Društvo

Grujičić: Moramo da radimo na jačanju primarne zdravstvene zaštite

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2023

-

16:42

Grujičić: Moramo da radimo na jačanju primarne zdravstvene zaštite
Grujičić: Moramo da radimo na jačanju primarne zdravstvene zaštite - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka zdravlja Danica Grujičić obišla je radove na izgradnji objekta u sklopu Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine i tom prilikom izjavila da je potrebno raditi na racionalizaciji zdravstvenog sistema i jačanju primarne zdravstvene zaštite.

Grujičić je nakon obilaska navela da bi radovi na izgradnji jednog od četiri objekta trebalo da budu završeni u drugoj polovini sledeće godine.

"Mislim da se u projektu četiri klinička centra vidi svetlo na kraju tunela. Ova zgrada je započeta osamdesetih, a mi smo trenutno prebacili određena sredstva sa Kliničkog centra Srbije ovde, kako bismo mogli da povećamo broj radnika. Raspisujemo tender za nabavku radiološke opreme i to - dve angio sale, PET sken i CT aparata, četiri rendgena, poseban fluoroskopski aparat i jedna magnetna rezonanca što znači da će kompletna radiološka biti nabavljena do kraja godine", rekla je Grujičić.

Ministarka je dodala da će se početkom naredne godine nastaviti sa nabavkom opreme za hirurške sale.

"Planirano je da postoji jedna hibridna sala za neuro procedure i za vaskularne procedure. Nakon toga biće dogovor među kolegama koji rade u hirurškim granama koliko kreveta je kome potrebno, imajući u vidu da popunjenost posteljnog fonda nije velika i da moramo da bude racionalni, ne samo u Vojvodini nego svuda", kazala je Grujičić.

Ministarka se osvrnula i na nadolazeće izbore 17. decembra rekavši da je važno da se u Skupštini usvoji Zakon o kreditu sa Svetskom bankom.

"Tu će ići nabavka još dva linearna akceleratora i deset magneta već sledeće godine. Važan je i projekat 100 ambulanti po ruralnim sredinama odnosno opremanje na odgovarajući način kako bi kolege koje rade mogle da postave dijagnozu, i učiniti tako da građanima bude dostupna dijagnostika odmah i blizu mesta u kom žive", rekla je Grujičić.

Pokrajinska vlada je za rekonstrukciju četiri objekta Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine izdvojila 1,3 milijarde dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija