Društvo

Na izmene Zakona o oružju i municiji se još čeka: Nakon hitne odluke mesecima se ništa ne dešava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2023

-

21:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon pucnjava u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i selima u blizini Mladenovca, Vlada Srbije je donela hitan zaključak, kojim se nalaže MUP-u da pripremi izmene i dopune Zakona o oružju i municiji, kojima će se pooštriti mere držanja oružja. Uprkos tome, do danas nema najava dokle se došlo s izradom novog propisa.

O ovome je 5. maja, neposredno nakon masovnih pucnjava, govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je tada kazao da je plan da se procedure, koje bi usporile dopune ovog zakona, zaobiđu.

"Vlada će doneti zaključak, koliko danas, kojim se nalaže MUP- u da pripremi hitne izmene i dopune Zakona o oružju i municiji. Bez tih procedura u kojima ćemo da čekamo jedno 17 meseci", rekao je tada Vučić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Međutim, od ove izjave predsednika prošlo je gotovo pet meseci. Ministarstvo unutrašnjih poslova je hitno iznelo predloge promena u Zakonu o oružju i municiji, ali još uvek nema novih podataka, niti naznaka da li će Zakon izgledati onako kako je najavljeno u maju.

Dušan Stanković, Saradnik Beogradskog centra za bezbednosnu politiku rekao je za Euronews Srbija da se ni do javne rasprave još nije došlo, a kamoli nešto konkretnije kada je izmena ovog zakona u pitanju.

"Trebalo bi da se uradi novi nacrt izmena i dopuna Zakona o oružju i municiji, verovatno sa nekim odredbama od onih koje su najavljene nakon 3. i 4. maja i da se pokrene javna rasprava. Međutim, ništa od toga još uvek nismo videli. Ja se nadam da, ukoliko je u planu, da će ta javna rasprava i biti javna i da će biti jedna šira diskusija u javnosti o tome, jer je to jako bitno u ovom trenutku. Problem sa oružjem je prisutan već decenijama kod nas", rekao je Stanković.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova poručuju da se trenutno radi na usaglašavanju teksta Nacrta zakona, a da će nakon toga biti sprovedena i javna rasprava. Takođe, ističe se da je odaziv građana na akciju dobrovoljnog predavanja oružja bio zadovoljavajući i veći u odnosu na prethodne akcije.

Iz MUP-a Srbije navode da je od 8. maja do 30. juna ove godine, u okviru akcije, predato 82.398 komada oružja i više od 4.200.000 komada municije. Dok je do sada započeto gotovo 211.000 revizija izdatih dozvola i izvršeno nešto više od 89.000 kontrola uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja.

Plan Ministarstva unutrašnjih poslova je da se do kraja tekuće godine izvrši revizija svih izdatih dozvola za držanje vatrenog oružja.

Ilić: Dopuna i izmena zakona je reakcija države na nedavne događaje u Srbiji

Pooštravanjem uslova za dobijanje odobrenja i nabavku oružja država nastoji da reaguje na nedavne događaje u Srbiji, smatra Duško Ilić generalni sekretar Nacionalne asocijacije za oružje i dodaje da ovaj potez vlasti ocenjuje pogrešnim. 

Ilić u razgovoru za Euronews Srbija objašnjava da se izmenama Zakona o oružju i municiji pooštravaju i uslovi za čuvanje i smeštaj oružja, ističući da je srpski zakon po tom pitanju jedan od najrestriktivnijih u regionu.        

"Ne rešava se problem pooštravanjem zakona. Nećemo povećati bezbednost, to ćemo postići edukacijom, obrazovanjem... Recimo, da je ovaj dečak u streljačkom klubu naučen da upotrebljava oružje humano, kao sportista, a ne ovako... On je imao nekog divljeg instruktora koji nije razmišljao kao pedagog nego samo da ga nauči da time barata. Tu su naravno i psihički momenti da on uradi što je uradio", rekao je Ilić.

Što se izmene i dopune  postojećeg zakona tiče, Ilić koji je učestvovao u konsultacijama oko ovog pitanja, kaže da MUP ima konkretnu ideju šta bi se tu tačno promenilo.

Euronews

"Izmene se odnose na pooštravanje uslova za dobijanje i nabavku oružja. Predlozi su još uvek u fazi izrade, nisu konačni, ali očekuje se da bude proširen broj krivičnih dela koja čine lice čine nepodobnim za držanje i nošenje oružja, biće pooštreni uslovi za opravdan razlog za držanje oružja i uslovi za čuvanje i smeštaj oružja. Predviđeno je i pooštravanje zdravstvenih uslova za fizička lica za držanje i nošenje oružja", rekao je. 

Upitan kakvi su dosadašnji bili uslovi za nabavku i nošenje oružja i da li su bili strogi, Ilić ponavlja da je Srbija i do sada imala jedan o najrestriktivnijih zakona u regionu.

Mislim da su bili dovoljno strogi i naš zakon je jedan jedan od najrestriktivnijih u regionu.

"Nacrtom bi lekarski pregledi morali da budu češći. On je važan, ali i od medicinskih stručnjaka možete da čujete da taj pregled nije presudan. Može neko danas da bude zdrav, a za dve godine bolestan. To se prati i kroz terensku kontrolu", kazao je on.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Zeljko

21.09.2023 06:40

Problem je sto vlasti planiraju da preduzimaju mere retroaktivno. Odnosno da gradjanima ponistavaju vec stecena prava. Mnogo puta je ponovljeno da se manje od 1% krivicnih dela pocini legalnim oruzjem, pa je ova histerija protiv legalnih vlasnika oruzja jos jedna populisticka odluka jednog coveka.

Srbija