Društvo

Da li nas nakon koronavirusa čeka pandemija drugih bolesti i kako rešiti liste čekanja?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/12/2021

-

16:32

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Od početka pandemije brojni nekovid pacijenti čekaju na dijagnostiku i lekarske intervencije. Prema zvaničnim podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) na listama čekanja nalazi se 52.864 pacijenta. Najduže se čeka na operacije kuka, kolena, katarakte, ali i na dijagnostiku skenerom i magnetnom rezonancom.

Lekari kažu da nam na globalnom nivou, posle pandemije virusa korona, prete pandemije drugih bolesti, koje su bile skrajnute zbog kovida. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar navodi da je to neizbežno, ali da kovid bolnice nakon epidemije treba iskoristiti da se smanje liste čekanja.

S druge strane predsednik Udruženja pacijenata Srbije (UPS) Savo Pilipović smatra da je srpskom zdravstvenom sistemu potrebna ozbiljna reforma, da su svima poznati problemi koji su rešivi - smanjiti broj nemedicinskih radnika, povećati broj zdravstvenih radnika, povećati kvalitet usluga, urediti objektivnije kriterijume ko dobijanje inovativne terapije. 

Posle kovida pažnju usmeriti na liste čekanja

Ministar zdravlja navodi da je neizbežno da se posle pandemije pažnja usmeri na pacijente kojima su operacije odlagane, jer su mnoge bolnice bile u kovid sistemu.

"Odlagani su svi pacijenti koji nisu bili hitni, liste čekanja su sada izuzetno povećane. To će nas sve sačekati posle pandemije. Zdravstveni sistem nikada više neće biti isti kao što je bio", rekao je Lončar u emisiji "Euronews veče".

Euronews Srbija

Navodi da se liste čekanja i ne mogu da ažuriraju precizno, jer zdravstvene ustanove otežano rade. Pohvalio je i ustanove koje su bile u crvenoj zoni, poput KBC Zvezdara, ali su našli način da odvoje deo za operacije katarakte.

"Svaka čast tim ljudima. Ima takvih primera još. Najbolje rezultate ostvario je Dom zdravlja u Nišu koji sve vreme radi sa kovid pacijentima, ali i preventivne preglede, redovne preglede, vakcinaciju", naveo je on.

Smatra da nas nakon epidemije čeka ekspanzija malignih bolesti, kardiovaskularnih bolesti, te da će morati da se radi ozbiljno "resetovanje" sistema.

"Imamo divnu decu, mlade u koje mnogo ulažemo, radimo sve na njihovom usavršavanje, koja će morati da preuzmu sistem. Moraće da preuzmu zdravstveni sistem sa novom vizijom", rekao je on.

Potrebno sistemsko rešenje problema

Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata Srbije kaže da je veliki problem što Srbija nema registar pacijenata i što se ne zna koliko pacijenata boluje od kojih bolesti. Navodi da problemi u zdravstvenom sistemu nisu samo zbog korone, da se zahvaljujući epidemiji sada o njima više govori, ali da oni traju godinama.

"Korona je samo tu situaciju učinila još težom. Sada imamo da se vrlo jasno vide svi nedostatci srpskog zdravstva. Godinama nije rađena reforma zdravstvenog sistema, bilo je pokušaja, ali na loš način", naveo je on.

Podsetio je na zastoje u odobravanju specijalizacija, ali i da u periodu od 2013 do 2016. godine nijedan inovativni lek nije uveden na pozitivnu listu. Napominje da je pandemija u jeku i da je pitanje kada će biti završena.

"Potrebno je početi ozbiljan razgovor o sistemskom rešenju problema. Bugarska izdvaja novca za zdravstvo koliko i mi, ali imaju bolje rezultate. Svima su poznati problemi u srpskom zdravstvu i oni mogu da se reše - možemo da smanjimo broj nemedicinskih radnika, povećamo broj zdravstvenih radnika, da povećamo kvalitet usluga, stvorimo objektivnije kriterijume ko dobija inovativnu terapiju, da se smanji korupcija, da se novac bolje troši", rekao je Pilipović.

Da li će nove kovid bolnice nakon epidemije moći da pomognu u rešavanju listi čekanja, Pilipović smatra da sve zavisi u kakav sistem uđu. Napominje da mnogo zavisi i od organizacije samih ustanova i njihovog menadžmenta.

Komentari (0)

Srbija