Društvo

Osmoro dece od početka godine poginulo na putevima Srbije - cilj je bio da do 2020. nemamo nijedno

Komentari

Autor: Tara Tomović

24/07/2021

-

09:39

Osmoro dece od početka godine poginulo na putevima Srbije - cilj je bio da do 2020. nemamo nijedno
Osmoro dece od početka godine poginulo na putevima Srbije - cilj je bio da do 2020. nemamo nijedno - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll; Unsplash; Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Od početka 2021. godine na ulicama Srbije poginulo je osmoro dece, od čega petoro kao pešaci, jedno na biciklu, jedno na motociklu i jedno kao putnik u vozilu, podaci su Agencije za bezbednost u saobraćaju. U prvih šest meseci ove godine povređeno je 544 dece u saobraćaju.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja u razgovoru za Euronews Srbija ističe da je Republika Srbija još 2015. godine usvojila Strategiju bezbednosti saobraćaja na putevima, koja je kao prvi i najvažniji cilj predvidela da od 2020. godine nemamo nijedno poginulo dete u saobraćanoj nesreći.

Da bismo dostigli taj cilj, trebalo je da sprovedemo niz sistemskih aktivnosti koje su, prema pomenutoj statistici, izostale.

"Prva i osnovna najvažnija aktivnost je obrazovanje - kako dece, tako i odraslih. To su dve potpuno drugačije vrste edukacije. Ako pričamo o deci onda se radi o formiranju određenih stavova koje deca inače nemaju, a ako pričamo o odraslima ovde se priča o promeni određenih stavovi. Prva aktivnost treba da se sprovodi u vrtićima, osnovnim i srednjim školama", ističe Okanović.

Iako je Agencija za bezbednost saobraćaja ove godine intenzivirala svoje aktivnosti, što se tiče obrazovanja dece u formalnom sistemu obrazovanja, to i dalje nije dovoljno, smatra Okanović.

Štaviše, kao i u slučaju pandemije koronavirusa, i u saobraćajnim nesrećama se u jednom trenutku može uočiti pik, tačnije nagli rast.

"Ako pogledate, na primer statistiku stradanja dece po uzrastu, videćete da sa svakom godinom što je dete starije, raste i rizik. Onda u 14. godini dolazi do naglog skoka broja nastradale dece. Ako imate nagli rast broja stradale dece i to se poklapa sa završetkom osnovne škole, onda vam to govori da u toj školi nije bilo dovoljno edukacije"

Agencija se već obratila Ministarstvu prosvete

Okanović smatra da su potrebne jače medijske kampanje, ali ni da to nije dovoljno ukoliko nema adekvatnog odgovora iz Ministarstva prosvete.

"Postoje neke aktivnosti za Ministarstvo prosvete uporno govori da su one dovoljne, ali statistika ih konstantno pobija. Potrebno je da se prihvati činjenica da sadašnji sistem nije odgovarajući i, jednostavno nije dovoljan", istakao je.

Duško Pešić, direktor Agencije za bezbednost u saobraćaju potvrdio je za Euronews Srbija da nije bilo adekvatnog odgovora od Ministarstva prosvete, kao i da je Agencija reagovala još krajem aprila kada je četvrto dete poginulo.

"Mi smo tada inicirali urgentni sastanak na kojem su se pojavili pomoćnici ministra kako bismo dogovorili i potpisali sporazum o saradnji. Agencija za bezbednost u saobraćaju je predložila nastavni plan i program, a Minsitarstvo treba da ga odobri, kako je po proceduri. Odgovor još uvek nismo dobili", rekao je Pešić.

Ministarstvo prosvete planira dodatne sadržaje

Iz Ministarstva prosvete za Euronews Srbija dva dana nakon objave teksta rekli su da je "nakon održanog sastanka sa predstavnicima Agencije za bezbednost saobraćaja pripremljen Predlog protokola o saradnji".

"Planirano je da dodatni sadržaji koji doprinose sticanju novih i unapređivanja postojećih znanja, veština i stavova, kada je reč o unapređivanju bezbednosti dece i učenika u saobraćaju, budu i deo saradnje ovog ministarstva i Agencije za bezbednost saobraćaja", rekli su.

 

 

Komentari (0)

Srbija