Aktuelno

Vučić na prikazu naoružanja u Nišu povodom Dana srpskog jedinstva: Srbija je danas mnogo snažnija i jača

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2023

-

16:36

Vučić na prikazu naoružanja u Nišu povodom Dana srpskog jedinstva: Srbija je danas mnogo snažnija i jača
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas prikazu naoružanja, vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije u kompleksu Niške tvrđave, u okviru obeležavanja Dana srpskog jedinstva.

Tanjug/Radule Perišić

 

Obilasku prikaza naoružanja prisustvuju i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar odbrane Miloš  Vučević i ministar policije Bratislav Gašić.

Tanjug/Radule Perišić

 

Izložena vojna oprema i naoružanje izazvali su veliku pažnju građana koji su se u velikom broju okupili na tvrđavi i razgledaju prikazanu opremu. 

U okviru prikaza biće izveden nalet vazduhoplova i ratnog  vazduhoplovstva i  protivvazduhoplovne odbrane. 

MUP Srbije

 

Na danšnjem prikazu biće izložen velik broj borbenih i neborbenih sistema, brojno naouružanje, vojna oprema, kao i proizvodi srpske odbrambene industrije.

Takođe, prikaz će izvesti i pripadnici 63. padobranske brigade.

Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju zajednički praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a centralna manifestacija biće održana u Nišu, u 18 sati u sportskoj sali "Čair".

MUP Srbije

 

Kako je najavljeno, centralnoj manifestaciji će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri u Vladi Srbije,  predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović  premijer Srpske Radovan Višković, kao i brojni drugi predstavnici. 

Tanjug/Radule Perišić

 

Datum, 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

Praznik je ustanovljen 2020. godine, a prvi put je svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, u prisustvu zvaničnika Srbije i Republike Srpske. Prošle godine obeležen je u Bijeljini.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Skup svake godine počinje intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije "Moja Republika" i "Bože pravde".

Uoči praznika zvaničnici pozivaju sve pripadnike srpskog naroda, gde god da žive, da na kućama istaknu narodnu zastavu - "trobojku". Na ulicama Niša okačene su zastave Srbije. 

Čestitku povodom praznika uputili su predsednici Vučić i Dodik.

"Srbijo, srećan Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave", naveo je predsednik na Instagram profilu "avucic".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Nišu, posle prikaza naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, da je Srbija danas mnogo snažnija i jača i da će nastaviti da se razvija.

Tanjug/Radule Perišić

 

"Srbija je danas mnogo snažnija i jača nego što je do pre samo nekoliko godina bila i nastaviće da se razvija, ne samo u vojnom smislu, već i u privrednom smislu i u smislu broja zaposlenih i izgrađenih kilometara puta, pruga, kao i novih bolnica i škola. To je ono čime možemo da se dičimo", rekao je Vučić.

To je ono što našoj zastavi, slobodi i našem jedinstvu daje smisao, dodao je predsednik.

Tanjug/Radule Perišić

 

Čestitao je praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave svim građanima i Srbma širom sveta i poručio da ma koliko granica da nas deli, niko ne može da nam uzme pripadnost istom rodu i isti srpski jezik i srpska trobojka. Toga se nikada nećemo odreći i uvek ćemo pripadati istom narodu i to sa ponosom isticati, poručio je Vučić.

"Što se tiče naše vojske, mi smo i danas i prethodne nedelje dobili značajna pojačanja u oruđu i oružju i tek će toga biti. Nastavljamo da se razvijamo, ogroman novac ulažemo, neproporicionalno veliki u odnosu na našu ekonomsku snagu. Ali, mi smo jedina vojno neutralna zemlja u ovom delu sveta, kao i BiH zahvaljujući Republici Srpskoj", rekao je Vučić.

Kaže da smo, ipak, de fakto u okruženju zemalja koje pripadaju jednom vojnom bloku.

Tanjug/Radule Perišić

 

"A mi želimo ljubomorno da čuvamo svoju vojnu neutralnost i da sami brinemo o svom nebu, svojoj zemlji i deci i to ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti. Nećemo da pripadamo nijednom bloku. I dičimo se činjenicom da smo slobodna i slobodarska zemlja i dičimo se svojom crveno plavo belom trobojkom i dičimo se svojom snažnom i sve efikasnijom vojskom. Neka živi Srbija i srećan praznik svima", poručio je Vučić.

 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je danas na prikazu naoružanja, vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije u kompleksu Niške tvrđave video opredeljene, motivisane, obučene vojnike i opremu koju nije imao prilike da vidi ni na jednom drugom mestu.

Tanjug/Radule Perišić

 

Dodik je čestitao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na izuzetnom unapređenju Vojske Srbije.

"Želim da čestitam predsedniku i njegovom timu, načelniku, ministru, svima koji su uključeni u opremanje i obuku vojske, za opredeljenje da to učine jer nema slobode i nema slobodne države koja nema sigurne oružane snage, koja nema vojsku koja je opredeljena da je brani, vojsku koja nikada nije napadala već samo branila", rekao je Dodik.

Tanjug/Radule Perišić

 

On je dodao da je važno da Srbima širom sveta koji vole Srbiju može da se kaže da je postignut ogroman napredak u Vojsci Srbije.

Tanjug/Radule Perišić

 

"Napredak koji je nesumnjivo ogroman i koji je tražio mnogo napora. Još jednom čestitke predsedniku kao vrhovnom komandantu na svemu što sam danas video ovde", rekao je Dodik.

 

 

Komentari (0)

Srbija