Aktuelno

Svetlo u srpskim institucijama u Severnoj Mitrovici: Zaposleni ostaju do jutra u svojim kancelarijama

Komentari

Autor: kosovo -online

07/09/2023

-

23:26

Svetlo u srpskim institucijama u Severnoj Mitrovici: Zaposleni ostaju do jutra u svojim kancelarijama
Printscreen YouTube/Kosovo Online - Copyright Printscreen YouTube/Kosovo Online

veličina teksta

Aa Aa

U zgradi u Bošnjačkoj mahali u kojoj se nalaze kancelarije institucija Republike Srbije, večeras su upaljena sva svetla, a prema informacijama Kosovo onlajna zaposleni koji su jutros došli na posao, još uvek su u službenim prostorijama, gde će i prenoćiti.

Zaposleni u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, u Pokrajinskom PIO fondu, u Centru za socijalni rad Vučitrn i predstavnici Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga, čije je radno vreme zavšreno u 15 sati, nisu otišli kućama i još uvek se nalaze na svojim radnim mestima, javlja izveštač Kosovo onlajna.

To je njihov odgovor na zahtev da napuste prostorije do ponoći, što je rok koji im je postavila administracija gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića, jer zgrada, prema novoj uredbi, pripada kosovskim institucijama.

Situacija u Bošnjačkoj mahali večeras je mirna, ali napeta. Malo je ljudi na ulicama, a vidljivo je više vozila policije, koja patroliraju kroz Bošnjačku mahalu.

Krajem prošlog meseca, policija i opštinski inspektori prvi put su ušli u zgradu u Bošnjačkoj mahali i zaposlenima u institucijama Srbije ostavili rok od tri dana da napuste svoje kancelarije, ali je prinudno iseljavanje odloženo do 8. septembra.

Kako Kosovo onlajn saznaje i danas je iz jedne zapadne ambasade u Prištini zatraženo od Atića da još jednom odloži odluku o prinudnom iseljavanju srpskih institucija. Atić je, navodno, pozitivno odgovorio na taj zahtev i prinudno iseljavanje srpskih institucija iz zgrade u Bošnjačkoj mahali odloženo je za posle 14. septembra, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu.

Inače, Kosovska policija dobila je jutros dojavu da se baš u toj zgradi nalazi eksplozivna naprava, ali je utvrđeno da je dojava bila lažna. Na to je reagovao direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, poručujući da je to bio Kurtijev "trik" kako bi iselio zaposlene, što mu nije pošlo za rukom.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić poručio je da pokušaji vlasti u Prištini da isele srpske institucije iz zgrade u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici ima za cilj "proterivanja svega srpskog sa Kosova".

Zabrinutost zbog odluke vlasti u Severnoj Mitrovici izrazila je i Evropska unija. Portparol Unije Peter Stano poručio je, još prilikom prvog pojavljivanja policije i opšitnskih inspektora u zgradi da taj potez ne doprinosi naporima za deeskalaciju tenzija na Kosovu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija