Društvo

Potez niških kardiohirurga koji zaslužuje aplauz: "Omogućite nam da operišemo i vikendom, pacijenti umiru čekajući"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/12/2022

-

18:17

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dugo čekanje na neke operacije jedan od najvećih problema zdravstvenog sistema u Srbiji. Pandemija je dodatno produžila liste čekanja. Da bi ih smanjili lekari niške Klinike za kardiohirurgiju predlažu da rade operacije i vikendom bez ikakve nadoknade. 

U Nišu na operaciju srca čeka oko 130 pacijenata. Lekari su spremni već od Nove godine da krenu rad vikendom, a za to se čeka samo zeleno svetlo nadležnih. 

Prof. Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju kaže da je teško reći koliko će vremena trebati da se eliminišu liste čekanja u toj klinici, jer to zavisi od broja novih pacijenata koji će naredne godine doći a kojima je potrebna kardiohirurška intervencija. 

"U ovom trenutku, ako ne dođe do bitnijih promena, mi se nadamo da će biti potrebno šest meseci do godinu dana da eliminišemo liste čekanja. Dakle do kraja 2023. godine", rekao je prof. Milić za Euronews Srbija.

Inicijativa za rad vikendom stigla je od njegovih mladih kolega, kardiohirurga. Upitan da li imaju kapaciteta za tako nešto, jer je reč o veoma zahtevnim operacijama koje traju dugo, direktor odgovara da su potpuno spremni za takav rad.

"Mi ne bi to predložili da nemamo dovoljno kapaciteta. Nama nije važan broj, kvantitet operacija već kvalitet. Na našoj klinici danas radimo 200 vakskularnu operaciju i 299 kardiohiruršku. Do kraja godine biće to više od 500 operacija. Od ovih 300 kardiohirurških pacijenata koji su operisani umro je jedan, stopa smrtnosti je 0,33 posto. To je ono što je nama najvažnije - kvalitet, a ne kvantitet", rekao je Milić.

Ekipe u dve grupe

Pojašnjava da je plan da se ekipe dele u dve grupe, da jedna radi subotom, a druga nedeljom. Već se u sistemu dežurstva angažuju ljudi koji bi i za operacije vikendom pokrili veći deo posla.

"Vanredno bi angažovali samo tri, četiri hirurga i dva perfuzera u postupku eliminisanja listi čekanja. Strateški značaj naše klinike ogleda se u tome što smo mi jedina klinika južno od Beograda, u krugu od 250 kilometara, koja radi kardiohirurgiju i vaskularnu hirurgiju. Mi smo jedina ustanova gde ista ekipa radi kardioprocedure, vaskularne procedure i dodatno radimo još i transplantaciju bubrega", naveo je on.

Euronews Srbija

Dr Dragan Milić

Za inicijativu lekara čeka se sada zeleno svetlo nadležnih, pre svega uprave UKC Niš, Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Direktor klinike kaže da reakciju nadležnih i dalje čekaju, da je još uvek nije bilo ili oni za to ne znaju.

"Niko nam se nije obratio ni na koji način. Mi smo se obratili njima sa ovom inicijativom. Mi molimo da nam omoguće da radimo vikendom. Ne tražimo od države ništa", rekao je Milić.

Revizija liste čekanja

Direktor Klinike za kardiohirurgiju kaže da su nedavno radili reviziju liste čekanja i da je četvoro pacijenata sa liste umrlo u zadnjih mesec i po dana. 

"Postoje i druge liste čekanja - u ortopediji, oftalmologiji, ali te liste čekanja nisu toliko opasne. Tu se gubi kvalitet života i naravno i njih treba rešiti. Na kardiohirurškim listama pacijenti umiru čekajući operaciju", naveo je on.

profimedia

 

Upitan da li zakon dozvoljava rad lekara vikendom, on je rekao da ne vidi razlog zašto bi se to zabranilo. 

"Ne može neko vama da zabrani da pružite nekom pomoć. Zamislite da ste na ulici i desi se saobraćajna nesreća. Vi niste na radnom mestu, nemate potpisan ugovor. Da li ćete da pomognete pacijentu? Ja se nadam da hoćete. Lekar je svuda lekar i samo lekar. Naša je obaveza da pomognemo pacijentima. Mi primamo platu za posao koji obavljamo. To bi bila dodatna dva, tri dana koja se ne bi platila", istakao je on.

Kaže da nikom od lekara ne smeta što im se ne bi platili ti dodatni dani, čak to ne smatraju ni nekom svojom žrtvom, već misle da je to njihova obaveza.

 

Komentari (0)

Srbija