Aktuelno

Rustem Mustafa na kratko uhapšen pa pušten na slobodu nakon saslušanja

Komentari

Autor: kosovo-online

12/09/2023

-

23:37

Rustem Mustafa na kratko uhapšen pa pušten na slobodu nakon saslušanja
Rustem Mustafa na kratko uhapšen pa pušten na slobodu nakon saslušanja - Copyright Printscreen YouTube/RTK

veličina teksta

Aa Aa

Bivši komandant tzv. OVK za Podujevsku oblast Rustem Mustafa, zvani Remi, priveden je večeras i nakon saslušanja pušten na slobodu.

On je po lišavanju slobode prevezen u bazu misije Euleks u Kosovo Polju, gde je saslušan tokom nekoliko sati.

Remi, koji je dugo godina bio poslanik Demokratske partije Kosova, priveden je, po nalogu Specijalizovanog veća za ratne zločine.

Nakon puštanja na slobodu, Mustafa je rekao da mu je oduzet telefon, preneo je RTK. Pre dva meseca Rustem Mustafa je završio svoje svedočenje u Hagu. On je bio prvi svedok koji se javno pojavio u procesu protiv bivših lidera terorističke OVK Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, nakon što su svi ostali pod merama zaštite.

Mustafu, koji je godinama bio poslanik Demokratske partije Kosova (DPK), Specijalizovana veća sa sedištem u Hagu sumnjiče za ratne zločine.

On se dovodi u vezi sa brojnim zločinima nad Srbima i Albancima. Uhapšen je u avgustu 2002. i izveden pred Okružni sud u Prištini u kojem su sudile međunarodne sudije UNMIK-a.

Osuđen je 16. jula 2003. zajedno sa još trojicom pripadnika OVK za ubistvo petoro kosovskih Albanaca na 17 godina zatvora, ali je vrhovni sud u Prištini preinačio presudu 2005. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija