Politika

Umesto rešenja, strah od eskalacije: Severna Mitrovica u epicentru potencijalnih novih tenzija na severu Kosova

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Zdravković

26/08/2023

-

19:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dok između Beograda i Prištine traje rasprava o tome da li je na severu Kosova došlo do deeskalacije, namera lokalnih vlasti u Severnoj Mitrovici da nasilno preuzmu zgradu srpskih upravnih organa u Bošnjačkoj mahali preti da ponovo zapali atmosferu. Rok za iseljenje srpskih institucija pomeren je za dve nedelje, ali analitičari ukazuju da predstavnici Samoopredeljenja verovatno neće odustati od svoje namere, te da se čini da nova vlast u Severnoj Mitrovici želi da isprovocira neku reakciju Srba.

Prvobitno je rok od tri dana za iseljenje dat do petka, a službenici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Službe Direkcije Fonda za penzijsko i invladsko osiguranje, Kosovskomitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad Vučitrn nisu nameravali da napuste kancelarije u kojima rade deceniju, pa i duže.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić potvrdio je potom da se rok pomera i to nakon što su na odluku lokalnih vlasti reagovale i američka ambasada u Prištini i portparol Evropske unije Peter Stano koji je rekao da je zabrinut za bezbednosnu situaciju.

U međuvremenu, Opština Severna Mitrovica pridružila se i "Asocijaciji kosovskih opština", što je za Srpsku listu još jedan jednostrani potez, kako kažu, nelegitimnog albanskog gradonačelnika i još jedan dokaz da prištinske institucije ne žele formiranje Zajednice srpskih opština.

Sve ovo, prema oceni sagovornika Euronews Srbija, jeste u cilju daljih pritisaka na Srbe, pa tako još dok rešavanje krize, izazvane nasilnim upadom specijalaca u zgrade opština na severu, nije krenulo punim tempom, nove tenzije ponovo su na vidiku.

Severna Mitrovica "u epicentru"

U zgradi u kojoj je do rata bio Vojni odsek, sada je u ove četiri službe smešteno 40 zaposlenih. Pružaju usluge za nekoliko desetina hiljada korisnika u srpskim sredinama na severu, ali i na jugu.

Američka ambasada u Prištini saopštila je da odluka lokalnih vlasti u Severnoj Mitrovici nije doneta u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, niti je u skladu sa njenim zahtevima da se ne preduzimaju radnje koje bi mogle da eskaliraju situaciju.

Kako je za Euronews Srbija rekao politikolog Ognjen Gogić, tokom prethodnih nekoliko meseci eskalacija se odvijala u opštinama Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, dok je Severna Mitrovica bila "pošteđena". Sada mu se, kako kaže, čini da nova vlast kao da želi da isprovocira neku reakciju Srba.

Tanjug/Dopisnistvo KiM

 

Od kako je izabran Atić, sa svega 550 glasova na lokalnim izborima na kojima nisu učestvovali Srbi ova opština je donela više spornih odluka. Najpre je pokrenuta inicijativa za otvaranje glavnog mosta na Ibru, zatim je promenjen pečat lokalne samouprave na kome sada umesto "Administrativna kancelarija Severna Mitrovica" piše "Opština Severna Mitrovica - Republika Kosovo", da bi pre nekoliko dana na njegovu inicijatvu bila okončana i procedura učlanjenja Severne Mitrovice u Asocijaciju kosovskih opština.

"Puno je bilo tih stvari koje su zaista kontroverzne, tako da oni kao da biraju teme za koje mogu da pretpostave da mogu da izazove sukob. Iznenađen sam da su odložili ovaj rok, ali moja ocena je da neće da odustanu od toga zato što ipak vraćamo se na tu politiku Samoopredeljenja, oni nikad ne povlače svoje poteze, isteraju do kraja, ali možda je ovde usledila ta reakcija međunarodne zajednice. Ono što bi moglo da se desi jeste da oni budu prinuđeni da napuste zgradu i onda bi se desilo i ono što se desilo i u ove tri opštine, a to je počnu protesti", rekao je Gogić.

A dok se već više od deceniju odlaže formiranje Zajednice srpskih opština, Severna Mitrovica postala je pre nekoliko dana članica AKO. Gogić kaže da je reč sa jedne strane o provokaciji, ali i pokušaju Prištine da sever Kosova konačno integriše.

"Ta provokacija se sastoji u tome, prema izjavi opštinskog funkcionera, oni zapravo žele da stvore utisak da je ulaskom Severne Mitrovice u AKO da je to nespojivo sa njenim budućim članstvom u ZSO, dakle da je to sve prepreka i da navodno zbog tog članstva Mitrovica ne bi mogla da bude u zajednici. Druga stvar, Severna Mitrovica, pa i sve četiri severne opštine, one nikada nisu do kraja bile integrisane u kosovski sistem. Na taj način i ulaskom Mitrovice u asocijaciju da pokažu da oni mogu konačno da integrišu sever u kosovski pravni sistem", dodao je on.

Milica Andrić Rakić iz nevladine organizacije "Nova društvena inicijativa" kaže za Kosovo onlajn da AKO ne može da sabotira Zajednicu srpskih opština jer je ZSO, ističe, međunarodna obaveza Kosova koja ostaje na snazi.

"Ako je ideja bila da se Opština Severna Mitrovica učlani u AKO kako bi se izbegla međunarodna obaveza Kosova da se formira Zajednica srpskih opština, onda samo može da se govori o nerazumevanju međunarodnog prava od strane zvaničnika. Dakle, to nema veze jedno sa drugim, to su, prosto, stvari koje ni na koji način nisu povezane, osim što ima nekih sličnosti u nazivu. AKO je organizacija koja nema izvršna ovlašćenja i članstvo Severne Mitrovice u ovoj Asocijaciji nije ništa važno i veliko", rekla je ona.

Beograd traži sednicu SB UN

A dok se čeka rasplet najnovijih dešavanja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je ponovio da će Srbija tražiti vanrednu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu zbog sve većih pritisaka na Srbe sa KiM.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Biramo najbolji trenutak, ko kada predsedava i ko je kada prisutan. Kada nam bude odgovaralo tražićemo održavanje sednice u veoma skorom vremenskom periodu", izjavio je Vučić.

Ono što, međutim, ostaje maglovito jeste šta bi tačno Srbija tom sednicom mogla da dobije.

"Ova sadašnja situacija, traženja modela preko SB jeste pokušaj zapravo da se kandiduju teme koje su u ovom trenutku prioritetne, a to je potpuno vraćanje bezbednog okruženja na severu Kosova koje bi smanjilo pritisak na oba pregovaračka tima. Ipak, ne treba biti preoptimističan jer su i prethodne sednice SB uvek negde bile podeljene po pitanju mišljenja", rekao je za Euronews Srbija Miodrag Milićević iz NVO "Aktiv" iz Kosovske Mitrovice.

Ni Gogić nije siguran da li bi Srbija išta dobila sednicom.

"Mislim da oni to traže zato što znaju da to neće da se desi, kao što su recimo tražili da se odobri prisustvo srpske vojske i policije na Kosovu. Mislim da ovde nije stvar u toj realnoj sednici nego i da to pozivanje je samo po sebi pritisak, možda i za domaću upotrebu, da bi se pokazalo da Srbija neće da toleriše kršenje prava Srba na Kosovu. Mislim da je to pozivanje na sednicu više svrha sama po sebi zapravo", istakao je Gogić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija