Društvo

Polemika zbog nove odluke Ministarstva zdravlja: Biće potrebno "zeleno svetlo" za donacije zdravstvenim ustanovma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/08/2023

-

10:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Donacije medicinske opreme zdravstvenim ustanovama više nisu moguće bez saglasnosti Ministarstva zdravlja. Zdravstvene vlasti poručuju da je to neophodno kako bi se imao uvid u kompletnu opremu kojom ustanove raspolažu. Direktori pojedinih klinika tvrde da je Ministarstvo zdravlja i do sada imalo uvid u donacije i da je ovo novi vid "besmislene" centralizacije. 

Jedina EKK mašina koja preuzima funkciju srca i pluća tokom operacija na otvorenom srcu u Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš pre pet godina stigla je iz američke donacije. To je samo deo donacija ovoj klinici koje su vredne više stotina hiljada evra.  

"Jednostavno bez ovih donacija, Klinika za kardiohirurgiju ne bi radila. Zahvaljujući ovoj opremi koju smo dobili od američkih prijatelja, urađeno je više od tri hiljade operacija i pregledano na desetine hiljada pacijenata. Kada bismo ostali bez EKK mašine, Kardiohirurgija u Nišu bi prestala da postoji", kaže za Euronews Srbija prof. dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš.

Bez donatora i primarne zdravstvene ustanove, koje nemaju dovoljno sopstvenih sredstava, teško dolaze do nove medicinske opreme. U aleksinačkom Domu zdravlja donacijama su, između ostalog, opremili ginekološku ambulantu.

"Dobijali smo dosta donacija u prethodnom periodu koje su zanovile neku opremu staru i 40 godina. Država nikada nema doboljno sredstava da opremi sve", navodi dr Rodoljub Živadinović, direktor Doma zdravlja u Aleksincu.

Ministarstvo: Donacije dobrodošle, ali...

Donacije su uvek dobrodošle, navode u Ministarstvu zdravlja, ali ne bez prethodne konsultacije i njihovog odobrenja.

U odgovoru Ministarstva zdravlja za Euronews Srbija ne precizira se da li je saglasnost neophodna za sve donacije. Odluku obrazlažu i time da se tako izbegavaju duplirane nabavke opreme i eventualna korupcija, ali ne navode da li je bilo takvih primera.  

Međutim, ministarka zdravlja prof. Danica Grujičić bila je preciznija u nedavnoj izjavi za Politiku. Ona je navela da Ministarstvo zdravlja i RFZO održavaju sve aparate u zdravstvenim ustanovima, te da je važno da znaju koji aparati postoje u kojoj ustanovi.

Euronews Srbija

Dragan Milić

"Naravno da će svi dobiti dozvolu, ali je pitanje o kakvim je donacijama reč. Ako neki aparat nekoj ustanovi nije potreban, neću da dozvolim da ide tamo, već je bolje da se ustupi nekoj drugoj klinici koja ga nema. Šta će, recimo, kardiohirurgiji u Nišu mikroskop za neurohirurgiju ako ne rade te operacije? Istovremeno, na ovaj način se izbegava korupcija. Ranije smo imali neke zloupotrebe", rekla je ona.

Navela je da se dešavalo da neki aparat dobije ustanova iz donacija, a onda isti taj uređaj dobije i iz oportuniteta i od Ministarstva zdravlja.

"Onda donacija završi u privatnoj ambulanti ili klinici, a možda i drugi aparat, pa se prijavi da rade samo s jednim. U ovom trenutku se pravi softver koji će beležiti šta od opreme ima neka ustanova, koliko je stara, kad prestaje tehnička podrška i kada se predviđa zamena aparata. To će biti bitno jer ne smemo dozvoliti da pacijent, na primer, pola godine ne može da dođe na ultrazvučni pregled jer neko nije prijavio da on ne radi. Ko neće da se povinuje pravilima, neka otvori svoju privatnu kliniku pa neka radi šta hoće", rekla je ona.

Milić: I do sada su imali uvid

Direktor niške Kardiohirurgije kaže da su nadležni i do sada imali uvid u donacije koje stižu zdravstvenim ustanovama, a odluku da Ministarstvo procenjuje opravdanost donacija smatra besmislenom.

"Kao da klinike i ustanove koje traže donaciju ne znaju šta im treba. Zamislite da vi obezbedite nešto što vam je neophodno, donatora i oni kažu da to ne može, ne može u Niš, nego će otiću u Beograd ili gde već oni budu odredili. To je bizarna, neadekvatna i pogrešna odluka. Recimo, već u dva navrata oprema koja je obezbeđena za našu kliniku dodeljena je drugoj, što je potpuno bizarno", rekao je Milić.

Sa druge strane direktor Doma zdravlja u Aleksincu smatra da je odluka Ministarstva zdravlja dobra.

"Smatram da je odluka generalno dobra, ali mora da se napravi razlika između opreme koja je već u opisu potrebne jednoj ustanovi u odnosu na one  ustanove koje nabavljaju opremu koja im zvanično nije potrebna, a onda sutra potražuju od Ministarstava kadar za to i ispada da država ne želi da da kadar. Jednostavno, postoje planovi ko šta treba da ima. Ali ono što mi već moramo da imamo, zanavljanje te opreme, po meni, ne treba da bude predmet davanja saglanosti", rekao je Živadinović za Euronews Srbija.

Naši sagovornici kažu da je problem i ćutanje administracije. Direktor niške Kardiohirurgije podseća da ova klinika, ni posle osam meseci, nije dobila odgovor Ministarstva na zahtev da besplatno rade vikendom, kao ni na višegodišnje molbe za nabavku još jedne EKK mašine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija