nije prethodno sa nekim išao u krađu i učio, tako da mi njih znamo već duži niz godina. Problem je što znaju i oni nas, ali mi njih opserviramo i kada izvrše to krivično delo, najviše volimo da ih uhapsimo na delu, odnosno prilikom izvršenja krivičnog dela, kada je dokazivanje dela mnogo lakše. Tako da u ovom konkretnom slučaju mi smo njega pratili neko vreme, pre nego što je on odabrao žrtvu i krenuo u izvršenje krivičnog dela", kaže Mitrović.

Euronews Srbija

Dodaje da bi svako ko se nađe u sličnoj situaciji trebalo da podnese krivičnu prijavu, jer na osnovu nje policija počinje rasvetljavanje krivičnog dela. 

"Pošto poznajemo sve izvršioce krivičnih dela u Beogradu, na osnovu putanje kretanja ili snimaka sa sigurnosnih kamera možemo saznati gde se počinilac nalazi, ili na osnovu toga što smo ih već videli tog dana i znamo kako su odeveni možemo vrlo lako da ih identifikujemo", naglašava on.

Prema njegovim rečima, samo tokom prošle godine prijavljena su 2.273 ovakva krivična dela, međutim to je, kako kaže, za 44,4 odsto manje nego pretprošle godine.

"Poslednjih 5-6 godina beležimo konstantan trend smanjenja ovih krivičnih dela. To pokazuje da građani ipak preduzimaju određene mere da se zaštite, a i da naše aktivnosti usmerene na sprečavanje ovih krivičnih dela daju određene rezultate naročito u saradnji sa tužilaštvom", zaključuje Mitrović.

Komentari (0)

Srbija