Društvo

Apel građanima zbog mogućih poplava, timovi Sektora MUP u pripravnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2023

-

17:17

Apel građanima zbog mogućih poplava, timovi Sektora MUP u pripravnosti
Tanjug/Dimitrije Nikolić - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije da se na području Republike Srbije tokom vikenda očekuju jake vremenske nepogode koje mogu prouzrokovati poplave, Sektor za vanredne situacije MUP-a prosledio je nadležnim štabovima za vanredne situacije upozorenje za preduzimanje preventivnih i operativnih mera u cilju sprečavanja i otklanjanja posledica vremenskih nepogoda i zaštite života ljudi i imovine.

U saradnji sa predstavnicima vodoprivrednih preduzeća, nadležnim inspekcijskim i komunalnim službama, potrebno je izvršiti procenu trenutnog stanja zaštitne infrastrukture na rekama, sa posebnom pažnjom na već identifikovane kritične lokacije i na pojavu novih kritičnih mesta, navodi se u saopštenju MUP-a.

Timovi Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova su u pripravnosti i vatrogasno-spasilačke jedinice su već angažovane u preventivnim obilascima terena i potencijalno kritičnih tačaka na ugroženim područjima.

Iz MUP-a apeluju na sve građane, posebno na one koji žive u blizini vodotokova da prate uputstva nadležnog štaba za vanredne situacije koji će ih redovno informisati o okolnostima u vezi sa predstojećim vremenskim nepogodama.

Podsetimo, RHMZ je upozorio na obilne padavine, lokalnu pojavu grada i olujni vetar u subotu, 23. septembra, i nedelju, 24. septembra na području Srbije.

Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i pojačanim severozapadnim vetrom u subotu će posle podne i uveče zahvatiti severne i zapadne, a krajem dana i tokom noći ka nedelji, kao i u nedelju proširiće se i na ostale krajeve Srbije uz intenziviranje padavina i lokalnu pojavu kratkotrajnih vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina.

Obile padavine očekuju se u nedelju, i to posebno u drugom delu dana, od 40 do 80mm, a lokalno i oko 100 mm za 24h, što predstavlja mesečnu količinu padavina.

Komentari (0)

Srbija