Društvo

U Nišu se kraće čeka na operaciju srca, a sve zahvaljujući lekarima koji su pristali da rade vikendom - bez naknade

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/03/2023

-

12:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Da bi smanjili liste čekanja, niški kardiohirurzi operisaće pacijente i ovog vikenda, osmi put zaredom. Na inicijativu zaposlenih na Klinici za kardiohirurgiju, za dodatni rad vikendom ne dobijaju naknadu. Od početka godine urađeno je više od sto operacija, a liste čekanja smanjene su za trećinu. 

Direktor Klinike za kardiohirugiju prof. dr Dragan Milić kaže da je od početka godine do danas urađeno blizu 140 operacija, što je dva puta više u odnosu na isti period prošle godine. 

"Rad vikendom donosi rezultate, jer su se liste čekanja značajno smanjile. Na listi čekanja za kardiohirurške pacijente, na početku naše inicijative, bilo je 149 pacijenata, sada je 103 ili 104 pacijenta", kaže Milić za Euronews Srbija. 

Liste na vaskularnoj hirurhiji je ukinuta, više nema čekanja. 

"Svi pacijenti koji su čekali vaskularnu intervenciju na našoj klinici više ne čekaju. Sada kome je potrebna intervencija on je dobije odmah. Jedina lista čekanja za vaskularne intervencije je za operacije vena, ali smo sigurni da ćemo i tu listu do kraja marta, najkasnije u aprilu kompletno eliminisati", priča Milić.

Milić: "Ćutanje tumačimo kao odobravanje"

Zahtev da operišu vikendom, bez ikakve nadoknade, hirurzi su poslali nadležnima krajem godine, a kako navode još nisu dobili nikakav odgovor.

Euronews

 

"Mi smo inicijativu zvanično poslali 5. decembrta prošle godine. Prošlo je tri meseca, nemamo nikakav odgovor. Mi smo to shvatili da možemo da radimo. Ovaj nastupajući vikend biće osmi po redu kako radimo intervencije vikendima. Nismo imali problem do sada sa potrošnim materijalom. Sve ono što smo tražili od uprave KC Niš zbog povećanja obima posla, mi smo to dobili", objašnjava prof. Milić.

Dodaje da je najvažnije da se očiste liste čekanja i da pacijenti blagovremeno dobiju intervenciju.

"Nama je najvažnije da svakom pacijentu kome je potrebna intevencija da je dobije pravovremeno i na adekvatan i stručan način", priča Milić.

Pre nekoliko nedelja uputili su joj jednu inicijativu nadležnima, a to je da Niš dobije Institut za kardiovaskularne bolesti. Svesni su, kaže, da odgovor neće dobiti brzo, ali im je važno da se to pitanje pokrene i da se priča o tome. 

Ističe da Niš zaslužuje da dobije institut, da su svoje institute Beograd i Novi Sad dobili pre 50 godina.

Milić podseća da Beograd ima Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje, da je dobio i Dedinje 2, da ima Institut za onkologiju a da je u planu da se radi Onkologija 2. Novi Sad ima Institut u Kamenici, dobili su i Kamenicu 2, a u planu je i Kamenica 3.

"Vreme je da Niš dobije instuitut"

"U Nišu nema nijedan institut. Kako bi se pacijentima olakšala dijagnostika i lečenje instritut je neophodan. Niš ima specifičnost što nemamo gradsku bolnicu. Kod nas postoji primarno zdravstvo i klinički centar. Rutinske intervencije mogu da se rade u bolnicama opšteg tipa, a rade se u kliničkom centru. Umesto da klinički centar radi najteže, najkomplikovanije procedure, radi sve što na neki način guši, ometa njegov normalan razvoj", objašnjava Milić.

Euronews

 

Zanimljivo je, kaže on, da je 70- tih godina čuveni kardiohirurg prof. Ninoslav Radovanović imao u planu da otvori institut u Niškoj banji.

"On je bukvalno oteran iz Niške banje,  jer se neko plašio njegovog uticaja. Zato što nije shvaćen u Nišu i nije podržan otišao je u Sremsku Kamenicu i formirao čuveni Institut za kardiovaskularne bolesti. Umesto da Niš dobije institut, dobila je Sremska Kamenica", navodi on.

Komentari (1)

Marko

11.03.2023 13:30

Bravo 👏 . Svaka čast i naklon do poda . I da spaseete što više ljudi. Državo sramota da rade bez naknade .

Srbija